αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, η βάση Chkalovsky που βρίσκεται λιγότερο από 30 χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα, λέγεται πως έχει δεχθεί επίθεση από σαμποτέρ. Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, δύο αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ένα ελικόπτερο ανατινάχτηκαν από εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν σε αυτά, κατά την διάρκεια μίας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία δορυφορική εικόνα που υποτίθεται πως κατέγραψε την κατάσταση στην βάση μετά την επίθεση έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν κάποιο αεροσκάφος πράγματι δέχθηκε επίθεση και σε ποιο βαθμό. Έπειτα δημοσιεύθηκαν και άλλες δύο θολές φωτογραφίες που δείχνουν έναν τοίχο της περιμέτρου της βάσης Chkalovsky, οι οποίες εκτιμάται πως λήφθηκαν από τους σαμποτέρ. Να ξανά αναφέρουμε ωστόσο πως δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να επαληθεύσουν την εγκυρότητα καμίας από τις παραπάνω αναφορές, ούτε να παρατηρήσουμε με λεπτομέρεια τις εικόνες.

Οι Ουκρανικές Επίσημες Δηλώσεις

Σε μία δήλωση που έγινε στο X ωστόσο, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο σύμβουλος του υπουργού εσωτερικών της Ουκρανίας Άντον Γκερατσένκο παρείχε κάποιες σχετικές πληροφορίες.

«Μη ταυτοποιημένοι σαμποτέρ ανατίναξαν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στην περιοχή της Μόσχας στις 18 Αυγούστου. Η δολιοφθορά αναφέρεται πως έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Chkalovsky, όπου υπάρχουν κυβερνητικά αεροπλάνα, αεροπλάνα doomsday (ικανά να επιβιώσουν ακόμη και εάν καταστραφεί ο κόσμος) και κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Μη ταυτοποιημένα άτομα τοποθέτησαν εκρηκτικά σε ένα καλά προστατευμένο διάδρομο και ανατίναξαν ένα αεροσκάφος An-148 και ένα αεροσκάφος Il-20 (και τα δύο ανήκουν στο 354ο Σύνταγμα Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων), όπως και ένα ελικόπτερο τύπου Mi-28N, το οποίο είχε εμπλακεί ενεργά στο παρελθόν στην κατάρριψη ουκρανικών drones πάνω από ρωσική επικράτεια. Εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε, η γρήγορη επισκευή των αεροσκαφών είναι αδύνατη. Το τμήμα της ουράς του ελικοπτέρου υπέστη ζημιά. Ένα άλλο An-148, το οποίο βρίσκονταν σταθμευμένο κοντά στα άλλα, υπέστη μικρή ζημιά» δήλωσε ο Ουκρανός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως το ατύχημα προκάλεσε «σημαντική υστερία στις υψηλότερες στρατιωτικές βαθμίδες» της Ρωσίας εξαιτίας του γεγονότος πως αυτές οι αεροπορικές βάσεις φιλοξενούν «κυβερνητικά αεροσκάφη, τα αποκαλούμενα αεροπλάνα doomsday (αεροπλάνα της ημέρας της Κρίσεως) και ειδικά αεροσκάφη (δηλαδή κατασκοπευτικά)».

Ωστόσο η υπηρεσία του Κιέβου δεν ανέφερε πως τα τρία αναφερόμενα αεροσκάφη καταστράφηκαν, απλά τόνισε πως «υπέστησαν σοβαρές ζημιές». Όπως και να έχει όμως σίγουρα η επίθεση προκάλεσε ανησυχία στην Μόσχα και ιδιαίτερα στο Κρεμλίνο.

 

GALLERY

ουκρανική επίθεση δολιοφθοράς στην ρωσική αεροπορική βάση Chkalovsky
ουκρανική επίθεση δολιοφθοράς στην ρωσική αεροπορική βάση Chkalovsky
ουκρανική επίθεση δολιοφθοράς στην ρωσική αεροπορική βάση Chkalovsky
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...