Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ- Οι IDF έπληξαν πυρήνα στο νότιο Λίβανο- Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και σε Χαλέπι-Δαμασκό στη Συρία

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι χτύπησαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα στο νότιο Λίβανο, ο οποίος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον της βόρειας κοινότητας Αβιβίμ. Οι IDF δημοσίευσαν ένα βίντεο από το χτύπημα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πραγματοποιεί καθημερινά πυραυλικές επιθέσεις από το Λίβανο εναντίον θέσεων των IDF και πόλεων στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εκκενώσουν άλλες 14 κοινότητες κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από τη Χεζμπολάχ και τις συμμαχικές παλαιστινιακές παρατάξεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA) του υπουργείου αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε κρατικά χρηματοδοτούμενους ξενώνες, αφού το σχέδιο εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Την περασμένη εβδομάδα, η NEMA άρχισε να εκκενώνει 28 κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα, καθώς και την πόλη Κιριάτ Σμόνα.

Σύμφωνα με τις IDF και το Υπουργείο Άμυνας, οι 14 κοινότητες που προστίθενται στο σχέδιο είναι οι εξής: Σνιρ, Νταν, Μπεΐτ Χιλέλ, Σε'αρ Γιασούβ, Χαγκοσρίμ, Λιμάν, Ματζούβα, Εϊλόν, Γκορέν, Γκορνότ ΧαΓκαλίλ, Εβέν Μενακέμ, Σασά, Τζιβ'ον και Ραμότ Ναφτάλι.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ κινδυνεύει να "παρασύρει τον Λίβανο σε πόλεμο", λέει ο IDF, καθώς οι νέες διασυνοριακές επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ισραήλ αυξάνουν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

"Η Χεζμπολάχ... παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει τίποτα, αλλά έχει να χάσει πολλά", προειδοποιεί ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Τζόναθαν Κόνρικους.

"Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Κλιμακώνουν την κατάσταση. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιθέσεις κάθε μέρα", λέει. "Είναι το λιβανέζικο κράτος πραγματικά πρόθυμο να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχει απομείνει από την ευημερία του Λιβάνου και τη λιβανέζικη κυριαρχία για χάρη των τρομοκρατών στη Γάζα;" αναρωτιέται. "Αυτό είναι ένα ερώτημα που οι λιβανέζικες αρχές πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους και να απαντήσουν".

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σημειωθεί επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ και συμμαχικών παλαιστινιακών φατριών στο νότιο Λίβανο, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος Χεζμπολάχ: "Είμαστε μέρος της μάχης"

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ υπόσχεται ότι το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα κάθε φορά που θα ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και λέει ότι η ομάδα που εδρεύει στο Λίβανο βρίσκεται ήδη "στην καρδιά της μάχης".

Τα σχόλια του αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ, έγιναν καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε και πραγματοποίησε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Λίβανο και η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες και πυραύλους προς το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έξι μαχητές της σκοτώθηκαν σήμερα, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τότε που άρχισε η βία πριν από δύο εβδομάδες.

Για τη Χεζμπολάχ, η αναθέρμανση των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ έχει σαφή σκοπό, λέει ο Κασέμ: "Προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε τον ισραηλινό εχθρό και να του δώσουμε να καταλάβει ότι είμαστε έτοιμοι". Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν δηλώσει ότι αν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει στις μάχες.

Ο Κασέμ λέει ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, η οποία είναι σύμμαχος της Χαμάς, επηρεάζει ήδη την πορεία της σύγκρουσης θερμαίνοντας τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και κρατώντας τρεις μεραρχίες του ισραηλινού στρατού δεσμευμένες στο βορρά αντί να προετοιμάζονται για να πολεμήσουν στη Γάζα.

"Πιστεύετε ότι αν προσπαθήσετε να συντρίψετε την παλαιστινιακή αντίσταση, άλλοι μαχητές της αντίστασης στην περιοχή δεν θα δράσουν;" είπε ο Κασέμ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός μαχητή της Χεζμπολάχ. "Βρισκόμαστε σήμερα στην καρδιά της μάχης. Επιτυγχάνουμε στόχους μέσα από αυτή τη μάχη".

Ο Κασέμ σχολίασε επίσης τους ξένους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τον Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ζητώντας από τους Λιβανέζους αξιωματούχους να πείσουν την ομάδα να μην λάβει μέρος στην τελευταία μάχη Χαμάς-Ισραήλ. Λέει ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ στους Λιβανέζους αξιωματούχους είναι: "Είμαστε μέρος της μάχης".

"Λέμε σε όσους επικοινωνούν μαζί μας: "Σταματήστε την (ισραηλινή) επιθετικότητα, ώστε να σταματήσουν οι επιπτώσεις της (σύγκρουσης) και η δυνατότητα επέκτασής της"", είπε ο Κασέμ, αναφερόμενος στους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Μιλώντας για την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, ο Κασέμ, είπε: "Οι πληροφορίες μας είναι ότι η ετοιμότητα στη Γάζα από τη Χαμάς και τους μαχητές της αντίστασης θα κάνει (την) ισραηλινή χερσαία εισβολή το νεκροταφείο τους".

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA αναφέρει ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αεροδρομίων του Χαλεπιού και της Δαμασκού νωρίτερα σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές στους διαδρόμους προσγείωσης και θέτοντας και τα δύο εκτός λειτουργίας.

Στην επίθεση στη Δαμασκό, ένας πολίτης εργαζόμενος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε, αναφέρει το SANA.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού φέρεται να έγινε στόχος του Ισραήλ στις 14 και στις 12 Οκτωβρίου, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού φέρεται να επλήγη μόνο στις 12 Οκτωβρίου.

Και τα δύο αεροδρόμια έχουν χτυπηθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, καθώς πιστεύεται ότι το Ισραήλ εντείνει τις προσπάθειες για να αποτρέψει την αποστολή προηγμένων όπλων από το Ιράν στους διάφορους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή, με κυριότερο την τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ