Proteus
Κόσμος

Οι Ιταλοί παρουσίασαν το υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο ελικόπτερο Πρωτέας ικανό να ανιχνεύει ρωσικά υποβρύχια (Εικόνες)

Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο αναμονής, η ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo αποκάλυψε ένα μοντέλο του μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος περιστρεφόμενων πτερύγων (RWUAS) Proteus (Πρωτέας). Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά την διάρκειας μίας πρόσφατης αμυντικής έκθεσης στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Το ίδιο το drone διαθέτει έναν κινητήρα και έναν σχεδιασμό που υποστηρίζει την ευελιξία του συστήματος, μιας και πρόκειται για ένα αρθρωτό πολυεργαλείο.

Το drone Proteus, το βάρος του οποίου μπορεί να ποικίλει από 2 έως 3 τόνους, μπορεί να υποστηρίξει αποστολές περισυλλογής δεδομένων, αποστολές κατασκοπείας και αναγνώρισης, αποστολές εύρεσης και κλειδώματος στόχου και παραδόσεις προϊόντων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ο τελικός σχεδιασμός των Ιταλών ακόμη εξαρτάται από τα πιθανά συστήματα που θα ενσωματωθούν σε αυτό το υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα.

Η ιταλική Leonardo πάντως σκοπεύει να πετάξει αυτό το drone για πρώτη φορά «στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε».

Προορίζεται για το Βρετανικό ΠΝ

Η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος περιστρεφόμενων πτερύγων Proteus αποτελεί μέρος ενός συμβολαίου συνολικής αξίας 72 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε το τμήμα Εξοπλισμού και Υποστήριξης του βρετανικού υπουργείου άμυνας τον Ιούλιο του 2022.

Αυτό που ήθελαν οι Βρετανοί και έθεσαν ως στόχο του εν λόγω προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός ενός μη επανδρωμένου ελικοπτέρου, τουλάχιστον ενός μοντέλου επίδειξης αυτού, ικανού να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια.

Η ιταλική αμυντική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής συστημάτων Leonardo δήλωσε πως αν και ο σχεδιασμός είναι ικανός να παράσχει τέτοιες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, μπορεί παράλληλα να ενσωματώσει συστήματα αποστολής και μονάδες αποστολής που θα προσδίδουν στο υπερσύγχρονο drone την ικανότητα να υποστηρίξει και επίγειες αποστολές.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με δυνατότητα VTOL (δηλαδή αυτά που μπορούν να πραγματοποιούν κάθετη προσγείωση και απογείωση) θα αλλάξουν δραστικά τις στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές και σε άλλους τομείς της αγοράς, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Άνταμ Κλαρκ. 

Το ιταλικού σχεδιασμού μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα Proteus θα επιχειρείται εντός του προγράμματος Μελλοντική Ναυτική Αεροπορική Δύναμη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, για αυτό και οι Βρετανοί ήθελαν το μη επανδρωμένο τους εναέριο σύστημα να επιδεικνύει ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Αυτό το βρετανικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες της ομάδας μάχης του βρετανικού αεροπλανοφόρου μέσω νέων ναυτικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (MUAS).

 

GALLERY

Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Proteus
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...