Ένοπλες Συρράξεις

Τρίπλα Πούτιν σε Δύση-Ουκρανία για τα σιτηρά-Εγγυάται αποστολή 50.000 τόνων δωρεά σε Αφρικανικές χώρες- Το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  η  δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, με τον Πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώνει στην εναρκτήρια ομιλία του , ότι η χώρα του θα παράσχει συνολικά 25.000 έως 50.000 τόνους σιτηρών δωρεάς στις αφρικανικές χώρες εντός τεσσάρων (4) μηνών. Σε σχετικό με το θέμα άρθρο του, Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει:

"Οι Αφρικανοί ηγέτες, ισχυρίστηκαν  ότι θα υποφέρουν οι χώρες τους  μετά την μη ανανέωση της  Συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, από πλευράς Ρωσίας την περασμενη εβδομάδα,  προειδοποιώντας τον Πούτιν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Τους επόμενους μήνες, θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε δωρεάν προμήθειες 25.000 έως 50.000 τόνων σιτηρών στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία», είπε ο Ρώσος ηγέτης σε ομιλία του για την έναρξη της δεύτερης Ρωσίας. -Οικονομικό και ανθρωπιστικό φόρουμ της Αφρικής.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι η Ρωσία θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς.

Οι Ρωσικές εξαγωγές  σιτηρών στην Αφρική

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Ρωσία εξήγαγε 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στην Αφρική. Το 2022, ο αριθμός ήταν 11,5 εκατομμύρια τόνοι.

"Κατανοούμε τη σημασία της αδιάλειπτης παροχής τροφίμων για τις αφρικανικές χώρες. Είναι σημαντικό για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας" στην ήπειρο, συνέχισε ο Πούτιν.

Για αυτούς τους λόγους, είπε, η Ρωσία θα συνεχίσει να αποδίδει σημασία στην προμήθεια προϊόντων σιτηρών στους Αφρικανούς συμμάχους της.

Ο Πούτιν κατηγορεί τον ΟΗΕ για μη τήρηση δεσμεύσεων

Ο Πούτιν είπε ότι είναι κρίμα που ο ΟΗΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις  προς την Ρωσίας στη Συνθήκη για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση της χώρας του  από τη συμφωνία.

Διαβεβαίωσε επίσης τους παρευρισκόμενους ότι η Μόσχα "μπορεί να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά" με τη μορφή δωρεάν βοήθειας χάρη στο ρεκόρ συγκομιδής αυτών που σημειώνεται στη Ρωσία.

Ο Azali Assoumani, πρόεδρος των Κομόρων και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης (AU), τόνισαν στον Πούτιν  τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ασουμάνι ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη βοήθειά του στις αφρικανικές χώρες και προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε το 2019, συμμετείχαν 43 Αφρικανοί ηγέτες, αλλά η φετινή σύνοδος κορυφής σημείωσε σημαντική πτώση, με 17  μόλις συμμετέχοντες.

Η Μόσχα κατηγόρησε  δυτική παρέμβαση στη συμμετοχή με τον Εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι υπήρξε μια «απολύτως κραυγαλέα, αποτρόπαιη παρέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες» για να «ασκήσουν πίεση στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών προκειμένου να αποτρέψουν την ενεργό συμμετοχή τους στο φόρουμ.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να είναι άκαμπτη στο θέμα των σιτηρών  και δεν θα επιστρέψει στη Συμφωνία  περί ασφαλούς διέλευσης των Ουκρανικών σιτηρών, μέσω Μαύρης θάλασσας-στενών Κων/πολης-Ελλήσποντο-Αιγαίο-Μεσόγειος με αποδέκτη φτωχές Αφρικανικές χώρες.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε εντατικοποίηση των Ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, κατά αποθηκών Ουκρανικών σιτηρών, γεφυρών, λιμανιών , οδικού  και σιδηροδρομικού δικτύου, μέσω των οποίων η Ουκρανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα εξάγει σε γειτονικές χώρες αρχικά και μέσω αυτών σε χώρες της Αφρικής ή άλλες φτωχές χώρες του κόσμου.

Η παροχή δωρεάν σιτηρών σε έξι χώρες της Αφρικής από την Ρωσία, αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει την Ουκρανία σε αυτό και να μειώσει την δυτική επιρροή στην Μαύρη Ήπειρο.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ως γενικότερο συμπέρασμα, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα εφεξής.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...