Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για νέα σύγκρουση κατά των Ιρανών σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην περιοχή

Εντός των τελευταίων 48 ωρών, Τζιχαντσιστές Ταλιμπάν έχουν κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό του στρατιωτικού τους εξοπλισμού που κληρονόμησαν από τον στρατό του Αφγανιστάν προς τα σύνορα με το Ιράν για πιθανή χρήση εναντίον των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Πρόκειται για ρυμουλκούμενα πυροβόλα που σύρονται από φορτηγά Navistar 7000, οχήματα εσωτερικής ασφάλειας M1117 και τεθωρακισμένα οχήματα Humvee.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ταλιμπάν μετακινούν σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις προς την περιοχή Ισλάμ-Κάλα.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αποσύρει ορισμένους από τους συνοριοφύλακες του από εκεί, φοβούμενο μια επίθεση των Ταλιμπάν.

Αυτό το γεγονός έρχεται μετά τις πρόσφατες φονικές συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν.  

Οι Ταλιμπάν και το Ιράν αντάλλαξαν σφοδρά πυρά το Σάββατο στα σύνορα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς στρατιώτες, ενώ η απότομη κλιμάκωση οφείλεται στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω διαφωνίας για τα δικαιώματα του νερού.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας της χώρας, Στρατηγό Κασσέμ Ρεζάι, αναφέρει ότι η Τεχεράνη κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι άνοιξαν πυρ το πρωί του Σαββάτου στα σύνορα της επαρχίας Σιστάν του Μπαλουχιστάν του Ιράν και της αφγανικής επαρχίας Νιμρόζ.

Το IRNA ανακοίνωσε ότι το Ιράν προκάλεσε «βαριές απώλειες και σοβαρές ζημιές».

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντού΄Ναφί Τακόρ, κατηγόρησε το Ιράν ότι άνοιξε πυρ πρώτο.

Ο Τάκορ είπε ότι η συμπλοκή σκότωσε δύο ανθρώπους, έναν από κάθε χώρα και τραυμάτισε αρκετούς άλλους.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

Το IRNA, επικαλούμενο την ιρανική αστυνομία, ανέφερε ότι δύο συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Η ημιεπίσημη, αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times ανέφερε ότι στις μάχες σκοτώθηκαν τρεις Ιρανοί συνοριοφύλακες και ότι το συνοριακό πέρασμα Μιλάκ με το Αφγανιστάν, μια σημαντική εμπορική οδός, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω της στρατιωτικής συμπλοκής.

Ο πόλεμος για το νερό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες συγκρούσεις, και στην περιοχή του Ευφράτη όπου οι Τούρκοι παρακρατούν ύδατα μέσω των φραγμάτων τους, τόσο στην Συρία, όσο και στο Ιράν. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ