βρετανικά πολεμικά πλοία
Ένοπλες Συρράξεις

Παίζουν με την μοίρα μας οι Βρετανοί! Εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στόλου στην Μ. Θάλασσα για την συνοδεία ουκρανικών εμπορικών πλοίων

Η εφημερίδα The Telegraph αναφέρει πως η Βρετανία σκέφτεται σοβαρά υπόψη της το ενδεχόμενο να στείλει στόλο στην Μαύρη Θάλασσα.

Δεν τους Έφτανε ο Στρατός...

Λίγο πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με σημερινή αναφορά της δυτικής εφημερίδας The Telegram, το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά το ενδεχόμενο να αποστείλει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσα στοιχεία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Αναλυτικότερα, οι Βρετανοί εξετάζουν τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε αυτήν την περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα «προστατεύοντας» εμπορικά πλοία από την ρωσική απειλή, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξάγει αγαθά της ακόμη και μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δήλωσε ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας Γκραντ Σαπς σε συνέντευξή του με την εφημερίδα The Telegraph, ενώ η ρωσική κρατική υπηρεσία ειδήσεων RIA Novosti έσπευσε να μεταφράσει και να μεταδώσει την είδηση στο δικό της κοινό.

«Η Βρετανία είναι μία ναυτική δύναμη, οπότε μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια και να δώσουμε συμβουλές, ειδικά αφού αυτά τα χωρικά ύδατα είναι διεθνή» δήλωσε ο Βρετανός επίσημος.

Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας στην εν εξελίξει μάχη που δίνει με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο σε αυτό το σημείο η ρωσική RIA Novosti αμφισβήτησε αυτήν «μάχη» που δίνει η Ουκρανία.

Όπως και να έχει το δυτικό άρθρο αναφέρει πως τα λόγια του Βρετανού υπουργού σηματοδοτούν μία αλλαγή στην προσέγγιση και στην εμπλοκή της βρετανικής κυβέρνησης στην ρωσο-ουκρανική σύρραξη. Η εφημερίδα τονίζει επίσης το προφανές, λέγοντας πως η παροχή ναυτικής υποστήριξης στο Κίεβο θα οδηγούσε σε «σημαντική κλιμάκωση» του πολέμου, αφού θα αύξανε κατακόρυφα την εμπλοκή του Λονδίνου σε αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο παλαιότερα τουρκικά μέσα είχαν αναφέρει πως η Άγκυρα δέχεται τεράστια πίεση από την Δύση εξαιτίας της απόφασής της να μην επιτρέψει σε στρατιωτικά πλοία να εισέλθουν στα στενά της Μαύρης Θάλασσας. Το θέμα έγινε ξανά επίκαιρο όταν εμφανίστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο σκάφη του ΝΑΤΟ να συνοδέψουν φορτηγά πλοία που πλέουν προς ή από ουκρανικά λιμάνια.

Τις αναφορές αυτές ήρθε να επισημοποιήσει ο Τζον Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος τους αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος παρότρυνε το ΝΑΤΟ να συνοδέψει πλοία που μεταφέρουν σιτηρά στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας πως εάν κριθεί απαραίτητο αυτά τα δυτικά σκάφη πρέπει να ανοίξουν πυρ έναντι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ