αμερικανικά υποβρύχια
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Διεθνές ΣΟΚ: Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν ένα «νεκρό» δίκτυο υποβρύχιας κατασκοπίας του Ψ. Πολέμου-Στόχος η παρακολούθηση κινεζικών σκαφών

Σε ένα ανεμοδαρμένο νησί 80 χιλιόμετρα βόρεια του Σιάτλ υπάρχει ένας σταθμός παρακολούθησης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Για χρόνια ο σταθμός αυτός ήταν απασχολημένος παρακολουθώντας κινήσεις φαλαινών και μετρώντας τις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως το ναυτικό της χώρας έδωσε στην εν λόγω μονάδα μία νέα ονομασία που περιγράφει καλύτερα την νέα της αποστολή: Διοίκηση Υποβρύχιας Κατασκοπίας (Theater Undersea Surveillance Command).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μετονομασία του σταθμού κατασκοπίας είναι μόνο ένα μικρό βήμα ενός πολύ μεγαλύτερου προγράμματος του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με τρία άτομα εντός του αμερικανικού Πενταγώνου που αποκάλυψαν κάποιες λεπτομέρειες για αυτήν την πρωτοβουλία. Το αμερικανικό σχέδιο είναι ξεκάθαρο: η Ουάσιγκτον θέλει να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ανακατασκευή του ανθυποβρυχιακού κατασκοπευτικού προγράμματος της Αμερικής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η αναγέννηση αυτού του προγράμματος αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, γνωστού ως Ενσωματωμένο Σύστημα Υποβρύχιας Κατασκοπίας (IUSS), γίνεται μία περίοδο που η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν, δημιουργώντας ανησυχίες για μία πιθανή σύρραξη στην επικράτεια της χώρας, την οποία το Πεκίνο θέλει να ελέγξει.

Το πρόγραμμα IUSS αφορά τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου υποβρύχιων ακουστικών κατασκοπευτικών συσκευών και τον επανεξοπλισμό ενός στόλους κατασκοπευτικών πλοίων με υπερσύγχρονους αισθητήρες και υποβρύχια μικρόφωνα. Οι κινήσεις αυτές στόχο έχουν στην ενίσχυση της ικανότητας του αμερικανικού στρατού να κατασκοπεύει τους εχθρούς του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν στην Αυστραλία παρόμοια τεχνολογία για να βοηθήσουν τις άμυνες των συμμάχων τους στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η πιο πρωτότυπη αλλαγή στο ωκεάνιο κατασκοπευτικό σύστημα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είναι μία νέα επένδυση στις καινούργιες τεχνολογίες, οι οποίες εστιάζουν στην σμίκρυνση παραδοσιακών ναυτικών κατασκοπευτικών εργαλείων. Το πρώτο δίκτυο από τέτοιες κατασκοπευτικές συσκευές είχε αναπτυχθεί και τοποθετηθεί σε μυστικές τοποθεσίες σε πυθμένες ωκεανών για να παρακολουθούνται τα σοβιετικά υποβρύχια επτά δεκαετίες πριν.

Τι Περιλαμβάνει το Νέο Αμερικανικό Σχέδιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο πλάνο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού περιλαμβάνει την παράταξη ενός στόλου μη επανδρωμένων ναυτικών drones για να ακούνε εχθρικά σκάφη, την παράταξη κινητών υποβρύχιων «δορυφορικών» αισθητήρων στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού για την σάρωση υποβρυχίων, την χρήση δορυφόρων για τον εντοπισμό πλοίων μέσω παρακολούθησης των ραδιοσυχνοτήτων τους και τέλος την εκμετάλλευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση ναυτικών δορυφορικών δεδομένων σε μηδαμινό χρόνο, αμέτρητες φορές γρηγορότερα από τον χρόνο που θα χρειάζονταν ένας ανθρώπινος παράγοντας για να τις αναλύσει.

Το πρόγραμμα IUSS ηγείται ο καπετάνιος Stephany Moore, ένας βετεράνος αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το πρόγραμμα υπάγεται στην διοίκηση της υποβρύχιας δύναμης του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, τον οποίο ηγείται ο υποναύαρχος Richard Seif. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ