Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και απείλησε τη Δύση με "στρατιωτική και τεχνική απάντηση".
Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν τα F-16 απογειωθούν από αεροδρόμια χωρών του ΝΑΤΟ για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση.
Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον, φυσικά, η Ρωσική Ομοσπονδία ενδιαφέρεται να εκφοβίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους Αμερικανούς, ώστε να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να προμηθεύσουν F-16 στην Ουκρανία.
Δεύτερον, υπάρχει ένα σημαντικό σημείο με τα αεροδρόμια στα οποία θα σταθμεύουν τα αεροπλάνα. Όλα τα ουκρανικά αεροδρόμια βρίσκονται υπό την απειλή ρωσικού χτυπήματος και υπάρχουν τακτικές αφίξεις εκεί, όπως αναφέρεται και επίσημα. Και η προστασία των F-16 εκεί θα είναι δύσκολη - η Ρωσία θα καταλάβει γρήγορα πού απογειώνονται και προσγειώνονται. Θα πρέπει να καλύψει αυτά τα αεροδρόμια με ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας, κάτι που δεν είναι εύκολο και, επιπλέον, θα αποδυναμώσει την αεράμυνα σε άλλες τοποθεσίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την άποψη που είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων (αν και δεν επιβεβαιώνεται στην Ουκρανία και στη Δύση), τα F-16, μετά τη μεταφορά τους στην AFU, μπορούν να αναπτυχθούν σε χώρες του ΝΑΤΟ και να απογειωθούν από εκεί για να εκτελέσουν πολεμικές αποστολές στην Ουκρανία. Προφανώς για να προσπαθήσει να το αποτρέψει αυτό, ο Πούτιν έκανε τη δήλωσή του.
Τρίτον, υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στη Ρωσία ότι αν τα F-16 παραδοθούν στην Ουκρανία ήδη από το φθινόπωρο (όπως αναφέρουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης), δεν θα πετάξουν ουκρανοί πιλότοι (δεν θα προλάβουν να τους εκπαιδεύσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως πιστεύει η RF), αλλά δυτικοί στρατιωτικοί πιλότοι που θα καταταγούν ως ξένοι εθελοντές στην AFU. Και αυτό μπορεί να εκληφθεί στη Μόσχα ως άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Σημειώστε ότι η Ουκρανία και η Δύση δεν επιβεβαιώνουν τέτοιες πληροφορίες, δηλώνοντας ότι θα πετάξουν μόνο Ουκρανοί.
Τέταρτον, σύμφωνα με το strana ενα από τα σενάρια για τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι να ανεβάσει τον πήχη της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι του σημείου να απειλήσει με άμεση στρατιωτική σύγκρουση, με την προσδοκία ότι η Ρωσία και η Δύση θα καταλήξουν τότε σε κάποιου είδους παγκόσμιες συμφωνίες. Με άλλα λόγια, μια "κρίση των πυραύλων της Κούβας 2.0". Και αν η Μόσχα αποφασίσει να ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο, οι παραδόσεις των F-16 μπορεί απλώς να γίνουν η αφορμή για την έναρξη μιας "Κρίσης της Καραϊβικής".