Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκικά πολυβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτές χειροβομβίδων στα χέρια των Ουκρανών "θερίζουν" Ρώσους στρατιώτες- Προβληματίζει η ανοχή Πούτιν στον Ερντογάν

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με προεξέχουσε τις ΗΠΑ συνεχίζουν να αποστέλλουν οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά  στην Ουκρανία, ενισχύοντας  την σημαντικά στον πόλεμο με την Ρωσία. 

Σχετικό με το θέμα είναι άρθρο  Διεθνούς ΜΜΕ σύμφωνα με το οποίο η Πολωνία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα επισκευασμένων αρμάτων Leopard στην Ουκρανία, αναφέροντας:

Τα άρματα επισκευάστηκαν στο εργοστάσιο Bumar-Łabędy. Όπως ανέφερε η Polish Armaments Group (Polska Grupa Zbrojeniowa, PGZ) στο Twitter (X), οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται για την επόμενη παρτίδα.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε πραγματική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η δήλωση.

Η PGZ σημείωσε επίσης ότι επεκτείνει συνεχώς τη συνεργασία της στην προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών, καθώς και στη συντήρηση εξοπλισμού.

Νωρίτερα, το Βερολίνο κατέληξε σε συμφωνία με τη Βαρσοβία για τη δημιουργία κέντρου επισκευής για άρματα μάχης Leopard 2 που υπέστησαν ζημιές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε ότι ένα κέντρο συντήρησης και επισκευής για άρματα μάχης Leopard 2 που έλαβε η Ουκρανία είχε αρχίσει να λειτουργεί στο Gliwice της Πολωνίας, στο εργοστάσιο Bumar-Łabędy.

Το κέντρο επρόκειτο να ανοίξει στα τέλη Μαΐου. Μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak τον Απρίλιο, ο γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο εφαρμογής.

Η ανάπτυξη ενός κέντρου εξυπηρέτησηςδυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Πολωνία αντιμετώπισε αρκετές συγκρούσεις μεταξύ των διοργανωτών – των γερμανικών εταιρειών όπλων Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και της Πολωνικής Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Η Τουρκία προμηθεύει με  βαριά πολυβόλα την Ουκρανία

Εκτός από την Πολωνία και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που συνδράμουν την Ουκρανία.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Canik παραδίδει εκατοντάδες βαριά πολυβόλα στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν με τεθωρακισμένα οχήματα.

Όπως ενημέρωσε η Middle East Eye, η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με βαριά πολυβόλα και έχει ήδη παραδώσει περισσότερες από 600 μονάδες.

Η Άγκυρα ήταν ήδη γνωστό ότι εξόπλιζε αθόρυβα το Κίεβο από την αρχή του πολέμου πέρυσι με οπλισμένα drones, πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ, προστατευτικό εξοπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Αλλά πρόσφατα άρχισε να προμηθεύει μοντέλα βαρέων πολυβόλων Canik M2, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χερσαία στρατεύματα καθώς και να συνδυαστούν με τεθωρακισμένα οχήματα.

Μια πηγή είπε ότι πολλά συμβόλαια υπογράφηκαν με τον Τούρκο ιδιωτικό παραγωγό όπλων Canik τον Μάρτιο.
Η δεύτερη πηγή είπε ότι περισσότερα από 600 είχαν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο για να χρησιμοποιηθούν από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και πληροφοριών.

«Η συμφωνία προβλέπει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραδόσεων από 600· θα σταλούν περισσότερα τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η πηγή.

Ένας εμπειρογνώμονας με έδρα την Άγκυρα είπε ότι κάθε πολυβόλο εκτιμάται ότι κοστολογείται μεταξύ 15.000 και 20.000 δολαρίων, γεγονός που ανεβάζει την αξία της τρέχουσας παράδοσης πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το αμυντικό blog Armourer Bench ανέφερε τον περασμένο μήνα, με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό φωτογραφίες, ότι δύο μοντέλα βαρέων πολυβόλων M2 τουρκικής κατασκευής εισήχθησαν στην Ουκρανία από τον Απρίλιο.

Η Τουρκία εφοδιάζει την Ουκρανία με εκτοξευτές πολλαπλών χειροβομβίδων

Ωστόσο πέραν των πολυβόλων η Τουρκία  φαίνεται ότι  εφοδιάζει την Ουκρανία  και με εκτοξευτές χειροβομβίδων

Σύμφωνα με ένα tweet από το War Noir , ένας εκτοξευτής πολλαπλών χειροβομβίδων τουρκικής κατασκευής RDS40-MGL 40 mm έχει εντοπιστεί σε υπηρεσία με τον ουκρανικό στρατό.

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Twitter δείχνει έναν στρατιώτη από τις Ουκρανικές Αμυντικές Δυνάμεις να κρατά τον εκτοξευτήρα χειροβομβίδων RDS40.

Το RDS40-MGL είναι ένας εκτοξευτής έξι  χειροβομβίδων  των 40 mm, που κατασκευάζεται από την Repkon Defence, τμήμα της τουρκικής εταιρείας Repkon. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο εκτοξευτής χειροβομβίδων είναι κατά 1,5 κιλό ελαφρύτερος από παρόμοια μοντέλα της κατηγορίας του, ενώ έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του εκτοξευτήρα χειροβομβίδων είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί μειωμένα βαλλιστικά πυρομαχικά διαμετρήματος 40×46 mm, τα οποία είναι στάνταρ για όπλα πεζικού, καθώς και χειροβομβίδες μεσαίου διαμετρήματος 40×53 mm που χρησιμοποιούνται σε σταθερούς εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Το RDS40-MGL είναι εξοπλισμένο με πολλαπλές ράγες Picatinny για την τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών, επιτρέποντας πιο ακριβή στόχευση, αν και διαθέτει μηχανικό στόχαστρο στάνταρ.

Αυτός ο εκτοξευτής χειροβομβίδων 5,4 κιλών είναι ικανός να εκτοξεύει με ακρίβεια έως 400 μέτρα με πυρομαχικά διαμετρήματος 40×46 mm και έως 800 μέτρα με πυρομαχικά διαμετρήματος 40×53 mm.

Και τα δύο διαμετρήματα είναι στάνταρ για τις χώρες του ΝΑΤΟ και έχουν διανεμηθεί στον ουκρανικό στρατό από το 2022. Μεταξύ των ποικιλιών χειροβομβίδων είναι τα πυρομαχικά κατακερματισμού και μορφοποιημένης γόμωσης. Η τελευταία μπορεί να διαπεράσει έως και 70 mm θωράκισης, ανάλογα με το μοντέλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει παραδώσει επίσημα κανένα στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, επομένως ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την παρουσία τέτοιων σύγχρονων εκτοξευτών χειροβομβίδων στον ουκρανικό στρατό.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται για μια ακόμη φορά ο διπρόσωπος ρόλος της Τουρκίας έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που από την μία στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, με αποκορύφωμα την σύναψη συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, με την δημιουργία εργοστασίου κατασκευής drones από την τουρκική εταιρεία BAYKAR στο έδαφος της Ουκρανίας και από την άλλη συνεγάζεται με την Ρωσία σε θέματα ενέργειας, τουρισμού και οικονομίας, συμπλέοντας μαζί της στο ζήτημα της Συρία και της Αρμενίας, εξασφαλίζοντας την σιωπηρή συναίνεση του Πούτιν για τον ξεριζωμό των Αρμενίων από το  Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο προβληματίζει η ανοχή Πούτιν προς τον Ερντογάν, αφού είναι σαφές ότι τουρκικά drones, πολυβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτές χειροβομβίδων στα χέρια των Ουκρανών θερίζουν Ρώσους στρατιώτες , δείγμα ότι αυτά που τους  ενώνουν και σχεδιάζουν από κοινού οι δύο αυταρχικοί ηγέτες, είναι παρασάγκας σπουδαιότερα από το αίμα των Ρώσων στρατιωτών που χύνεται στο μέτωπο, κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Τέλος η Πολωνία ανάγεται σε χώρα προμαχώνας του ΝΑΤΟ στην Ααντολική Ευρώπη ενάντια της Ρωσίας, με την Βαρσοβία να στηρίζει ποικιλοτρόπως την πολύπαθη Ουκρανία. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...