Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εκατοντάδες νεκροί Ουκρανοί στο Πιατικχάτκι (Βίντεο) -Ξέμεινε από τεθωρακισμένα το Κίεβο μετά την αποτυχημένη επίθεση στο Ορένχοβο

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησε ένα νέο κύμα επιθετικών επιχειρήσεων κοντά στο Ορένχοβο  στη γραμμή Ραμπότινο-Βερβαβόνοε.

Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την επίθεση με μπαράζ πυροβολικού ενώ παράλληλα φάλαγγες αρμάτων μάχης προσπάθησαν να διαρρήξουν τις ρωσικές θέσεις, με εκτόξευση βλημάτων.

Το αποτέλεσμα μετά από ώρες μαχών ήταν να αναχαιτιστούν οι ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δεχόμενες τις πρώτες απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα και πεζικό.

Οι Ουκρανοί διεξάγουν την πρώτη ημερήσια επίθεση τα τελευταία χρόνια, αφού πριν από αυτήν προτιμούσε νυχτερινές επιθετικές επιχειρήσεις.

Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν μαζικά δεκάδες τεθωρακισμένα σκορπώντας απόγνωση στο Κίεβο
 
Το αποτέλεσμα ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (APU) να ξεμείνουν από τεθωρακισμένα οχήματα μετά την έναρξη της επίθεσης που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής κατά του χωριού Πιατικχάτκι.

Η πηγή σημειώνει ότι η ουκρανική 128η ορεινή ταξιαρχία επίθεσης υπέστη σοβαρές απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια προσπαθειών να σπάσει τη ρωσική άμυνα.

Μετά από αυτό, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση αναγκάστηκε να καταφύγει στη χρήση πεζικού για την επίθεση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν τον σημαντικό ρόλο του στρατιωτικού προσωπικού που κάνει ευρεία χρήση αντιαρματικών συστημάτων, όπως αυτά της ρωσικής 19ης Μεραρχίας, των ειδικών δυνάμεων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων και των πληρωμάτων ελικοπτέρων, που κατέστρεψαν  σημαντική ποσότητα εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στις συνθήκες αυτές, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναγκάστηκε να ρίξει πεζικό στην επίθεση, προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος στα δυτικά προάστια του Πιατικχάτκι.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, Ουκρανοί στρατιώτες που προχωρούσαν με πεζικό βρέθηκαν στο στόχαστρο Ρώσων ελεύθερων σκοπευτών και πολυβολητών, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί ανταποκριτές, οι μάχες στην περιοχή Πιατικχάτκι συνεχίζονται ακόμη.

Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λέει ότι η προέλαση κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι πολύ αργή  αποδεικνύοντας ότι οι Ουκρανοί χάνουν τα πάντα  

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πρώην διοικητής των ουκρανικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, Ιβάν Γιακούμπετς, επέκρινε τον ρυθμό προέλασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνέντευξή του στο Radio NV στις 16 Ιουνίου.

“Οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κρίνονται απαραίτητες «λόγω του εξαναγκασμού από τη Ρωσία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της», δήλωσε ο ίδιος.

«Όπου προχωράμε κατά ένα ή ενάμιση χιλιόμετρο, αυτά είναι πράγματι επιτυχίες. Ωστόσο, όταν προοδεύουμε κατά 100-300 μέτρα, ουσιαστικά ισοδυναμεί με στάση», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Γιακούμπετς είπε ότι η κάλυψη μιας απόστασης 100 έως 300 μέτρων συνεπάγεται «διέλευση ή υπέρβαση της μισής ουδέτερης ζώνης», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτείνεται από 300 έως 500 μέτρα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

Επισήμανε ότι η υποτονική πρόοδος έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα θύματα και το κόστος της αύξησης κάθε επόμενο εκατό μέτρα ή χιλιόμετρο γίνεται πιο μεγάλο.

«Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη για τη στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία να εξετάσει προσεκτικά αυτά τα ζητήματα, να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να συγκεντρώσει το θάρρος να λάβει αποφασιστικές ενέργειες», είπε ο Γιακούμπετς.

Ο στρατιωτικός ειδικός είπε επίσης ότι οι Ρώσοι, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να προχωρήσουν αργά, «προχώρησαν με επιτυχία τα σχέδιά τους. Και τώρα προχωρούν επίσης προς ορισμένες κατευθύνσεις».
«Σε μια τέτοια σειρά, θα μας πάρει δεκαετίες για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας»
, είπε.

Με λίγα και απλά λόγια οι Ουκρανοί χάνουν υλικό και στρατιώτες σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από τους Ρώσους, ενώ η επίθεση τους έχει ήδη “σκοντάψει”, και οδηγείται σε διακοπή της αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ