Ένοπλες Συρράξεις

Τα Ουκρανικά drones και η χρήση τους-Μύθοι και πραγματικότητες για εγχώρια drones βεληνεκούς 1000χλμ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται εκτενής αναφορά στον πόλεμο στην ουκρανία  για την συμμετοχή  και την συμβολή των drones των εμπολέμων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανική κρατική  αμυντική εταιρεία δεν παράγει drones αφού δεν της ζητήθηκε από το ΥΠΑΜ της χώρας! 

Φως στο θέμα έρχεται να ρίξει άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο "Η κρατική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας παραδέχεται ότι δεν υπάρχει σειριακή παραγωγή drone- Το πρόβλημα είναι συστηματικό", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Λεπτομέρειες για την παραγωγή drone στην Ουκρανία αποκαλύφθηκαν ξαφνικά χάρη στον Oleh Boldyriev ,γνωστός και ως Martin Brest, Project Manager στην κρατική εταιρεία Ukroboronprom, που πρόσφατα μετατράπηκε σε JSC Ukrainian Defense Industry.

Ο Boldyriev ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε παραγγείλει ούτε ένα drone από την Ukroboronprom (UOP), έναν κρατικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που αποτελείται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευής όπλων της χώρας.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεχής κατασκευή drone στα εργοστάσια αυτού του οργανισμού.

Μοιράστηκε αυτή τη δήλωση στα σχόλια του σε μια ανάρτηση στο Facebook του Ουκρανού δημοσιογράφου Oleksandr Surkov.

Η ίδια η ανάρτηση ήταν επικριτική προς την UOP και περιελάμβανε την ακόλουθη κατηγορία:

"Στο ενάμιση χρόνο του πολέμου, η Ukroboronprom όχι μόνο δεν πρόσφερε ούτε μια αποτελεσματική λύση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το μόνο που έδειξαν στις παρουσιάσεις όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν τα αποτελέσματα της δουλειάς των  γραφείων σχεδιασμού, αλλά οι ανεξάρτητες εξελίξεις που έγραφαν οι δημοσιογράφοι.

Η εταιρεία Ukroboronprom δεν διαχειρίζεται κρατικά  κονδύλια

Απαντώντας σε αυτό, ο Μάρτιν Μπρεστ επεσήμανε ότι η UOP δεν διαχειρίζεται κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, λέγοντας:

"Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παράγει τίποτα που δεν ζήτησε το κράτος. Διαφορετικά θα "προκαλούσε χρηματική ζημιά στο κράτος". Λοιπόν εδώ είμαστε. Όλο αυτό το διάστημα από την αρχή του πολέμου, το Υπουργείο Άμυνας ως βασικός πελάτης  δεν ζήτησε ούτε ένα drone από αυτήν  και ούτε  έχει δείξει ενδιαφέρον.

Πράγματι, η UOP δεν μπορεί να διαχειριστεί κρατικά χρήματα και δεν έχει δικαίωμα να παράγει προϊόντα από μόνη της, αφού θα ήταν ανεύθυνο να αφεθεί  μια κρατική εταιρεία να παράγει ότι θέλει σε βάρος των φόρων.

Η ανάπτυξη όπλων κοστίζει επίσης χρήματα, επομένως το αίτημα από την κυβέρνηση είναι απαραίτητο.

Το πολυδιαφημισμένο  Ουκρανικό drone των 1000χλμ είναι μύθος

Αναφορικά με την παραγωγή drone, εδώ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το διαφημιζόμενο έργο δημιουργίας ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος με αυτονομία 1.000 χλμ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπήρχαν ωστόσο  αμφισβητήσιμες εννοιολογικές πτυχές σχετικά με αυτό από την αρχή.

Ο ίδιος ο Martin Brest ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι αυτό το UAV που θα αναπτυσσόταν από την Ουκρανία δεν θα ήταν ένα drone αυτοκτονίας αλλά μια «πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων» με δυνατότητα επίθεσης.

Ήταν ένα εννοιολογικό λάθος, καθώς ο σκοπός ενός drone αυτοκτονίας είναι να εκτελέσει ένα πλήγμα σε μια πρώτη και τελευταία πτήση , ενώ ένα drone πολλαπλών ρόλων πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αυτό θέτει διαφορετικούς στόχους ενώπιον των μηχανικών, αφού ο ένας είναι ένα φτηνό εκρηκτικό ιπτάμενο όχημα και το άλλο ένα υψηλής αξιοπιστίας και απαιτήσεων.

Οι προσπάθειες διασταύρωσης αυτών των δύο σχεδίων θα έχουν ως αποτέλεσμα είτε μια πολύ ακριβή ενάερια βόμβα που δεν μπορεί να παραχθεί γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες, είτε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος  που δεν θα είναι αποτελεσματικό

Επομένως, είναι ακόμη προς το καλύτερο που μια τέτοια ιδέα δεν βρήκε απήχηση στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

H έλλειψη σε drones kamikazi των Ουκρανών

Κάτι που λείπει από την Ουκρανία, αλλά οι συμμαχικές χώρες δεν μπορούν να προσφέρουν, είναι τα drones αυτοκτονίας ρωσικού τύπου Lancet ή απλοϊκά περιπλανώμενα πυρομαχικά ιρανικού τύπου Shahed-136.

Η αναπαραγωγή μιας ιρανικής ανάπτυξης θα ήταν αντικειμενικά ευκολότερη και δεν θα χρειαζόταν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, καθώς έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 από την ουκρανική αεράμυνα και έχουν αποσυναρμολογηθεί στα μικρότερα μέρη.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του ιρανικού ιπτάμενου οχήματος βόμβα, είναι ότι είναι φθηνό και μπορεί να κατασκευαστεί από εξαρτήματα πολιτικής χρήσης. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν σταθμοί ελέγχου, συστήματα επικοινωνίας και όλα τα άλλα απαραίτητα εξαρτήματα των «αληθινών» drones.

Σίγουρα η μαζική παραγωγή του είναι ποιό εύκολα υλοποιήσιμη στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κρατικών επιχειρήσεων. 

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το Ουκρανικό ΥΠΑΜ δεν έδωσε εντολή και κονδύλια για έρευνα και παραγωγή drones στην κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom (UOP), ενώ αποκαλύπεται ότι η κατασκευή εγχώριου drone με βεληνεκές 1000 χλμ δεν είναι τίποτε άλλο από ένας καλοσερβιρισμένος μύθος.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει πρόβλημα προμήθειας σε drone kamikazi, εφάμιλλα με τα Ρωσικά LANSET και τα Ιρανικά SHAHEB-136.

Ωστόσο η κατασκευή των δεύτερων είναι κάτι το εφικτό από την Ουκρανικήκρατική εταιρεία που έχει τις εγκαταστάσεις αλλά και την τεχνογνωσία, αφού Ιρανικά drones που κατέπεσαν έχουν γίνει φύλλο και φτερό από τους Ουκρανούς.

Το μόνο που απαιτείται είναι η διάθεση κονδυλίων και η εντολή από το Ουκρανικό ΥΠΑΜ.

Το γιατί αυτό δεν γίνεται μέχρι στιγμής κατά την εκτίμησή μας οφείλεται ενδεχομένως σε φόβους του Ζελένσκι για καταστροφή των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους με χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αν και το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε συμφωνίες του με κράτη της Δύσης που του παρέχουν στρατιωτικά οπλικά συστήματα ,μέσα και πυρομαχικά.  

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...