Ένοπλες Συρράξεις

Εφιαλτικά όπλα στα χέρια του Κιμ: Ποιοι βιολογικοί και χημικοί παράγοντες απειλούν Ν. Κορέα, Ιαπωνία & ΗΠΑ- Βορειοκορεατική ομάδα σε επίπεδο Συντάγματος

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον περασμένο μήνα τις ΗΠΑ ότι καθιστούν το 2023 ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο έτος". Ο Κιμ Σονγκ υποστήριξε επίσης ότι η "συνεχιζόμενη υστερία" της Σεούλ και της Ουάσιγκτον σχετικά με μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση είναι απερίσκεπτη και οδηγεί σε γεωπολιτικές διαμάχες στην κορεατική χερσόνησο. 

Ενώ η Πιονγκγιάνγκ συχνά διατυπώνει πομπώδεις ισχυρισμούς σε συγκεντρώσεις του ΟΗΕ, οι παρατηρήσεις του πρεσβευτή συμπίπτουν με μια περίοδο κλιμάκωσης των προκλήσεων που πραγματοποιεί το Βασίλειο των Ερημιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει απειλήσει τους τελευταίους μήνες με πυρηνικό πόλεμο την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης αυξήσει τον ρυθμό των εκτοξεύσεων πυραύλων στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι το έθνος είναι πρόθυμο και ικανό να προκαλέσει τους αντιπάλους του.

Σύμφωνα με το 19FortyFive, ενώ οι αναλυτές επικεντρώνονται κυρίως στην απειλή των πυρηνικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας, το οπλοστάσιο χημικών και βιολογικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί επίσης ανησυχία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γνωρίζουμε για τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δώσει το έναυσμα στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό απέδωσε καρπούς όταν η ΕΣΣΔ κατασκεύασε το Κέντρο Πυρηνικών Επιστημονικών Ερευνών Yongbyon, ολοκληρώνοντας την κατασκευή του στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η Βόρεια Κορέα επικύρωσε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1985, αλλά δεν τήρησε τη Συνθήκη για πολύ καιρό και αποσύρθηκε επίσημα το 2003. Έκτοτε, η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει αρκετές ολοένα και πιο εξελιγμένες πυρηνικές δοκιμές.

Εκτός από τα πυρηνικά της αποθέματα, η ΛΔΚ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και πιστεύεται ότι επιβλέπει ένα επιθετικό πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Ρόμπερτ Κόλινς, πρώην αναλυτή πληροφοριών της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ άρχισε να ερευνά βιολογικά όπλα τη δεκαετία του 1960. Περίπου εκείνη την εποχή, αναπτύχθηκε ένας οργανισμός έρευνας για τα μικροβιακά όπλα υπό το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικής Επιστήμης, ο οποίος οδήγησε στην απόκτηση από τη ΛΔΚ του άνθρακα, της χολέρας και της βουβωνικής πανώλης. Σε συνέντευξή του στο The Hill, ο Κόλινς πρόσθεσε ότι οι χάκερς της Πιονγκγιάνγκ θέτουν σε κίνδυνο τα χημικά εργοστάσια της Νότιας Κορέας: "Αυτοί οι χάκερς έχουν επίσης παραβιάσει το σύστημα πληροφοριών για την αντιμετώπιση χημικών ατυχημάτων της Νότιας Κορέας με σκοπό να κατανοήσουν πού βρίσκονται τα χημικά εργοστάσια της Νότιας Κορέας και πόση ζημιά θα προέκυπτε σε τοπικό επίπεδο εάν υπέστησαν εκρήξεις".

Η Σεούλ ανέλυσε την κατοχή από τη ΛΔΚ του άνθρακα, της ευλογιάς και της πανώλης σε μια λευκή βίβλο του 2018 που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα σε έναν μελλοντικό πόλεμο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως όπλο τα αποθέματά της σε φωσγένιο, σαρίν, αέριο μουστάρδας και χημικούς παράγοντες τύπου V. Τουλάχιστον 12 εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη αυτών των χημικών παραγόντων, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας.  

Σύμφωνα με την IHS Jane, μια ανάλυση του 2017 σχετικά με τις δυνατότητες της Πιονγκγιάνγκ για βιολογικά όπλα αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:

- "Στις 17 Ιουνίου (2015), η MND της Ρωσίας εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει μια σειρά βιολογικών παραγόντων - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και της ευλογιάς - και την ικανότητα να τους μετατρέψει σε όπλα εντός 10 ημερών. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο Βορράς δεν διαθέτει ακόμη πυρηνικές κεφαλές για τη χρήση βιολογικών όπλων".

- "Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2015 η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα εμβόλιο, γνωστό ως Kumdang-2, το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει τον Έμπολα, τον HIV, "έναν αριθμό καρκίνων" και τον MERS. Το Kumdang-2 φέρεται να κατασκευάστηκε από τζίνσενγκ που καλλιεργήθηκε σε λίπασμα από "στοιχεία σπάνιων γαιών" και "μικρο-ποσότητες χρυσού και πλατίνας". Οι περισσότεροι σοβαροί ερευνητές έχουν σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς".

- "Στον απόηχο του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ναμ τον Φεβρουάριο του 2017 εξαιτίας του τοξικού νευροτοξικού παράγοντα VX, το MND της Νότιας Κορέας αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap λέγοντας ότι ο στρατός της Βόρειας Κορέας πιθανώς λειτουργεί μια μονάδα βιοχημικών όπλων σε επίπεδο συντάγματος".

Καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να διατυπώνει πυρηνικές απειλές, είναι σημαντική η λεπτομερής ανάλυση των πραγματικών πυρηνικών και βαλλιστικών πυραυλικών δυνατοτήτων της χώρας. Αλλά τα αποθέματα χημικών όπλων της θα πρέπει επίσης να θεωρούνται σοβαρή απειλή. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...