Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Μαύρη ημέρα" για τη Ρωσική Αεροπορία-Ουκρανικοί Patriot κατέρριψαν μαχητικά Su-35S, Su-34 και δύο ελικόπτερα Mi-8 (Βίντεο)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με την αεράμυνα της χώρας να δοκιμάζεται σκληρά από τις συνεχείς επιθέσεις Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, drone kamikazi  και πυραύλων οι οποίοι πλήττουν τόσο έργα υποδομής και κοινής ωφελείας, όσο και στρατιωτικούς στόχους στην πρώτη γραμμή του μετώπου και στα μετόπισθεν.

Σημαντικότατο ρόλο στην Ουκρανική αεράμυνα διαδραματίζουν οι Αμερικανικοί Patriot, οι οποίου αποδεικνύονται ως ένα υπερόπλο στα χέρια των Ουκρανών, συμβάλλοντας  αποφασιστικά στην κατάρριψη  Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος των Patriot στην κατάρριψη Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών-ελικοπτέρων

Σε σχετικό του  άρθρο Διεθνές ΜΜΕ επικεντρώνεται σε ένα μεμονωμένο συμβάν  όπου οι Patriot έπαιξαν κομβικό ρόλο στην κατάρριψη 4 έως 5 Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

Συγκεκριμένα επικαλείται βίντεο που αποκάλυψε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στις 3 Ιουλίου που αναφερόταν σε κατάρριψη πολλών ρωσικών αεροσκαφών στις 13 Μαΐου.

Το βίντεο άφησε να εννοηθεί ότι ένα από τα συστήματα αεράμυνας Patriot μπορεί να έπαιξε κεντρικό ρόλο σε αυτό το δραματικό περιστατικό,το οποίο  εκτυλίχθηκε σε ρωσικό έδαφος, είχε ως αποτέλεσμα την σοκαριστική απώλεια τουλάχιστον τεσσάρων, ενδεχομένως και πέντε, ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

Το βίντεο παρουσίασε ένα στιγμιότυπο που τράβηξε τα βλέμματα, όπου μια  συστοιχία Patriot έφερε εικόνες δύο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και τριών ρωσικών ελικοπτέρων, με  σημειωμένη την ημερομηνία «13 Μαΐου».

Η δημοσίευση αυτού του βίντεο συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας των Αντιαεροπορικών  Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 

 

Η "μαύρη ημέρα" της  13ης Μαΐου για την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία

Η 13η Μαΐου σηματοδότησε μια καταστροφική ημέρα για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι EurAsian Times.

Δύο ρωσικά ελικόπτερα Mi-8, ένα μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 και ένα μαχητικό Su-35S καταρρίφθηκαν χωρίς επιζώντες.

Το τελευταίο έπεσε  στην περιφέρεια Bryansk της Ρωσίας, μια περιοχή που αντικατοπτρίζει την περιφέρεια Chernihiv της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά.

Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σμηναρχος Γιούρι Ιχνάτ, ανέφερε ότι ένα τρίτο ελικόπτερο μπορεί να είχε καταρριφθεί, από Ρωσικά πυρά κατά λάθος .

Η αρχική αναφορά αυτού του περιστατικού άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου συστήματος αεράμυνας που ήταν υπεύθυνο για την κατάρριψη των μαχητικών της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης.

Ωστόσο, τα αναδυόμενα στοιχεία βίντεο υποδηλώνουν την πιθανή εμπλοκή του συστήματος αεράμυνας Patriot σε αυτό το δραματικό γεγονός.

Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, το στοιχείο του αιφνιδιασμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων. 

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καταρρίφθηκαν δύο ελικόπτερα Mi-8. Τουλάχιστον το ένα ήταν μοντέλο Mi-8MTPR-1, εξοπλισμένο με εξοπλισμό εμπλοκής ραντάρ Rychag-AV, και το άλλο πιστεύεται ότι ήταν ένα ειδικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Τα μαχητικά Su-34 και Su-35 στοχοποιήθηκαν επίσης εκείνη τη μοιραία ημέρα. Το Su-34 προσπαθούσε να εκτοξεύσει μια βόμβα ολίσθησης στο Chernihiv, ενώ το Su-35 λειτουργούσε σε ρόλο εναέριας προστασίας  του Su-34 από Ουκρανικά μαχητικά.

Τι συνέβη-Εικασίες;

Οι λεπτομέρειες γύρω από το παραπάνω περιστατικό καλύπτονται από αβεβαιότητα.

Ίσως ήταν το σύστημα Patriot που έκοψε τα φτερά των δύο αεροσκαφών Sukhoi, ακολουθούμενο από τις άλλες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας που  κατέρριψαν τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-8.

Η γρήγορη διαδοχή αυτών των γεγονότων υποδηλώνει ότι τα ελικόπτερα μπορεί να βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της κατάρριψης των Sukhoi.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό το φαινόμενο του ντόμινο, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έπρεπε να φέρουν κρυφά τις συστοιχίες  Patriot τους πιο κοντά στις συνοριακές περιοχές.

Η Patricia Marins, αμυντική αναλύτρια με έδρα τη Βραζιλία, μοιράζεται τις γνώσεις της με τους EurAsian Times, λέγοντας: «Ένας Patriot θα μπορούσε να φτάσει σε αυτήν την απόσταση εάν οι εκτοξευτές βρίσκονται κοντά στα σύνορα», προσθέτοντας, «Δεν νομίζω ότι η Ουκρανία θα είχε μεταφέρει εκεί μια συστοιχία Patriot. Θα ήταν ευκολότερο και φθηνότερο να μετακινήσετε ένα Buk και οι τρύπες στα συντρίμμια είναι απόδειξη των πυραύλων Buk».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Mike Mihajlovic, έμπειρος ειδικός στις αμυντικές τεχνολογίες και πρώην αξιωματικός του στρατού από τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε: «Από την εμπειρία μου, το 90% των πληροφοριών της Ουκρανίας είναι παραπληροφόρηση», σχολίαζοντας περαιτέρω: «Μεγάλο μέρος του περιεχομένου που «δημοσιεύει» το Κίεβο είναι πολιτικά εμπνευσμένο. Με τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στον ορίζοντα, πρέπει να αποδείξουν στους ευεργέτες τους ότι οι επενδύσεις τους αποδίδουν καρπούς».

Συνέχισε λέγοντας, «Δεν αρνούμαι την πιθανότητα ένα σύστημα Patriot να πετύχει κάποια χτυπήματα, αλλά πιστεύω ότι μόνο ένα πενιχρό 5-10% αυτών μπορεί να είναι αξιόπιστο».

Η περιορισμένη κινητικότητα του συστήματος Patriot καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη την τοποθέτησή του κοντά στα σύνορα για χτυπήματα κατά  ρωσικών αεροπλάνων. Ο Marins προειδοποίησε ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν  αυτοί εύκολα να εντοπιστούν, να στοχοποιηθούν και να βομβαρδιστούν.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η 13η Μαΐου, ήταν  "μαύρη ημέρα" την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, που είδε να καταρρίπτονται δύο ελικόπτερα Mi-8, ένα μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 και ένα μαχητικό Su-35S.

Η απόδοση των απωλειών τους  αποκλειστικά και μόνο στους Αμερικανικούς πυραύλους  Patriot είναι υπό διερεύνηση κατά την εκτίμησή μας.

Ωστόσο  λόγω του ραντάρ  ανίχνευσης εναέριων στόχων  σε μεγάλη απόσταση που διαθέτουν οι Patriot, σε συνδυασμό με την διασύνδεση τους με άλλα Ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, θα έδιναν σίγουρα τη δυνατότητα στα τελευταία να προβούν στην κατάρριψη των  4-5 Ρωσικών αεροσκαφών-ελικοπτέρων στις 13 Μαΐου, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ