Ένοπλες Συρράξεις

Άμεσος κίνδυνος για το Ισραήλ-Το Ιράν αποκαλύπτει τον πρώτο του υπερηχητικό πύραυλο “Fattah”–Πλήττει το Τελ Αβίβ σε 400 δευτερόλεπτα! (Βίντεο)

Η Ιρανική στρατιωτική βιομηχανία έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης, με την εισαγωγή του μοναδικού υπερηχητικού πυραύλου Fattah. Αυτή η νέα κατηγορία όπλων, σύμφωνα με ιρανικά δημοσιεύματα, έχει μέγιστο βεληνεκές βολής έως 1,4 χιλιάδες χιλιόμετρα και είναι ικανός για ταχύτητες 12-13 MAX.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 6 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, γεγονός που καθιστά απίστευτα δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους, από τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Έτσι, το ιρανικό «Fattah» είναι ένα σοβαρό «επαναστατικό όπλο»  που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ιρανικές δημοσιεύσεις τονίζουν ιδιαίτερα την ικανότητα του νέου υπερηχητικού πυραύλου, να ξεπερνά όλα τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι, ο πύραυλος μπορεί να φτάσει στο στόχο του,  κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για πιθανούς αντιπάλους.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) αποκάλυψε το «Fattah», τον πρώτο υπερηχητικό πύραυλο του καθεστώτος, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκαν ο Ιρανός Πρόεδρος Ραΐσι, ο Ανώτατος Διοικητής του IRGC Σάλαμι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Αργότερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα που υποτίθεται ότι, δείχνουν μια δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου.

Το Fattah διαθέτει ένα κινητό δευτερεύον ακροφύσιο και χρησιμοποιεί στερεά προωθητικά, επιτρέποντάς του να φτάσει σε υψηλές ταχύτητες και να «εκτελεί διάφορους ελιγμούς εντός και εκτός της ατμόσφαιρας της γης», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Ραΐσι υποστήριξε ότι, ο νέος πύραυλος «είναι σημείο ασφάλειας και σταθερής ειρήνης για τις χώρες της περιοχής».

«Η στρατιωτική, αμυντική και πυραυλική ισχύς του Ιράν δημιουργεί αποτροπή, φυσικά, δημιουργεί αποτροπή όχι μόνο από εισβολή αλλά και από τη σκέψη της εισβολής», πρόσθεσε ο Ραϊσί.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αποκάλυψης, ο Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC, χαρακτήρισε τον Fattah «έναν πύραυλο που είναι μοναδικός στον κόσμο».

«Ο πύραυλος Fatah δεν μπορεί να καταστραφεί από κανένα πύραυλο λόγω της κίνησής του σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ύψη, επειδή οι αντιπυραυλικοί πύραυλοι κινούνται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο διάνυσμα», ισχυρίστηκε.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ σε 400 δευτερόλεπτα

Τον Νοέμβριο, ο Χατζιζαντέχ  ισχυρίστηκε ότι το Ιράν είχε αναπτύξει έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο που θα μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ σε 400 δευτερόλεπτα.

Εκείνη την εποχή, η ιρανική εφημερίδα Sobh-e-Sadegh δημοσίευσε μια απειλή στα εβραϊκά στο πρωτοσέλιδο της, γράφοντας «400 δευτερόλεπτα: Ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είπε ότι το Ιράν έχει αποκτήσει τεχνολογία για υπερηχητικά πυραύλους».

Ένα άρθρο στην εφημερίδα που γράφτηκε από τον Χαμτζά Παριγιάμπ, που περιγράφεται ως εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, αναφερόταν σε μια επιστολή που έστειλε ο Χασάν Μοχαντάμ, ο «πατέρας» του προγράμματος πυραύλων του Ιράν, στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, η οποία αναφερόταν στην απόκτηση μιας «γρήγορης απάντησης με έναν σούπερ γρήγορο πύραυλο».

Τι είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος

Τα υπερηχητικά βλήματα ταξιδεύουν με ταχύτητα 5 Mach ή μεγαλύτερη. Ενώ τα ICBM μπορούν επίσης να φτάσουν αυτή την ταχύτητα, ταξιδεύουν σε ένα προβλέψιμο τόξο, καθιστώντας ευκολότερη την αντιμετώπισή τους. Αντίθετα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν την δυνατότητα ελιγμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφεύγουν τα αμυντικά συστήματα και να αποφεύγουν τα ραντάρ.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν δοκιμάσει επιτυχώς υπερηχητικούς πυραύλους, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες για τέτοια όπλα εξακολουθούν να είναι ελάχιστες.

Η εισαγωγή του «Fattah» στο οπλοστάσιο του Ιράν, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων, ενόψει των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων. Αυτή η εξέλιξη, μπορεί να απαιτήσει αναθεώρηση των στρατιωτικών στρατηγικών γειτονικών κρατών, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, τα οποία παραδοσιακά παραμένουν  πιο ανήσυχα για την ανάπτυξη της ιρανικής στρατιωτικής ισχύος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ