Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί δεν μπήκε στον πόλεμο η Χεζμπολάχ; Ο ηγέτης της απείλησε με κλιμάκωση αλλά δεν πήρε μέρος!

Η Χεζμπολάχ, μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει πλήρως να μπει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές έχει εξοργίσει τη Χαμάς.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στον Λίβανο, λέει ότι η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποδείξει τη δέσμευση για τη νίκη της Χαμάς στη Γάζα, όπως εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα από τον ηγέτη της λιβανικής τρομοκρατικής ομάδας Χασάν Νασράλα.

Τα βλέμματα του κόσμου στράφηκαν πάνω στη Χεζμπολάχ από την Παρασκευή (3/11), μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, την πρώτη δημόσια ομιλία του από το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Είναι γεγονός, πως τον τελευταίο μήνα, η οργάνωση έχει βάλει συχνά στο στόχαστρο στρατιωτικές θέσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η πανίσχυρη οργάνωση έχει στα χέρια της μεγάλες ποσότητες όπλων, πολλές χιλιάδες εμπειρόπλεμους άνδρες, έχει την πολυεπίπεδη στήριξη του Ιράν και μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, που θα αποδυναμώσει το Ισραήλ. Ο Λίβανος έβραζε μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, όπως βέβαια και η Χεζμπολάχ, προετοιμάζονταν για κάθε σενάριο.

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία ήταν οργισμένη, αναφέρει το CNN. Ο ισλαμιστής κληρικός (όπως πάντα σε βιντεοσύνδεση από άγνωστο σημείο) έπλεξε το εγκώμιο της Χαμάς και μίλησε για την «άνευ προηγουμένου μάχη» στο νότιο Ισραήλ. Υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», ότι η όποια κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό «θα ήταν μια ανοησία ιστορικών διαστάσεων».

Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει πρωταρχικό στόχο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε ακόμη ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών, αν και καταλόγισε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομιλία ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, προσθέτει το CNN. Ο Νασράλα φαίνεται όμως ότι μέτρησε την κατάσταση και έκρινε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ, μια σύγκρουση που οι Λιβανέζοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο. Και η ίδια η Χεζμπολάχ πιθανόν να πληγεί σκληρά: ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο υπέρ του Άσαντ κόστισαν πολλές εκατοντάδες νεκρούς στην οργάνωση.

Ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν θα ήθελε να τη δει αποδυναμωμένη από μια πολεμική σύγκρουση, γιατί και το ίδιο δεν θα είχε να κερδίσει κάτι, ενώ θα κινδύνευε και με μια αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ.

Μια λεπτομέρεια της ομιλίας του Νασράλα, προσθέτει το Foreign Policy, δείχνει, τέλος, τις προσεκτικές αποστάσεις του από τη Χαμάς. Είναι η αποστροφή του για την «απόλυτη μυστικότητα» στην προετοιμασία της εισβολής της Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και άρα δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Για την ώρα, η χαμηλής έντασης πολεμική σύγκρουση με το Ισραήή φαίνεται να αρκεί.

Τι είναι όμως η Χεζμπολάχ και πού βρίσκεται ο Λίβανος, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μεσανατολική κρίση;

Η Χεζμπολάχ είναι μια σιιτική μουσουλμανική οργάνωση που έχει πολιτική επιρροή και ελέγχει την πιο ισχυρή ένοπλη δύναμη στον Λίβανο.

Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την πιο κυρίαρχη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, για να αντιταχθεί στο Ισραήλ. Τότε, οι δυνάμεις του Ισραήλ είχαν καταλάβει το νότιο Λίβανο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από το 1992 και έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική πολιτική παρουσία.

Η ένοπλη πτέρυγά της έχει πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις σε ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις στον Λίβανο. Όταν το Ισραήλ αποχώρησε από τον Λίβανο το 2000, η ​​Χεζμπολάχ ανέλαβε τα εύσημα για την απώθησή τους.

Από τότε, η Χεζμπολάχ έχει διατηρήσει χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων στο νότιο Λίβανο. Συνεχίζει να αντιτίθεται στην παρουσία του Ισραήλ σε αμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές.

Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τα δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το 2006, ένας πλήρης πόλεμος ξέσπασε μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που προκλήθηκε όταν η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια θανατηφόρα διασυνοριακή επιδρομή.

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την απειλή από τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η οργάνωση επιβίωσε και έκτοτε αύξησε τον αριθμό των μαχητών της, ενώ επίσης απέκτησε νέα και καλύτερα όπλα.

Η Χεζμπολάχ είναι μια από τις πιο βαριά οπλισμένες, μη κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο. Χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν. Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα έχει ισχυριστεί ότι έχει 100.000 μαχητές, αν και ανεξάρτητες εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 50.000. Πολλοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και σκληραγωγημένοι στη μάχη, και πολέμησαν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο .

Ποιος είναι ο Χασάν Νασράλα

Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα είναι σιίτης κληρικός που ηγείται της Χεζμπολάχ από το 1992. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της σε πολιτική, αλλά και στρατιωτική δύναμη. Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον Ανώτατο Ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Τα παραπάνω χρονολογούνται από το 1981, όταν ο πρώτος Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τον διόρισε προσωπικό αντιπρόσωπό του στον Λίβανο.

Ο Νασράλα δεν είχε εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, επειδή υποτίθεται φοβόταν τη δολοφονία του από το Ισραήλ. Ωστόσο, παραμένει σεβαστός από τη Χεζμπολάχ και εκφωνεί τηλεοπτικές ομιλίες κάθε εβδομάδα.

Απειλεί με κλιμάκωση κατά του Ισραήλ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ο Χασάν Νασράλα, μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έδρασε μόνη της στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, ενώ παράλληλα ρίχνει την ευθύνη για τους αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου στο Ισραήλ. Εξαπολύει, δε, απειλές κατά των ΗΠΑ διαμηνύοντας ότι η οργάνωσή του είναι «καλά προετοιμασμένη» να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία που έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε σε διάγγελμά του την Παρασκευή 3/11 ο Νασράλα, τονίζοντας ότι «η πλημμύρα του Αλ-Άκσα επεκτάθηκε και σε άλλα μέτωπα»

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «100% παλαιστινιακές», θέλωντας έτσι να διαψεύσει τις πληροφορίες περί συμμετοχής της Χεζμπολάχ στην οργάνωση της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «αυτή επιχείρηση είναι σπουδαία, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους», ενώ συνέχισε: «Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...