υπουργός άμυνας της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ουκρανός υπουργός άμυνας-Ο Ζελένσκι ψάχνει αντικαταστάτη! Η Σουηδία θέλει να στείλει μαχητικά Gripen στους Ουκρανούς νωρίτερα από τα F-16

Ο Ουκρανός υπουργός άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να παραιτηθεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναζητά ενεργά αντικαταστάτη αυτήν την στιγμή, έτσι ώστε να βρεθεί κάποιος άξιος επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου άμυνας. Οι πληροφορίες αυτές μεταδόθηκαν από ουκρανικές πηγές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρείχαν αυτές οι πηγές, υπάρχουν σήμερα αρκετοί υποψήφιοι για το πόστο του επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι από αυτούς είναι ο υπουργός υποδομών Αλεξάντερ Κουμπράκοφ και ο υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών, Όλεγκ Καμίσιν. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί έχουν υψηλές πιθανότητες να διαδεχθούν τον Ρέζνικοφ.

Οι λόγοι πίσω από αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση του Ρέζνικοφ δεν έχουν αποκαλυφθεί δημόσια ακόμη. Σήμερα, είναι άγνωστο εάν ο Ζελένσκι αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού άμυνας, όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον ποιον θα επιλέξει ο Ουκρανός πρόεδρος για αντικαταστάτη του. Η τελική απόφαση θα επηρεαστεί σίγουρα από την τωρινή κατάσταση της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα δεν πηγαίνει όπως αναμένονταν.

Σουηδικά Μαχητικά Πριν τα Αμερικανικά F-16;

Σε άλλη είδηση τώρα, λέγεται από την ρωσική υπηρεσία ενημέρωσης Avia-pro πως η μεταφορά σουηδικών μαχητικών τύπου Gripen στο Κίεβο μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταφορά μαχητικών jets σουηδικής παραγωγής Gripen στην Ουκρανία περιμένει σήμερα την επίσημη έγκρισή της από την σκανδιναβική χώρα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Σιμπίγκα, αυτή η διαδικασία απαιτεί έγκριση και από άλλες χώρες, όχι μόνο την κυβέρνηση της Στοκχόλμης. Η τελική απόφαση θα παρθεί έπειτα από συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμμετείχαν στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτών των αεροσκαφών.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχουν ουκρανικές πηγές, η μεταφορά μαχητικών τύπου Gripen μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από όσο αναμένονταν. Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και από τον Ιανουάριο του 2024. Εάν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν, τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να παραλάβει σουηδικά μαχητικά αεροπλάνα νωρίτερα από αμερικανικά μαχητικά τύπου F-16.

Προηγουμένως, υπήρχαν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως η Σουηδία είχε την δυνατότητα να μεταφέρει 12 μαχητικά JAS-39 Gripen στην Ουκρανία για δωρεάν χρήση, δεδομένου ότι στο μέλλον το Κίεβο θα αποκτήσει μία παρτίδα 24 μαχητικών αυτού του τύπου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ