Ένοπλες Συρράξεις

Προς επέκταση πολέμου στην Ευρώπη! Εξοπλιστικά προγράμματα-"μαμούθ" από την Πολωνία-Παραγγέλνει 800 πυραύλους Hellfire II κατά ρωσικών αρμάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι γεγονός ότι έχει προκαλέσει έναν άνεμο αλλαγής στην Ευρώπη, στην οποία πολλά κράτη μείωσαν σταδιακά τις στρατιωτικές τους δαπάνες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο  τώρα οι κυβερνήσεις  τους προσπαθούν να επαναστρατιωτικοποιηθούν άμεσα, συνειδητοποιώντας ότι η ρωσική απειλή είναι υπαρκτή και  θα παραμείνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στόχοι της Πολωνίας

Ένα από αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη είναι η Πολωνία, η οποία προετοιμάζεται και εξοπλίζεται πυρετωδώς προκειμένου να  να γίνει η μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη μη πυρηνική στρατιωτική δύναμη της Ανατολικής  Ευρώπης.

Η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας δεν βασίζεται αποκλειστικά στην προετοιμασία για όποιες απειλές προέρχονται από το Κρεμλίνο, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την επιθυμία της να μην βασίζεται πλέον σε όσους στο παρελθόν, υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τη Βαρσοβία αλλά δεν το έκαναν ποτέ, όπως στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη προμήθεια συμβατικών αμερικανικών όπλων στην ιστορία, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2022.

 Η παραγγελία μαμούθ των  800 αντιαρματικών πυραύλων  Hellfire II

Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα  δεν περνάει εβδομάδα χωρίς νέα ανακοίνωση από την Πολωνία όσον αφορά τον εξοπλισμό. 

"Η Πολωνία έχει παραγγείλει 800 πυραύλους Hellfire II για τα μελλοντικά της ελικόπτερα AW149 και AH-64E Guardian", είναι ο τίτλος άρθρου  έγκριτου Διεθνούς Γαλλικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει: 

Τις τελευταίες ημέρες, η Βαρσοβία δήλωσε ότι είχε επανεκκινήσει το πρόγραμμα Orka για την απόκτηση τουλάχιστον τριών υποβρυχίων και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προμηθευτεί δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Saab 340 AEW&C από τη Σουηδία. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ, αφού  στις 30 Μαΐου ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, επιβεβαίωσε την αγοράαντιαρματικών πυραύλων AGM-114R2 από τον αμερικανικό όμιλο Lockheed-Martin.

«Σήμερα υπογράψαμε σύμβαση για την παράδοση πυραύλων Hellfire. Θα οπλίσουν τα ελικόπτερα AW149 και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apach», είπε ο Błaszczak, μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τον όγκο αυτής της παραγγελίας.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA), υπεύθυνη για την εξαγωγή αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας FMS (Foreign Military Sales), είχε εγκρίνει την πιθανή πώληση 800 πυραύλων AGM-114R2 Hellfire στην Πολωνία, με εκτιμώμενο ποσό 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="pl" dir="ltr">Dziś podpisaliśmy umowę na dostawę pocisków rakietowych Hellfire. Będą stanowiły uzbrojenie dla śmigłowców wsparcia AW149 i docelowo uderzeniowych AH-64E Apache Guardian. <a href="https://t.co/bIGCdMCm9F">pic.twitter.com/bIGCdMCm9F</a></p>&mdash; Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) <a href="https://twitter.com/mblaszczak/status/1663461854465732610?ref_src=twsrc%5Etfw">May 30, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Σύμφωνα με το Defense News, οι παραδόσεις αυτών των πυραύλων θα παραταθούν έως το 2029.

Η αγορά  32 ελικοπτέρων AW149 και ο σχεδιασμός για αγορά  96 AH-64E Apache/Guardians

Υπενθυμίζουμε ότι το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε 32 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων AW149 από τον ιταλικό όμιλο Leonardo, στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 1,75 δισ. ευρώ. Η πρώτη παράδοση θα πρέπει να γίνει φέτος.

Αυτά τα AW149 θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές μεταφοράς, έρευνας και διάσωσης καθώς και αεροπορική υποστήριξη. Για αυτό, και εκτός από το AGM-114R2 Hellfire, θα φέρουν βλήματα αυτοάμυνας αέρος-αέρος, πολυβόλα σε λοβούς και εκτοξευτές πυραύλων με 7 έως 19 σωλήνες των 70 ή 81 mm.

Ωστόσο, η Πολωνία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει άλλη μια παραγγελία πυραύλων Hellfire στο εγγύς μέλλον καθώς σχεδιάζει να αποκτήσει 96 AH-64E Apache/Guardians από την Boeing.

Αν και δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο, ο πολωνικός στρατός θα λάβει οκτώ  από τον αμερικανικό στρατό για να επιτρέψει στους πιλότους και τους τεχνικούς του να εξοικειωθούν με αυτόν τον τύπο ελικοπτέρου χωρίς να χάσει χρόνο.

Το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολωνίας

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο  του 2022,  η Βαρσοβία υπέγραψε την αγορά πυραύλων Patriot αξίας 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε στην Ουκρανία, με  ένα τεράστιο ρωσικό μπαράζ MLRS και πυραύλων κρούζ εκτοξευόμενων από υποβρύχιο, η Πολωνία ζήτησε επίσης επιπλέον έξι συστήματα Patriot στα τέλη Μαΐου.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά από τη χώρα, η οποία προετοιμάστηκε για τα χειρότερα τον Φεβρουάριο και έθεσε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη αγορά αρμάτων μάχης ποτέ, παραγγέλνοντας 250 άρματα μάχης M1 Abrams από τις Η.Π.Α.

Καθώς το γεωπολιτικό τοπίο εξελισσόταν, με τη Ρωσία να επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις μέσω εδαφικής προσάρτησης, βιομηχανικού λιμού και εξοπλισμού του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, η Πολωνία συνέχισε να ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες.

Αυτό περιλαμβάνει μια σημαντική αγορά όπλων από τον στρατιωτικό τεχνολογικό κολοσσό της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων  180 αρμάτων μάχης K2 που θα παραδοθούν έως το 2024 και άλλα 400 έως το 2030.

Επιπλέον, η Πολωνία αγόρασε 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA50, 1.400 IFV και 670 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα K9.

Ο υπουργός Άμυνας Blaszczak δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις εν ενεργεία δυνάμεις της σε 400.000 με αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος, αναμφισβήτητα η κορυφαία αμυντική επένδυση που έκανε η Πολωνία ήταν η προμήθεια 500 HIMARS από τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ