Ένοπλες Συρράξεις

Έξαλλη η Μόσχα-Η βάση του ΝΑΤΟ 30 χλμ από την Αγία Πετρούπολη στόχος ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων

“Περίπου 30 χλμ. από το Βίμποργκ, μισή ώρα από την Αγία Πετρούπολη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν στρατιωτικές βάσεις που έχουν εξοργίσει την Μόσχα”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

«Οι συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ Φιλανδίας και ΗΠΑ οδηγεί σε μια συγκεκριμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα. Το ποια θα είναι αυτή η παρουσία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίσως εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών, ίσως αποθήκευση βαλλιστικών και αάλλων όπλων ή κάτι άλλο», είπε σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές «εκτιμούν το γεγονός ότι η Φινλανδία θα είναι σε θέση να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ειρήνη στα σύνορά της με τη Ρωσία μόνη της εάν χρειαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες να έχουν στη διάθεσή τους εγκαταστάσεις και εδάφη στη Φινλανδία, για παράδειγμα, για εκπαίδευση, αποθήκευση όπλων και συντήρηση εξοπλισμού. Το πού θα σταθμεύσουν αυτά τα στρατεύματα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Αλλά χωρίς να μαντέψουμε η Βόρεια Φινλανδία θα ήταν το κύριο έδαφος παρουσίας των ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος.

Για παράδειγμα η φινλανδική πόλη Lappeenranta απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Τα αμερικανικά στρατεύματα, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε στη Φινλανδία από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ θα τους δοθεί πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα αεροδρόμιο και λιμάνι.

Το αεροδρόμιο θα είναι το Ροβανιέμι, που βρίσκεται 769 χλμ από την Αγία Πετρούπολη.«Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρήκαμε έναν άλλο εχθρό με σύνορα σχεδόν 1.200 χλμ.

Παρατήρησα μια συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, όπου μιλάει για τα πυρηνικά όπλα και τους κινδύνους της χρήσης τους, αλλά με αφηρημένο τρόπο», σχολιάζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Γιούρι Σβέτοφ.

«Προφανώς δεν καταλαβαίνουν ακόμη ότι η πυρηνική απειλή κρέμεται τώρα πάνω από την ίδια τη Φινλανδία. Αν παίξουν τόσο επικίνδυνα παιχνίδια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να λάβουν ένα σοβαρό και συντριπτικό πλήγμα σε αντάλλαγμα. Πώς ήταν όταν η Φινλανδία συνεργάστηκε με τη Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; ακόμα χειρότερα», τόνισε ο ίδιος.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο σηματοδότησε την ιστορική στροφή του Ελσίνκι μακριά από την επί δεκαετίες ουδετερότητα ασφαλείας και στο ευρωατλαντικό μπλοκ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή της κοινής και πολιτικής γνώμης υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο συνέβη και στη Σουηδία, η οποία ακόμη περιμένει την τελική έγκριση για να ενταχθεί στη συμμαχία.

Ο Μάτι Πεσού, ανώτερος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε στο Newsweek ότι το Ελσίνκι θα θεωρήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Φινλανδία -έστω και μικρής κλίμακας- ως σημαντική σε ευρύτερες προσπάθειες αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ