στρατιώτες και Λουκασένκο με Πούτιν
Ένοπλες Συρράξεις

Σεισμός στο Κίεβο! Ρώσοι και Λευκορώσοι θα κατακλύσουν τα ουκρανικά σύνορα από τον Βορά τον Απρίλιο

Όπως είναι γνωστό η Λευκορωσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, αν και στενός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας, δεν έχει συμμετάσχει αποφασιστικά στην εν εξελίξει ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ωστόσο νέα δημοσίευση της ρωσικής αμυντικής σελίδας SvPressa εκτιμά πως η στάση του Μινσκ είναι πιθανότερο από ποτέ να αλλάξει ριζικά τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα Επιτεθεί την Ουκρανία τον Απρίλιο;

Πιο συγκεκριμένα, η σελίδα αναφέρει πως μέχρι στιγμής η Λευκορωσία το μόνο που έχει παράσχει στον ρωσικό στρατό είναι κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην λευκορωσική επικράτεια, τις οποίες χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στρατιώτες για τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Ένα εύστοχο παράδειγμα είναι μία αεροπορική βάση (Machulishchy) 12 χιλιόμετρα έξω από το Μινσκ, όπου ρωσικά μεταγωγικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη επιχειρούν περιοδικά από το 2022.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τον Μάιο του 2022 ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο είχε δώσει διαταγή να δημιουργηθεί η επιχειρησιακή ομάδα στρατευμάτων Νότος στον λευκορωσικό στρατό, η οποία έκτοτε επιχειρεί στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία. Τότε εμφανίστηκαν και οι πρώτοι σημαντικοί φόβοι στο Κίεβο για συμμετοχή του Μινσκ στον εν εξελίξει πόλεμο. Οι Ουκρανοί είχαν τρομοκρατηθεί και ξεκίνησαν να μεταφέρουν στρατεύματα στα βόρεια σύνορά τους, όπως επίσης και να τα οχυρώνουν με αντιαρματικά κλπ έργα.

Τους τελευταίους μήνες τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν συνεκπαιδεύσεις με τον λευκορωσικό στρατό, τόσο στην επικράτεια της Ρωσίας όσο και της Λευκορωσίας. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού δήλωσαν με σιγουριά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι η Μόσχα ή το Μινσκ ετοιμάζουν κάποια επίθεση από την επικράτεια της Λευκορωσίας προς τη βόρεια Ουκρανία.

Ωστόσο, η SvPressa πιστεύει πως όλο αυτό το διάστημα είναι περίοδος προετοιμασίας και τώρα ξεκινάει ο πραγματικός σχεδιασμός της επιχείρησης. Αν και η κυβέρνηση του Μινσκ δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετάσχει άμεσα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η σελίδα θεωρεί πως υπό την αυξημένη πίεση της Μόσχας ο Λουκασένκο θα αναγκαστεί να υπακούσει τον Πούτιν. Εξού και όλες αυτές οι προετοιμασίες, όπως για παράδειγμα οι μαζικές κοινές ασκήσεις των στρατών των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αν η λευκορωσική ηγεσία συμφωνήσει τότε δεν θα περιμένουμε πολύ ακόμη, ίσως λίγο μετά τον Απρίλιο του 2024» εκτιμά η ρωσική SvPressa, προσθέτοντας πως όταν η Λευκορωσία εισέλθει στον πόλεμο κάθε ελπίδα του Κιέβου για νίκη θα κομματιαστεί, μιας και ο ρωσικός και λευκορωσικός κοινός στρατός θα είναι ισχυρότερος και θα έχει ένα επιπλέον γεωγραφικό πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ