Ένοπλες Συρράξεις

Όξυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την ΕΕ: Ο Ερντογάν ''βλέπει ευκαιρίες'' στη συνεργασία με τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα

Είναι γνωστό ότι η  Τουρκία επιδεικνύει ένα διαρκώς αυξανόμενο αντιδυτικό προφίλ με κινήσεις και πράξεις, που υποδηλώνουν αποστασιοποίηση από τις ΗΠΑ-ΕΕ  και χάραξη μιας ημιαυτόνομης πορείας της, με παράλληλη σύμπραξη με εχθρούς της Δύσης, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η Τουρκία ξεκίνησε «αθόρυβα πολιτικές ενέργειες» για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να αντιμετωπίσει το κενό εξουσίας στον Νίγηρα, στο πλαίσιο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έχει εντείνει το αντιδυτικό αίσθημα στη χώρα, που επιδεινώνεται από οικονομικές  δυσκολίες.

Το πιο σημαντικό σημάδι της σιωπηρής υποστήριξης της Τουρκίας στη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα, προήλθε απευθείας από τον  Ερντογάν, ο οποίος έκανε σχόλια μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις θετικές μας σχέσεις μαζί τους», επαινώντας την απόφαση των στρατιωτικών  να σταματήσουν τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.

Επικρίνοντας τη Γαλλία για αυτό που χαρακτήρισε ως καταπίεση του αφρικανικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι «η διακοπή των εξαγωγών από τον Νίγηρα, ήταν μια απάντηση στις καταπιεστικές πρακτικές που εφαρμόζει η Γαλλία». Αυτές οι πρακτικές, σημείωσε, δεν περιορίστηκαν στον Νίγηρα αλλά επεκτάθηκαν και στην Αλγερία, τη Ρουάντα και το Μάλι.

Το δεύτερο σημάδι σχετικά με την προοπτική της Τουρκίας για τις εξελίξεις στον Νίγηρα, προέκυψε μέσω ανακοίνωσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Milli Güvenlik Kurulu), MGK.

Η δήλωση που ακολούθησε τη συνάντηση όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει ή να επικρίνει το πραξικόπημα, αλλά πρότεινε επίσης διακριτικά την αποδοκιμασία των δυτικών εθνών και τη στάση κατά του πραξικοπήματος που έλαβαν οι περιφερειακές αφρικανικές χώρες. Η δήλωση μετέφερε ότι, «η επίλυση των ζητημάτων της ηπείρου επιδιώκεται καλύτερα από εκείνους που ανήκουν στην ήπειρο».

Η δήλωση του MGK απέφυγε επίσης να χαρακτηρίσει τη στρατιωτική κατάληψη ως πραξικόπημα, σε αντίθεση με τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου, η οποία χρησιμοποίησε τον όρο «πραξικόπημα», αλλά δεν καταδίκασε ρητά ή να επικρίνει τους πραξικοπηματίες.

Δεδομένου ότι, η δήλωση του MGK είναι πιθανώς πιο ενδεικτική των γνήσιων προοπτικών εντός της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια πιο διπλωματική χειρονομία που στοχεύει στον κατευνασμό της εξωτερικής κοινής γνώμης.

Σε συμφωνία με τη στάση της κυβέρνησης, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, δημοσίευσε αναφορές και αναλύσεις που υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Αφρική, η οποία συνέβαλε στην κλιμάκωση του αντιδυτικού αισθήματος στην περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων τόνισε ότι, «οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, μαζί με τις προσπάθειες κυβερνητικών φορέων όπως το ισλαμιστικό Ίδρυμα Maarif - ένας αγωγός εξαγωγής πολιτικού Ισλάμ στο εξωτερικό - και η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TİKA), (ένας οργανισμός συνεργαζόμενο με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες υπό το πρόσχημα της αναπτυξιακής βοήθειας), έχουν συλλογικά παίξει ρόλο στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού και αντιαποικιακού αισθήματος στη Δυτική Αφρική».

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα φαίνεται ότι, αναγνώρισαν και εκτίμησαν την υπονοούμενη υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από δυτικά έθνη και έναν συνασπισμό περιφερειακών χωρών.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, στις 10 Αυγούστου κυκλοφόρησε μια μη επαληθευμένη αναφορά από τον τουρκικό αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό Halk TV που υποδηλώνει ότι, η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, MIT, και ο Selçuk Bayraktar, ( γαμπρός του Ερντογάν και κατασκευαστής οπλισμένων drones), μπορεί να έπαιξαν ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Ωστόσο, η έκθεση δεν παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία φέρεται να συνέβαλε στην απομάκρυνση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα από το αξίωμα.

Πολυάριθμες τουρκικές υπηρεσίες λειτουργούν στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκικού Ιδρύματος Θρησκευτικών Υποθέσεων (Türkiye Diyanet Vakfı, TDV), ενός ιδρύματος που συνδέεται με την κυβέρνηση που διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ετήσιο προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες. Ο πρωταρχικός στόχος του TDV, είναι να διαδώσει την πολιτική ισλαμιστική ιδεολογία της κυβέρνησης Ερντογάν πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας.

Το Maarif Foundation, ένα άλλο ίδρυμα που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση, λειτουργεί 10 σχολεία στον Νίγηρα. «Διαφημιζόμενο ως εμβληματική πρωτοβουλία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, το ίδρυμα λειτουργεί ως επέκταση της διοίκησής του, προσφέροντας θρησκευτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως μέρος μιας ευρύτερης προσηλυτιστικής προσπάθειας. Επίσημα ιδρύθηκε με νόμο το 2014,  αλλά η ηγεσία του ιδρύματος αποτελείται από άτομα με γνωστές σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές σχέσεις και κλίσεις προς τζιχαντιστικές απόψεις», αναφέρει το nordicmonitor.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει συνάψει πολλές διμερείς συμφωνίες με τον Νίγηρα για συνεργασία σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης, των συμπράξεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της προώθησης των υδρογονανθράκων και των τομέων ενέργειας και εξόρυξης. Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να παρέχει στον Νίγηρα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης οπλισμένων drones.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα φαίνεται ότι, πρόσφερε στην κυβέρνηση Ερντογάν νέες ευκαιρίες για να ενισχύσει την επιρροή της και ενδεχομένως να διευκολύνει αλλαγές πολιτικής που ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις της Άγκυρας.

Ωστόσο, η στρατηγική της Τουρκίας έρχεται σε βάρος της δυνητικά περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες είναι κρίσιμες για τις προσπάθειες του  Ερντογάν να «επιδιορθώσει τους δεσμούς» με τη Δύση και να συγκεντρώσει υποστήριξη για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ