φωτιά
Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία οδεύει "παράλυτη" προς έναν δεύτερο σκληρό χειμώνα-Δεν πρόλαβε να επισκευάσει το ενεργειακό της δίκτυο από πέρυσι!

Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει έναν δεύτερο χειμώνα με συνεχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης, τις οποίες προκαλούν οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones. Τα πλήγματα της Μόσχας είχαν καταστρέψει ολόκληρα τμήματα του ενεργειακού συστήματος της χώρας πέρυσι.

Χιλιάδες μηχανικοί επιστρατεύτηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με σκοπό να επισκευάσουν τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, όσο το Κίεβο ζητά και αποκτά νέα συστήματα αεράμυνας για να προστατευτεί το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν βρήκε ούτε τα απαραίτητα κεφάλαια ούτε τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσει αυτές τις προετοιμασίες πριν ξεκινήσει ο φετινός χειμώνας και ως αποτέλεσμα ο λαός της χώρας θα έρθει σύντομα αντιμέτωπος με περισσότερες νύχτες χωρίς φως, θέρμανση και νερό. Η οικονομία της χώρας θα «κοκκαλώσει» από το κρύο, όπως επίσης εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν.

«Πολλή προσπάθεια έχει δοθεί στην επισκευή των κατεστραμμένων. Είμαστε όμως σε καλύτερη θέση από τον περασμένο χειμώνα; Αυξήσαμε την ανθεκτικότητά μας; Δεν το νομίζω» είπε ο Μάρκους Λίπολντ, αρχηγός μίας ενεργειακής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μία μεγάλη προσπάθεια, έχει πετύχει όμως χρειάζεται να συνεχιστεί» δήλωσε στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για ανελέητες καταστροφές ενεργειακών συστοιχιών με στόχο την επίτευξη όσον τον δυνατό καταστροφικότερες επιπτώσεις στις ζωές του ουκρανικού λαού. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στόχος της δεν έχουν υπάρξει ποτές οι άμαχοι, αλλά μόνο οι στρατιωτικές υποδομές του κράτους.

Τεράστιο Πρόβλημα για τον Ουκρανικό Λαό Πέρυσι

Όπως και να έχει οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες. Το Κίεβο βέβαια αρνείται να δημοσιοποιήσει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των επιθέσεων στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πληροφορίες ευαίσθητες κατά την διάρκεια πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν τον Ιούνιο πως οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σχεδόν στα μισά των επιπέδων πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Από τα περίπου 37 γκιγκαβάτ (GW), περισσότερα από τα 19 έχουν καταστραφεί, κατακτηθεί ή υποστεί ζημιές.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου υπολόγισε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν έναντι της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής κοστολογούνται στα περίπου 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος να προσθέσουμε πως κατά την διάρκεια της περασμένης χειμερινής εποχής, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο και όταν η θερμοκρασία έπεσε κάτω του μηδενός, ο μέσος Ουκρανός πολίτης πέρασε σχεδόν 35 ημέρες χωρίς ρεύμα. Περίπου ίδιες ήταν οι ημέρες χωρίς πρόσβαση σε νερό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...