Ένοπλες Συρράξεις

"Η Wagner είναι εκεί ενωμένη δυνατή"-Κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης λόγω Κοσόβου σε όλα τα Βαλκάνια με τις "ευλογίες" της Τουρκίας

Η έκρυθμη  κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών απέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην εν λόγω περιοχή και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Οπωσδήποτε μια στρατιωτικλη ανάφλεξη  στην περιοχή ως εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική για την ασφάλεια στα Βαλκάνια αφού μπορεί ο πόλεμος να επεκταθεί  παρασύροντας και άλλες χώρες, με αρνητικά αποτελέσματα και απειλές για την Ελλάδα.

Επιπλέον ένας πόλεμος στα Βαλκάνια την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν ότι χειρότερο στην παρούσα φάση για ΕΕ και ΝΑΤΟ, που αναγκαστικά θα έστρεφαν την προσοχή τους και στο νέο πολεμικό μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης, μια εξέλιξη που θα ευνοούσε την Μόσχα σε μεγάλο βαθμό.

Η θέση της Ρωσίας

Η Ρωσία από την πλευρά της  πάγια υποστηρίζει την άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της Κοσσυφοπεδίου.

Επίσης είναι γνωστό ότι η Σερβία αποτελεί την μοναδική χώρα στα Βαλκάνια η οποία αποτελεί το προπύργιο της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς έχει επανειλημμένα πει ότι δέχεται πιέσεις από δυτικούς συμμάχους να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς να το πράτει.

Τέλος όπως προείπαμε μια στρατιωτική ανάφλεξη στα Βαλκάνια θα συνέφερε την Ρωσία, αφού θα είχε ως αποτέλεσμα την διάσπαση του μονομερούς  ενδιαφέροντος ΝΑΤΟ-ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προς επίρρωση των παραπάνω  Αλβανικό  ΜΜΕ σε άρθρο του στα τέλη Μαρτίου 2023 με τίτλο, "Ισραηλινά ΜΜΕ «Συναγερμός τρόμου»- Η ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ αναχώρησε για το Κόσοβο" ανέφερε σχετικά¨:

"Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης "Terror Alarm" αναφέρει ότι μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner έχουν αναχωρήσει για το Κόσοβο.

Σε ένα tweet, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πληροφορίες παρέχονται από την OpenSource Intelligence, δηλαδή από την παρακολούθηση του καναλιού Telegram της PMC Wagner.

Η ομάδα μισθοφόρων, που έχει κηρυχτεί τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση, αλλά και από το Κοσσυφοπέδιο, φέρεται να έχει δημιουργήσει παράρτημα στη Σερβία.

Στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επικαιροποίησε τις κυρώσεις κατά της μισθοφορικής ομάδας «Βάγκνερ», χαρακτηρίζοντάς την ως απειλή που υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Με την απόφασή της, η κυβέρνηση Κούρτι ευθυγράμμισε τις κυρώσεις με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες τον Ιανουάριο ανακήρυξαν τον Βάγκνερ μια σημαντική διεθνική εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η ομάδα Wagner πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από έναν πρώην αξιωματικό του ρωσικού στρατού, τον 51χρονο Dmitri Utkin. Είναι βετεράνος των πολέμων της Τσετσενίας, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και αντισυνταγματάρχης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ομάδα Βάγκνερ πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Τρέισι Τζέρμαν, καθηγήτρια στο King's College του Λονδίνου, εξηγεί ότι αυτή η ομάδα μισθοφόρων πολεμούσε από τις πρώτες μέρες της Ρωσικής επίθεσης στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, ενώ είναι γνωστό ότι πρωτοστάτησε πρόσφατα στην κατάληψη του Μπαχμούτ, μετά από πολύμηνες αιματηρότατες μάχες.

 

 

 

Ο πραγματικός ρόλος και οι στόχοι της Τουρκίας στη διένεξη Σερβίας-Κοσόβου

Η Τουρκία μετά το μεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά επιχειρεί να παίξει ανάλογο ρόλο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Στην προσπάθειά της αυτή  προσεγγίζει το Βελιγράδι, με το οποίο έχει αναπτύξει καλές σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, επιχειρώντας φαινομενικά να κρατήσει γραμμή ίσων αποστάσεων , εξισορροπισιτκή θα λέγαμε μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας

Ωστόσο  γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή τουλάχιστον μέρους αυτής, επιχειρώντας αρχικά πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ασταθών κρατών και στη συνέχεια επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού του.

Αυτό έκανε άλλωστε και συνεχίζει να κάνει στη Συρία και στη Λιβύη.

Τα μάτια του όμως βρίσκονται στραμμένα και στα Βαλκάνια, όπου έχει αδελφά κράτη το Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.

Είναι επίσης γνωστό ότι στα Βαλκάνια δύο χώρες κυρίως αντιτάσσονται ανέκαθεν στα τουρκικά σχέδια,οι Ορθόδοξες στο θρήσκευμα Ελλάδα και Σερβία.

Επιδίωξη των Τούρκων είναι να σπάσει ο άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου ή τουλάχιστον να μετριαστεί η σημασία του.

Επιχειρεί παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος να δημιουργήσει υποτιθέμενα καλές σχέσεις με τη Σερβία  στη διαμάχη της με το Κόσοβο προκειμένου να  χρησιμοποιήσει το Βελιγράδι ανάλογα με τα συμφέροντα της και εξηγώ.

Η Ρωσία του Πούτιν τα βρίσκει με τον Ερντογάν στη βάση του win-win σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνυπάρχοντας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους.

Τη Ρωσία τη συμφέρει οπωσδήποτε το άνοιγμα ενός θερμού μετώπου μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας στα Βαλκάνια στην παρούσα φάση, αφού αυτό θα αποσπούσε το αποκλειστικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εδώ μπαίνει ο "δούρειος ίππος" για τη Δύση που λέγεται Τουρκία, η οποία όπως προαναφέραμε έχει τις δικές της επιδιώξεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Έτσι εάν η Άγκυρα  υποδαυλίσει την ένταση μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου, "παίζει το χαρτί" του Πούτιν στα Βαλκάνια, αν από την άλλη η Τουρκία παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού και κατευναστούν οι εντάσεις  μεταξύ Σέρβων-Κοσσοβάρων, τότε θα το πουλήσει σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Εκτίμησή μας είναι ότι και στην περίπτωση Σερβίας-Κοσόβου  η Τουρκία θα επιδιώξει παίρνοντας επαμφοτερίζουσες θέσεις , προκειμένου το θέμα να "σέρνεται", έτσι ώστε  να εκμαιεύσει ανταλλάγματα από τη Σερβία-Κόσοβο, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...