Μοχάμεντ Ντέιχ και Χαμάς
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο διοικητής-"φάντασμα" της Χαμάς που ενορχήστρωσε την επίθεση κατά του Ισραήλ-"Την σχεδίαζα εδώ και 2 χρόνια!"

Το Ισραήλ αποκάλεσε την καταστροφική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο την δική της 11η Σεπτεμβρίου. Ο μυστικός εγκέφαλος πίσω από την επίθεση, ο Παλαιστίνιος στρατιωτικός Μοχάμεντ Ντέιφ, την αποκαλεί Al Aqsa Flood.

Ο κορυφαίος καταζητούμενος του Ισραήλ χρησιμοποίησε αυτήν την φράση σε ένα ηχητικό μήνυμα το Σάββατο, όταν η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες έναντι του Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος άφησε να εννοηθεί πως η επίθεση ήταν αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές κατά του τζαμιού Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση αυτή έλαβε χώρα τον Μάιο του 2021 και εξόργισε την διεθνή αραβική και μουσουλμανική κοινότητα. Αυτή ήταν και η αφορμή να ξεκινήσει ο Ντέιφ να σχεδιάζει μία επιχείρηση εκδίκησης, η οποία και σκότωσε τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

«Αφορμή ήταν σκηνές και υλικό από την επιδρομή του Ισραήλ στο τζαμί Al Aqsa κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου, όποτε και ξυλοκοπήθηκαν εργάτες και σύρθηκαν έξω από τζαμί νέοι και ηλικιωμένοι άντρες» δήλωσε μία πηγή κοντά στην Χαμάς. «Όλα αυτά αναζωπύρωσαν την οργή.»

Ο Εγκέφαλος Πίσω από την Επιχείρηση

Η εν λόγω πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η απόφαση να σχεδιαστεί μία μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ πάρθηκε από κοινού από τον Ντέιφ, ο οποίος διοικεί τις ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ της Χαμάς και από τον Γιαχία Σινουάρ, τον αρχηγό της Χαμάς στην Γάζα. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ποιος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της επιχείρησης.

«Υπάρχουν δύο μυαλά, αλλά ένας εγκέφαλος πίσω από την ιδέα» εξήγησε η πηγή, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες για αυτήν την επιχείρηση αποκαλύφθηκαν μόνο σε λιγοστούς αρχηγούς της Χαμάς.

Ο στόχος του Ντέιφ ήταν να πειστεί το Ισραήλ πως η Χαμάς δεν ενδιαφέρονταν να επιτεθεί το κράτος, το ίδιο και το Ιράν, και πως τα δύο έθνη ενδιαφερόντουσαν μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο όσο το Ισραήλ παρείχε οικονομικά κίνητρα στους εργάτες της Γάζας, οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδευόντουσαν για μία επικείμενη σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προετοιμαζόμαστε για αυτήν την μάχη εδώ και 2 χρόνια» δήλωσε ο Αλί Μπαράκα, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς.

Για τον Ντέιφ, η μυστικότητα ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πηγές της Χαμάς ανέφεραν πως ο Παλαιστίνιος είχε χάσει ένα μάτι και τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα του πόδι σε μία από τις προσπάθειες δολοφονίας του από το Ισραήλ.

Η γυναίκα του, ο 7 μηνών γιος του και η τρίχρονη κόρη του σκοτώθηκαν έπειτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς το 2014, οπότε για αυτόν η εκδίκηση ήταν προσωπικό ζήτημα.

«Είναι άπιαστος. Είναι ο άνθρωπος των σκιών.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...