Ένοπλες Συρράξεις

"Μυρίζει μπαρούτι" μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Ο "δάκτυλος" Ερντογάν και η μη συμμόρφωση απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης από το Μπακού

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ένα άλλο παλαιότερο μέτωπο στρατιωτικών επιχειρήσεων απειλεί να ανοίξει εκ νέου, αυτό μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.

Η ευκαιρία της  δημιουργίας του διαδρόμου Zangezur για τη σύνδεση της Τουρκίας -Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων, με τεράστια  πολλαπλά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την Τουρκία.

Αυτά τα οφέλη αποτέλεσαν τους  βασικότερους λόγους στήριξης της  Τουρκίας προς το "αδελφό κράτος" του Αζερμπαϊτζάν ,η οποία μέσω του διαδρόμου Zangezur θα διασυνδέεται άμεσα πλέον με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου" της Κεντρικής  Ευρασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκική "πρεμούρα" για το άνοιγμα του Διαδρόμου Ζανκεζούρ

Σύμφωνα με ΜΜΕ το οποίο επικαλείται την τουρκική  Hurriyet Daily, "Ο Ερντογάν ζητά να ανοίξει άμεσα ο διάδρομος "Ζανγκεζούρ", επισημαίνοντας:

"O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την επείγουσα ανάγκη να ανοίξει αμέσως ο «διάδρομος Ζανγκεζούρ» και να επιτευχθεί μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. 

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις 31 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας.

Ζητήματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών και η συνεχιζόμενη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Μαζί με τον Ερντογάν, στη δεξίωση ήταν παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan και ο Akif Çağatay Kılıç, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου.

Ο Φιντάν, ο οποίος είχε συναντηθεί  νωρίτερα με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τη συνάντηση στο Προεδρικό συγκρότημα,  είχε εκφράσει τις ίδιες σκέψεις-απαιτήσεις με αυτές  του Ερντογάν σχετικά με τον διάδρομο του Ζανγκεζούρ.

Ο Τούρκος κορυφαίος διπλωμάτης εξέφρασε ότι το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή βρίσκεται σε μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, με το άνοιγμα του διαδρόμου να παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Φιντάν διαβεβαίωσε ότι συνεχίζουν ενεργά τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία, σε στενή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, ο Φιντάν υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν για τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν. «Ο διάδρομος του Λατσίν είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Επομένως, το Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει ότι μέτρο κρίνει απαραίτητο και η λήψη αυτών είναι ένα από τα κυριαρχικά δικαιώματα του. Βλέπουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει κάθε προσπάθεια με ανθρωπιστικούς λόγους», υποστήριξε."

Η  σημασία του διαδρόμου Zangezur

Το Zangezur ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη δεκαετία του 1920, οι Σοβιετικοί έδωσαν την περιοχή στην Αρμενία.

Μετά από αυτήν την κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν έχασε την οδική και σιδηροδρομική  επικοινωνία του με τον Ναχτσιβάν και μερικά τμήματα του σιδηροδρόμου καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 10 Νοεμβρίου 2020, η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νακτσιβάν με σκοπό τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και φορτίου και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικεντρωθεί σε έργα στον διάδρομο Zangezur, τα οποία περιλαμβάνουν εθνικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται σε διάφορες περιοχές στην περιοχή Syunik της Αρμενίας.

Χάρη σε αυτές το Αζερμπαϊτζάν θα επικοινωνεί άμεσα με το Ιράν, την Αρμενία και το Nakhchivan, ενώ  σιδηροδρομικά η Τουρκία  θα συνδεθεί με τη Ρωσία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες των τουρκικών χωρών, αυξάνοντας την σημασία των διαδρόμων μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου και θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό κόμβο στην περιοχή.

Ο διάδρομος Zangezur όχι μόνο θα ενώσει τις τουρκικές χώρες με ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άνω των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα αυξήσει επίσης τη στρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτός ο διάδρομος θα συνδέσει την περιοχή με σημαντικό οικονομικό δυναμικό και φυσικούς πόρους.

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών της Ευρασίας, μέσω της Διεθνής Διαδρομής Trans-Caspian που ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Επίσης η αυξανόμενη εγγύτητα των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, ώθησε τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ τους να αυξήσουν  την μεταφορική-εφοδιαστική τους ικανότητα.

Ως αποτέλεσμα, το Αζερμπαϊτζάν  θα απολαμβάνει μια ενισχυμένη θέση ως ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Η εν λόγω χώρα μαζί με άλλους εταίρους κατά μήκος του μεσαίου διαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επίτευξη καλύτερης και μεγαλύτερης  κυκλοφορίας προϊόντων μέσω σιδηροδρόμων  μεταξύ  και ανατολής και δύσης, η οποία αποτελεί βασικό στόχο των εμπορικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του "δρόμου του μεταξιού".

Το Μπακού προωθεί την κατασκευή του τμήματος του σιδηρόδρομου του Αζερμπαϊτζάν στο Nakhchivan, τον αποκλεισμένο θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που περνά μέσα από τα πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη.

Η περιοχή Zangilan του Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας κόμβος μεταφορών στο σημείο διέλευσης στα σύνορα του Ιράν, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Διεθνές αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομοι θα προσδώσουν στο Zangilan, το καθεστώς του κόμβου.

Ο ρόλος Τουρκίας-Κίνας

Η Τουρκία αποσκοπεί στην χειραγώγηση των χωρών της Κεντρικής Ασίας όπως  Τουρκμενιστάν- Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν-Κιργιστάν-Καζακστάν- Αζερμπαϊτζάν προς όφελός της.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι παραπάνω χώρες βρίσκονται στην καρδιά της Ευρασίας, στην νότια "αυλή" της Ρωσίας και Δυτικά της Κίνας.

Η Τουρκία επιδιώκει βασιζόμενη στην θρησκεία-πολιτισμό και γλώσσα να παίξει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης σε αυτές τις χώρες και έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και προσωπικό για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Το κοινό που έχουν το Ιράν - Αφγανιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που μνημονεύσαμε παραπάνω, είναι ότι φιλοξενούν τις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς που διέρχεται η Κινεζική πρωτοβουλία "Δρόμος του Mεταξιού", προκειμένου τα κινεζικά προϊόντα να αφιχθούν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. 

Συνεπώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την μη υποτροπή σε ένοπλη σύρραξη των κακών σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και για την εγκόλπωση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Οι  δόλιες κινήσεις των Αζέρων

Απώτερος σκοπός ωστόσο  του Αζερμπαϊτζάν είναι να δημιουργήσουν όλες τις συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που απαιτούνται, προκειμένου να κάμψει το φρόνημα των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας τους είτε σε εγκατάλειψη των σπιτιών τους είτε στην αποδοχή του από αυτούς

Σημαντικές εξελίξεις  είχαμε  στην αρχή του 2023 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), το οποίο,  υπηρετώντας την αλήθεια και το δίκαιο, με  απόφαση του , καλεί τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τον αποκλεισμό στο Αρτσάχ και να κάνει τα πάντα για να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών στο διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία.

Ωστόσο η απόφαση του ΔΔΧ εν έχει γίνει σεβαστή από το Αζερμπαϊτζάν.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η κατάσταση "μυρίζει μπαρούτι" ξανά μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ