Ένοπλες Συρράξεις

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου Ρωσίας-ΗΠΑ στην Μαύρη θάλασσα-Η Μόσχα θα δημιουργήσει No-Fly-zone καταρρίπτοντας drones των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να χρησιμοποιούν με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς τα drones τους, οι μεν πρώτοι εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην Κριμαία, οι δε δεύτεροι στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

Ανυποβρυχιακό αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ και drone MQ-9A Reaper  πέταξαν στη Μαύρη θάλασσα

Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, με πληροφόρηση από το ΥΠΑΜ της χώρας του, Αμερικανικό αεροπλάνο και drone εντοπίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια νέας απόπειρας της Ουκρανίας να επιτεθεί στην Κριμαία.

Η εμφάνιση του αμερικανικού ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους P-8A Poseidon στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στα ΜΜΕ και τους κύκλους των ειδικών. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες λέγεται ότι δεν σχετίζονται με πιθανές επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Το κύριο ενδιαφέρον του  P-8A Poseidon στον τομέα αυτό είναι ο τυπικός χώρος περιπολίας όπου αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση. Αυτό επιβεβαιώνεται από πηγές πληροφοριών και παρατηρήσεις.

Πιθανότατα, η έμφαση στις πτήσεις αυτές δίνεται για λόγους ασφάλειας του νέου θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος προέρχεται από λιμάνια της Ουκρανίας. 

Το R-8A Poseidon εκτελεί τη λειτουργία επιτήρησης και παρακολούθησης αυτής της υδάτινης περιοχής, αν και ο σκοπός τέτοιων πτήσεων παραμένει άγνωστος.

Εκτός από το Poseidon, στην περιοχή εντοπίστηκε και ένα drone MQ-9A Reaper. Η κοινή παρουσία αυτών των αεροσκαφών μπορεί να υποδηλώνει συντονισμένες προσπάθειες και αυξημένη προσοχή στην περιοχή.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να είναι η μεγάλη πιθανότητα ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών να εμφανιστούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ρώσοι στοχοποιούν  Αμερικανικά drone Global Hawk

Το Global Hawk πρέπει να γίνει νόμιμος στόχος για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας»,την κατάρριψη των οποίων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, πρότεινε ο στρατιωτικός αναλυτής Igor Korotchenko , λόγω της  αυξανόμενης παρουσίας αμερικανικών συστημάτων αναγνώρισης και κρούσης σε αυτήν.

Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα σε αυτή την περιοχή που συμμετέχει ενεργά στις εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας.

Αυτό καθιστά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk που επιχειρούν πάνω από διεθνή ύδατα πιθανό στόχο για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα αναγνώρισης και κρούσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στις εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας, επομένως, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk που πετούν πάνω από ουδέτερα ύδατα θα πρέπει να γίνουν νόμιμος στόχος των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και η καταστροφή έστω και ένα από αυτά θα μειώσει τον κίνδυνο ουκρανικών επιθέσεων στην Κριμαία», τόνισε ο Korotchenko.

Επιπλέον, ο αναλυτής πρότεινε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Μαύρη Θάλασσα ως μέτρο.

Μια τέτοια απόφαση, κατά τη γνώμη του, θα δυσκολέψει τις εχθρικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν αναγνώριση.

Ο Ιγκόρ Κοροττσένκο πρόσθεσε επίσης ότι μετά από επίσημη ειδοποίηση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, η Ρωσία αποκτά το πλήρες δικαίωμα να καταστρέψει ένα στρατηγικό UAV των ΗΠΑ στον αέρα εάν παραβιάσει τα όρια της καθορισμένης ζώνης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Flightradar24, η εναέρια αναγνωριστική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Κριμαίας έχει τριπλασιαστεί.

Αν παλαιότερα γίνονταν περίπου 7 αναγνωριστικές πτήσεις την εβδομάδα, τώρα ο αριθμός τους φτάνει τις 21.

"Ξέμεινε" από τροποποιημένα μαχητικά αεροσκάφη Su-24M που φέρουν  πυραύλους "Storm Shadow" η Ουκρανία  

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο αριθμός των ουκρανικών βομβαρδιστικών Su-24M που τροποποιήθηκαν από δυτικούς μηχανικούς και είναι  ικανά να φέρουν πυραύλους κρουζ Storm Shadow/SCALP μειώθηκε σε τέσσερα αεροσκάφη.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός  αυτών των αεροσκαφών έχουν μειωθεί λόγω  της δράσης των Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και των συστημάτων αεράμυνας.

Αρχικά, πέντε βομβαρδιστικά Su-24M τροποποιήθηκαν από δυτικούς ειδικούς προκειμένου να προσαρμοστούν ώστε να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ Storm Shadow/SCALP. Αυτοί οι πύραυλοι είναι γνωστοί για την υψηλή τους ακρίβεια και την ικανότητά τους να χτυπούν στόχους σε σημαντικές αποστάσεις.

Ωστόσο, πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι μόνο τέσσερα στα πέντε τέτοια τροποποιημένα βομβαρδιστικά απογειώνονται.

Αυτή ήταν μια έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών για την απώλεια ενός από τα αεροσκάφη. Και παρόλο που δεν αποκαλύπτονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες του περιστατικού, υπάρχει μια εκδοχή ότι οι δυνατότητες επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μειωθεί.

Καταιγίδα Ρωσικών επιθέσεων με drones στην Οδησσό

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι  πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις με drone καμικάζι σε όλη την περιοχή της Οδησσού τη νύχτα.

Η περιοχή της Οδησσού έχει γίνει το επίκεντρο μιας μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμών στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η κύρια επίθεση στόχευε σε λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησίμευαν ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων, πυρομαχικών και ναυτικών drones καμικάζι.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον 12 drones καμικάζι.

Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ικανά να μεταφέρουν εκρηκτικά, έχουν γίνει ένα από τα κύρια μέσα καταστροφής στρατιωτικών στόχων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την αρχή της χρήσης τους.

 Τοπικές πηγές κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν όλη τη νύχτα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ακριβή στοιχεία για καταστροφές, απώλειες και θύματα, ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της επιχείρησης, μπορεί να υποτεθεί ότι οι ζημιές θα είναι σημαντικές.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο πόλεμος υποτροπιάζει επικίνδυνα στην Μαύρη θάλασσα, αφού οι Ρώσοι μελετούν την δημιουργία no-Fly-zone σε αυτήν για τα αεροσκάφη-drones ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, απειλώντας παράλληλα με κατάρριψη τους στο μέλλον, όπως και των  Αμερικανικών drones Global Hawk που πετούν στη Μαύρη θάλασσα στο Διεθνή εναέριο χώρο, αλλά μετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις των Ουκρανών εναντίον τους  στην Κριμαία, "καθοδηγώντας" τις επιθέσεις του Κιέβου με drones, βρίσκοντας τα κενά της Ρωσικής αεράμυνας νωρίτερα στην περιοχή. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας με άγνωστη συνέχεια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή