Ένοπλες Συρράξεις

"Ώρα μηδέν" στον Καύκασο-Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ένα βήμα πριν τον πόλεμο- Η εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν-Ισραήλ

Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει ότι  η ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και πως βρίσκονται πολύ κοντά σε μια νέα στρατιωτική αναμέτρηση οι δύο χώρες.

Η στροφή της Αρμενίας προς τις ΗΠΑ και οι στρατιωτικές κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία από την πλευρά της, απογοητευμένη από την στάση της Ρωσίας, η οποία ουσιαστικά την εγκατέλειψε αβοήθητη απέναντι στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζζάν στην τελευταία στρατιωτική  της αναμέτρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αποτέλεσμα να ηττηθεί κινείται προς ΝΑΤΟ/ΗΠΑ , ενώ  θα σκοπεύει να πραγματοποιήσει την στρατιωτική  άσκηση "Eagle Partner 2023" από κοινού με τις ΗΠΑ από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ΥΠΑΜ της χώρας .

Η  υπόψιν άσκηση  θα περιλαμβάνει εργασίες σταθεροποίησης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών αποστολών.

Παράλληλα παρατηρήθηκαν κινήσεις στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία  που έφεραν την ένδειξη με τη μορφή ανεστραμμένου γράμματος "Α" στα οπλικά τους συστήματα, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης και όχι άσκησης στην περιοχή.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε πολιτιοστρατιωτικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, αναφέρονται τα εξής:

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για  εσπευσμένη άφιξη Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αρμενία

"Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν και της εμφάνισης κινδύνου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, αρμενικές πηγές πληροφοριών αναφέρουν την εικαζόμενη άφιξη ειδικών μονάδων του ρωσικού στρατού στη Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ομάδα στρατιωτικών ειδικών από τη Ρωσία έφτασε στο έδαφος της Αρμενίας πριν από αρκετές ώρες. Αυτό αναφέρθηκε από το κανάλι Telegram "Bagramyan 26".

«Οι πληροφορίες για την άφιξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Αρμενία επιβεβαιώνονται και από άλλες πηγές. Τώρα παίζονται δύο σενάρια της εξέλιξης της σύγκρουσης», ανέφερε σε μήνυμά του το κανάλι Telegram Bagramyan 26.

Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία που να μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε την άφιξη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Αρμενία, ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών είναι πολύ τεταμένη.

Συγκέντρωση  στρατιωτικών δυνάμεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας-Ιράν στα κοινά τους σύνορα

Επίσης αναφέρεται από το Ρωσικό ΜΜΕ, ότι η Αρμενία και το Ιράν συγκεντρώνουν εκατοντάδες όπλα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, προετοιμαζόμενες για πόλεμο.

Δορυφορικές εικόνες και δεδομένα από drones του Αζερμπαϊτζάν υποδεικνύουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των μονάδων των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν.

Η κίνηση αυτή της Αρμενίας οδήγησε ως αντίποινα, στην ανάπτυξη στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος αυτού του τμήματος των συνόρων.

 Σύμφωνα με τοπικές πηγές, το Ιράν έχει επίσης αρχίσει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά του, τα οποία γειτνιάζουν με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ένα βίντεο ελήφθη από έναν Ιρανό στρατιωτικό δημοσιογράφο δείχνει στρατιωτικά οχήματα να κινούνται κατά μήκος του ποταμού Araks.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η αύξηση της έντασης στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα στρατιωτική σύγκρουση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παρουσία ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη και πολύπλευρη.

Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες, δεδομένων των τακτικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, καθώς και των προκλήσεων από τη λεγόμενη Δημοκρατία του Αρτσάχ.

H άσκηση "Eagle Partner 2023" ΗΠΑ -Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Επίσης το ίδιο Ρωσικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Eagle Partner στην Αρμενία.

Περίπου 85 Αμερικανοί στρατιώτες και 175 Αρμένιοι στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται ως  σύμβολο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, οι στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία, ειδικά από τη στιγμή που σημείωμα διαμαρτυρίας έχει ήδη παραδοθεί στον Αρμένιο Πρέσβη στη Ρωσία.

Είναι γνωστό ότι ο στρατός των ΗΠΑ, που  θα εκπροσωπηθεί από προσωπικό προερχόμενο από την 1η Ταξιαρχία της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και την Εθνιοφρουρά του Κάνσας, θα εξασκηθεί σε μάχη με τους στρατιώτες της 12ης  Ταξιαρχίας της Αρμενίας , ειρηευικής αποστολής.

Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα πεδία ασκήσεων ς Zar και Armavir, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

Η κατάσταση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν είναι πολύ τεταμένη. Αυτή τη στιγμή, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ιράν μετακινούν ενεργά στρατιωτικό εξοπλισμό στη συνοριακή ζώνη, γεγονός που δημιουργεί την απειλή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας.

 Επίσης σύμφωνα με Αζέρικο ΜΜΕ , η Αρμενία συνεχίζει να συγκεντρώνει Μονάδες βαρέως πυροβολικού και αεράμυνας  κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από  μεγάλο αριθμό βίντεο και φωτογραφιών που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα, που δείχνουν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τη συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Αρμενία στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος Ρουμανικό ΜΜΕ σε σχετικό του άρθρο με τίτλο "Η Ρωσία θα ετοίμαζε πραξικόπημα στην Αρμενία, σύμφωνα με μυστικό σχέδιο - Πούτιν, οργισμένη αντίδραση μετά από στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ", αναφέρει:

Η Ρωσία κάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της Αρμενίας, μιας συμμαχικής χώρας στη Μόσχα, κατηγορώντας το Ερεβάν για  «εχθρικά μέτρα», μετά την ανακόινωσή του  για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσων με τις Ηνωμένες Πολιτείες,  όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο AFP

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ιδιαίτερα για τις «στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο αρμενικό έδαφος», την επίσκεψη στο Κίεβο της συζύγου του Αρμένιου πρωθυπουργού και την απόφαση του Ερεβάν να αποταθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

«Τις τελευταίες ημέρες, οι αρμενικές αρχές έλαβαν μια σειρά εχθρικών μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει το agerpres.ro.

Ωστόσο, η Ρωσία και η Αρμενία παραμένουν «σύμμαχοι και όλες οι συμφωνίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων θα τηρηθούν», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι οι ασκήσεις ΗΠΑ-Αρμενίας κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν τον Καύκασο.

«Είναι σαφές ότι η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων δεν συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης στην περιοχή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παρά την στάση των Αρμενίων, "η Ρωσία συνεχίζει να διασφαλίζει τις λειτουργίες της ως εγγυητής της περιφερειακής ασφάλειας", επέμεινε.

Την ίδια ώρα, σενάρια για πραξικόπημα στην Αρμενία θα ετοίμαζε ο Πούτιν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Πριν από τον ανακοινωμένο θάνατο του πρώην ηγέτη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Evgeni Prigojin, υπήρχαν 3.000 μισθοφόροι Wagner στην Αρμενία, αναφέρει το APA από το Αζερμπαϊτζάν. Και η κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι η «τελευταία σταγόνα» για τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κρεμλίνου, ο κύριος στόχος είναι να απομακρύνει τον Πασινιάν και την ομάδα του από την εξουσία χρησιμοποιώντας μισθοφόρους Βάγκνερ στη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μισθοφόρων Wagner στην Αρμενία έχει φτάσει τους 12.000 και έχουν λάβει εντολή να αναλάβουν δράση, αναφέρει η ίδια πηγή επικαλούμενη κυβερνητικό κανάλι.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν τη Μόσχα και τα ειρηνευτικά στρατεύματά της ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν την αποστολή τους αφήνοντας το Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει μια βασική οδό ανεφοδιασμού στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί από τις αρχές Ιουλίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε το ορεινό πέρασμα Lacin, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, προκαλώντας ελλείψεις στην περιοχή."

Συμπέρασμα

Η όλη κατάσταση είναι εκρηκτική και πεποίθηση μας είναι ότι αν δεν επέμβουν άμεσα και δραστικά ΗΠΑ-ΕΕ, θα οδηγηθούμε με πολύ μεγάλη πιθανότητα σε μια νέα στρατιωτική αναμέτρηση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, εξέλιξη που  ευνοεί τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας, για διαφορετικούς λόγους

Μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί Ρωσία και Τουρκία για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία.

Την μεν Ρωσία, γιατί τη προσοχή και το ενδιαφέρον της Δύσης θα πάψει να την μονοπωλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα δύναται να επέμβει στην στρατιωτική αναμέτρηση σε ρόλο μεσολαβητού, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό της ρόλο στην Υπερκαυκασία.

Τέλος και την Τουρκία θα την συνέφερε μια νέα πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, προκειμένου βοηθώντας εκ νέου το Μπακού να επιβεβαιωθεί Διεθνώς ως σημαντική περιφερειακή δύναμη, να προσποριστεί επιτέλους τα οφέλη της χερσαίας επικοινωνίας της μέσω Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου", αλλά και να προσεγγίσει το Ισραήλ, το οποίο έχει συμφέροντα για την επικράτηση των Αζέρων στη νέα πολεμική αναμέτρηση με τους Αρμένιους.

Κοντολογίς οι Ρώσοι θέλουν να έχουν την Αρμενία στη σφαίρα επιρροής τους, εξυπηρετώντας όμως τα συμφέροντα Ερντογάν και Αλίγιεφ. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους γεύθηκαν την Ρωσική αδιαφορία και στάση στον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και γιαυτό επιχειρούν να προσεγγίσουν ΗΠΑ-ΕΕ.

"Σφήνα" μπαίνμει το Ισραήλ που είναι σύμμαχος των Αζέρων, λόγω  των μυστικών του βάσεων στα σύνορα με το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη  τάσσεται υπέρ της Αρμενίας μέχρι στιγμής αν και στενή σύμμαχος του Πούτιν.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Αρμένιοι μέσω της άσκησης "Eagle Partner 2023"  με τις ΗΠΑ, επιχειρούν να φέρουν αυτές σε ρόλο ειρηνευτικής αποστολής στην χώρα τους και στην διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να αποτρέψουν νέα στρατιωτική αναμέτρηση με του Αζέρους, οι οποίοι χάρη σε Τουρκία και Ισραήλ υπερτερούν στρατιωτικά.

Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα εγκατάστασης των ΗΠΑ στην Υπερκαυκασία, γεγονός που δεν επιθυμεί η Ρωσία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...