Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Βάγκνερ γλύφει τις πληγές της στη Λευκορωσία-"Αναγεννάται" ο στρατός του Πριγκόζιν και ετοιμάζεται για υπερπόντιες επιχειρήσεις

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει την απόπειρα εξέγερσης του Πριγκόζιν και την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ ως αποτυχία. Και από πολλές απόψεις, αυτό είναι αλήθεια. Πράγματι, ο Πριγκόζιν και το σώμα των μαχητικών Wagner που απέφευγαν να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχουν εξοριστεί στη Λευκορωσία, όπου η Βάγκνερ φαινόταν τις τελευταίες εβδομάδες να κατασκευάζει μια εκτεταμένη βάση νότια του Μινσκ. Εν τω μεταξύ, ο Πριγκόζιν αντιμετώπισε κάποιες αποτυχίες. Εκτός από τις καυστικές κριτικές από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία κατασχέθηκαν αρχικά από τις ρωσικές αρχές και έμεινε αβοήθητος, καθώς τμήματα της οικονομικής και μιντιακής αυτοκρατορίας του σιγά-σιγά καταδικάστηκαν ή εκκαθαρίστηκαν εντελώς.

Ωστόσο, με άλλους τρόπους, ο Πριγκόζιν έχει βγει νικητής από αυτό το φιάσκο. Οι νομικές κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για την απίστευτη περιουσία του και μάλιστα συναντήθηκε με τον Πούτιν αμέσως μετά το τέλος της βραχύβιας ανταρσίας. Και αν και τεχνικά εξόριστος από τη Ρωσία, το άσυλο της Βάγκνερ στη Λευκορωσία παρείχε στη μισθοφορική στολή τη δυνατότητα για μια νέα μίσθωση ζωής. Η δηλωμένη αποστολή της, τουλάχιστον προς το παρόν, θα είναι να εκπαιδεύσει τον Λευκορωσικό στρατό και να επικεντρώσει την προσοχή του στις υπερπόντιες αναπτύξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και σε άλλα εύθραυστα κράτη πλούσια σε πόρους.

Γεννήθηκε ξανά στη Λευκορωσία

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν βρίσκεται έξω από ευμένεια του Κρεμλίνου. Οι εταιρείες του έχασαν εκατομμύρια σε συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας το 2018 και η κόντρα του με την κορυφαία ομάδα της Ρωσίας προϋπήρχε της πρόσφατης ανταρσίας, που χρονολογείται από την επέμβαση στη Συρία. Παρά τις αποτυχίες, ο Πριγκόζιν μπόρεσε, ξανά και ξανά, να κάνει ελιγμούς για να επιστρέψει στη συνάφεια, αποφεύγοντας τα βαριά παράθυρα και τις ραδιενεργές σαλάτες στην πορεία. Ένας κύριος προπαγανδιστής, προσπάθησε ακόμη και να πουλήσει τον υποβιβασμό του στη Λευκορωσία ως μέρος μιας στρατηγικής στροφής μακριά από έναν πόλεμο που ο ίδιος αποκάλεσε «ντροπή».

Πρόσφατα, δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν την άφιξη της Βάγκνερ στη Λευκορωσία, αν και το μέγεθος της δύναμής της είναι ακόμα ασαφές. Ανεξάρτητα, το σίγουρο είναι ότι η Βάγκνερ δεν έχει πεθάνει ακόμα. Από την ίδρυσή της, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση και τον στρατό για την επιμελητεία. Ο Πούτιν αποκάλυψε το ίδιο όταν ισχυρίστηκε, παρά τα χρόνια άρνησης, ότι η Μόσχα χρηματοδοτούσε την Βάγκνερ, σημειώνοντας ότι η ομάδα είχε λάβει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια μεταξύ Μαΐου 2022 και 2023.

Δεν είναι σαφές πώς η Βάγκνερ σχεδιάζει να διατηρήσει τις υπερπόντιες δραστηριότητές της, να κάνει μισθοδοσία και να τροφοδοτήσει τον εαυτό της, δεδομένου του αντίκτυπου από την ανταρσία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν παραπονιόταν επίμονα για έλλειψη πυρομαχικών. Όμως η Βάγκνερ βρήκε δημιουργικούς τρόπους για να συμπληρώσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της λήψης οπλισμού από τη Βόρεια Κορέα. Είτε η Βάγκνερ ήταν απλώς ο αγωγός μέσω του οποίου η Ρωσία διευκόλυνε αυτή τη μεταφορά όπλων είτε όχι, ο Πριγκόζιν σχεδόν σίγουρα αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Βάγκνερ με ή χωρίς την υποστήριξη της Μόσχας. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει προσπαθήσει να κατευνάσει τις αφρικανικές ανησυχίες σχετικά με την απόσυρση των δυνάμεων της Βάγκνερ. Αλλά αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι εικασία του καθενός και φαίνεται ότι ο Πούτιν και ο συρρικνούμενος κύκλος των στενών συμβούλων του εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς να προχωρήσουν. Για τον Πούτιν, η απώλεια της εύνοιας από τους Αφρικανούς ηγέτες είναι ανεπιθύμητη. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία χάρη στον εαυτό της στις προσπάθειες να προωθήσει την προπαγάνδα της κατά της νεοαποικιοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ