Ένοπλες Συρράξεις

"Βόμβα" από Ζελένσκι! Kαθυστερεί την εκδήλωση της Ουκρανικής επίθεσης-Ζητάει άμεσα περισσότερες συστοιχίες Patriot και F-16

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στις πιθανές ημερομηνίες εκτόξευσης της Ουκρανικής επίθεσης, αναφέραμε  τους λόγους αδυναμίας διενέργειας αυτής  άμεσα, αναφέροντας:

"Για όσους γνωρίζουν την Πολεμική Τέχνη, με αντιαεροπορικά συστήματα  μόνο για απόκρουση των Ρωσικών UAV , βαλλιστικών πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς "Ουκρανικά" σύγχρονα  μαχητικά αεροσκάφη για εξασφάλιση τοπικής αεροπορικής υπεροχής και  κατά περίπτωση παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις χερσαίες  Ουκρανικές δυνάμεις, η όποια εκδήλωση επιθετικής ενέργειας του Κιέβου είναι καταδικασμένη σε συντριβή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελεία και Παύλα."

Με σημερινό του άρθρο έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση μας, κάνοντας λόγο ότι η επίθεση της Ουκρανίας τελεί σε αναμονή, αφού το Κίεβο   αναζητά περισσότερα αμυντικά συστήματα για να απαγορεύσει την Ρωσική αεροπορική υπεροχή πρίν την εκδήλωση της.

Κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας του εν λόγω άρθρου, παραθέτουμε ως ακολύθως:

"Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal στις 3 Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, αλλά «θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο και να είναι δαπανηρή».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο η χώρα του χρειάζεται σ περισσότερα υστήματα αεράμυνας για μια αντεπίθεση, αναφέροντας: «Η Ουκρανία χρειάζεται 50 συστοιχίες Patriot. Οποιαδήποτε αντεπίθεση χωρίς έλεγχο στον ουρανό είναι πολύ επικίνδυνη. Φανταστείτε έναν στρατιωτικό που καταλαβαίνει ότι δεν έχει κάλυψη από τον αέρα. Και δεν καταλαβαίνει γιατί την έχουν οι γειτονικές χώρες».

Η επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να αποκτήσει η Ουκρανία 50 συστοιχίες Patriot είναι μια σαφής ένδειξη ότι δεν πάνε όλα καλά με τα σχέδια της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την αεράμυνα (AD), το χάσμα μεταξύ αυτού που χρειάζεται η Ουκρανία και αυτού που έχει αυτή τη στιγμή είναι εκπληκτικά μεγάλο. Είναι αμφισβητήσιμο αν μπορεί ποτέ να καλύψει, πόσο μάλλον πριν από την αντεπίθεση!

Μέχρι στιγμής, η Δύση έχει δεσμευτεί να μεταφέρει πέντε συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία. Από αυτά, μόνο δύο έχουν παραδοθεί που έχουν αναπτυχθεί στο Κίεβο και  έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από ρωσικούς πυραύλους και drones.

Επίθεση στο αρχηγείο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας

Στις 30 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο αρχηγείο της Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο Κίεβο χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ.

Το γεγονός ότι τα συστήματα Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας (AD) δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το GUR είναι απόδειξη της ανεπάρκειας  των συστημάτων AD που αναπτύχθηκαν για την προστασία του Κιέβου.

Το Ρωσικό σχέδιο ενεργείας

Της επίθεσης στο GUR είχε προηγηθεί μαζική επίθεση με drone δύο ημέρες νωρίτερα, τη νύχτα της 28ης Μαΐου. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία χρησιμοποίησε συνολικά 54 drones Geran-2 καμικάζι κατά την επίθεση που κατευθύνθηκε σε κεντρικές περιοχές της χώρας, ιδίως στην περιοχή του Κιέβου.

Η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εντοπίσει κρυφές θέσεις των συστημάτων αεράμυνας IRIS-T και Patriot και να εξαντλήσει τα πυρομαχικά πυραύλων τους.

Την επόμενη μέρα, ξεκινώντας τη νύχτα της 29ης Μαΐου, σύμφωνα με την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία με 37 πυραύλους κρουζ Kh-101/Kh-555 και 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Gerna-2, πιθανώς για  να ακρωτηριάσουν τα συστήματα AD στο Κίεβο.

Τελικά, στις 30 Μαΐου, η Ρωσία χτύπησε το GUR, πιθανώς με δύο πυραύλους κρουζ.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ εικάζουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν υποηχητικό πύραυλο Kh-35U για να προκαλέσει την αρχική ζημιά στο κτίριο GUR, ακολουθούμενο από έναν πύραυλο P-800 Oniks για να καταστρέψει την υπόγεια εγκατάσταση.

Έλλειψη πυρομαχικών

Ενώ είναι πιθανό τα συστήματα Patriot που αναπτύσσονται στο Κίεβο να εξακολουθούν να λειτουργούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει έλλειψη πυραύλων για  τα συστήματα. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι το αναγνώρισε όταν δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία βρισκόταν στην «ουρά για την παράδοση» των πυραύλων Patriot.

Η αποτυχία της Ρωσίας για  εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής

Για περισσότερους από 15 μήνες, η Ρωσία διεξήγαγε τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία χωρίς ποτέ να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή.

Ο επαγγελματισμός και η πολλή μεγάλη βοήθεια  σε ISR ΗΠΑ/ΝΑΤΟ  επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας να κρατήσουν μέχρι στιγμής τα μαχητικά και βομβαρδιστικά της Ρωσικής Αεροπορικής Δύναμης (RuAF) μακριά από τον ουρανό της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να βασίζεται αποκλειστικά σε drones και πυραύλους κρουζ για να επιτεθεί στην ουκρανική υποδομή και να εμποδίσει τις ουκρανικές προμήθειες να φθάσουν στην α γραμμή.

Λειτουργώντας πολύ έξω από το εύρος των ουκρανικών συστημάτων AD, τα ρωσικά μαχητικά έχουν περιοριστεί να παρέχουν απλώς υποστήριξη στο πεδίο της μάχης στα στρατεύματα πρώτης γραμμής με την εξασφάλιση τοπικής αεροπορικής υπεροχής μέσω  συνεχών  εναέριων περιπολιών.

Με την Ουκρανία να είναι έτοιμη να εκδηλώσει την επίθεσή της, η Ρωσία προσπαθεί τώρα να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή σε ολόκληρη την Ουκρανία, προκειμένου να κόψει τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού  και να σταματήσει γρήγορα οποιαδήποτε αντεπίθεση.

Οι γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας εκτείνονται βαθιά, με δυτικά όπλα και πυρομαχικά να ρέουν από την κεντρική και δυτική Ουκρανία, καθώς και από την Οδησσό.

Η Ρωσία  στην προσπάθειά της για "ξήλωμα" της Ουκρανικής αεράμυνας ,χρησιμοποιεί αρχικά drone με τα οποία  εντοπίζει  την ακριβή θέση των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας (AD) μέσω επιθέσεων που πραγματοποιεί με αυτά και στη συνέχεια τα καταστρέφει  με εξαιρετικά ακριβείς και αποτελεσματικούς πυραύλους κρούζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Συμπέρασμα

Οι παρατηρήσεις του Ζελένσκι στη Wall Street Journal σχετικά με την ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία πολλά περισσότερα συστήματα Patriot είναι σοβαρές.

Στρατιωτικοί αναλυτές σε όλο τον κόσμο είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση χωρίς αεροπορική υποστήριξη.

Η άρνηση της αεροπορικής υπεροχής στο RuAF με την ανάπτυξη ικανών συστημάτων AD σε ολόκληρη τη χώρα είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, όχι μόνο για την προστασία των γραμμών ανεφοδιασμού της αλλά και για να μπορέσει η δική της Πολεμική Αεροπορία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο κατά την επικείμενη αντεπίθεση.

Εφόσον η Ουκρανία δεν έχει ακόμη την ικανότητα AD που απαιτείται, είναι πιθανό η Ουκρανία να καθυστερήσει την αντεπίθεσή της μέχρι να αποκτήσει τα πρόσθετα συστήματα AD, ίσως ακόμη και μια μοίρα ή δύο μαχητικών F-16 για αρχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ