RBK-500
Ένοπλες Συρράξεις

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν μαζική χρήση βομβών διασποράς εξοπλισμένων με κιτ UMPK σκορπώντας τον θάνατο στην Ουκρανία-"Ξεκινήστε να ζείτε υπόγεια" προτείνει η Μόσχα

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο και σχολιάστηκε από την αμερικανική σελίδα The War Zone, δείχνει την χρήση κατευθυνόμενων standoff βομβών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη Χρήση Βομβών Διασποράς με Κιτ UMPK

Αν και δεν πρόκειται για τη πρώτη φορά που το Κίεβο ή η Μόσχα χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς στην σύρραξη, ρωσικά μέσα και στρατιωτικοί μπλόγκερ αναφέρουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται μαζικά αυτά τα όπλα με κιτ μετατροπής.

Το εν λόγω βίντεο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Telegram και λέγεται πως καταγράφηκε κοντά στο Σταρομαγιόρσκοε, ένα χωριό στην περιοχή του Ντονιέτσκ στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Στο υλικό φαίνονται απανωτές εκρήξεις, οι οποίες έχουν μεγάλη ισχύ και εξαιτίας της σφοδρότητάς τους σήκωσαν ένα μεγάλο νέφος καπνού στον ουρανό. 

Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα πυρομαχικά που έριξαν τα ρωσικά αεροσκάφη, ειδικοί στο διαδίκτυο προτείνουν πως πρόκειται για βόμβες διασποράς εναέριας εκτόξευσης, κατά πάσα πιθανότητα τύπου RBK-500.

Η δημοφιλέστερη έκδοση αυτού του τύπου ονομάζεται RBK-500U και υιοθετήθηκε στη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του '1980 ως μία βόμβα διασποράς μίας χρήσης, η οποία μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορους τύπους υπο-πυρομαχικών.

Το ίδιο κανάλι στο Telegram προσθέτει πως «το υλικό δείχνει την πρώτη μαζική χρήση της βόμβας διασποράς RBK-500 σε αυτήν την ένοπλη σύρραξη στην περιοχή του Σταρομαγιόρσκοε. Δεν θα δημοσιεύσουμε ακόμη περισσότερα λεπτομερή δεδομένα, αλλά αν ήμασταν οι Ουκρανοί θα ξεκινούσαμε να συνηθίζουμε να ζούμε υπόγεια».

Αν και διάφορα ρωσικά μέσα, όπως η σελίδα Gazeta.ru, έχουν επιβεβαιώσει την χρήση βομβών διασποράς RBK-500 από τη ρωσική αεροπορία κατά ουκρανικών στόχων, το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν έχει προβεί σε καμία σχετική δήλωση.

Το έγκυρο κανάλι Fighterbomber στο Telegram ωστόσο, το οποίο συνδέεται με το Κρεμλίνο, ανέφερε πως ξεκίνησε πρόσφατα η «πρακτική εφαρμογή» βομβών διασποράς RBK-500 με κιτ μετατροπής που μετατρέπουν τα συγκεκριμένα όπλα σε κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας. Τα εν λόγω κιτ ονομάζονται UMPK και είναι γνωστά για την χρήση τους συνδυαστικά με τις βόμβες εναέριας εκτόξευσης της οικογένειας FAB που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προφανώς αυτή δεν είναι η πρώτη χρήση βομβών διασποράς στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο είναι σίγουρα το πρώτο βίντεο που δείχνει χρήση βομβών RBK με κιτ μετατροπής UMPK» πρόσθεσε το ρωσικό κανάλι.

Το Fighterbomber έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως είναι «ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως οι σχεδιαστές που ανέπτυξαν το κιτ UMPK κάνουν βελτιώσεις και ενισχύουν το προϊόν τους σχεδόν καθημερινά, πράγμα που επιτρέπει στις βόμβες να πετούν πιο μακριά, να πλήττουν στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο αξιόπιστα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...