Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

«Στιβαρό Χέρι» από το Ισραήλ δέσμευσε το μισό FIR Λευκωσίας για άσκηση με στόχο το Ιράν - Μυρίζει μπαρούτι

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων σε ολόκληρη τη χώρα, προσομοιώνοντας έναν πιθανό πόλεμο πολλαπλών μετώπων.

Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεση προσομοιωμένων «στρατηγικών» χτυπημάτων βαθιά σε εχθρικό έδαφος σε ένα πλήρες σενάριο πολέμου και το Πολεμικό Ναυτικό θα εκτελεί εικονικές επιθετικές και αμυντικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι στρατεύματα από τον μόνιμο και εφεδρικό στρατό, σχεδόν από όλες τις μονάδες, θα συμμετάσχουν στην άσκηση - με το όνομα «Στιβαρό Χέρι» - τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Οι δυνάμεις θα εξασκηθούν στο χειρισμό προκλήσεων και ξαφνικών γεγονότων σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η άσκηση ήταν προσχεδιασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προέκυψε από πρόσφατες εκτιμήσεις ασφαλείας.

Το Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποίησε ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας και των αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα η άσκηση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στο Ισραήλ καθώς σχεδόν ολόκληρο το νότιο FIR Λευκωσίας έχει δεσμευτεί για τις ανάγκες της ισραηλινής άσκησης να προσομοιώσει επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και τα στελθ μαχητικά F-35 θα πετάξουν στο FIR Λευκωσίας εξομοιώνοντας επιχειρησιακές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με πλήρες φορτίο.

Πέρυσι, ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων δεκαετιών. Η άσκηση διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων - που ονομάστηκε «Άρματα της Φωτιάς» - επικεντρώθηκε επίσης σε ξαφνικά γεγονότα που ξέσπασαν σε πολλά θέατρα ταυτόχρονα, ενώ αφορούσε κυρίως την καταπολέμηση της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η τρέχουσα άσκηση έρχεται μετά την προειδοποίηση του αρχηγού του στρατού Αντιστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι την περασμένη Τρίτη για πιθανές «αρνητικές εξελίξεις», σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που θα αναγκάσουν το Ισραήλ να αντιδράσει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε μια διάσκεψη στην Herzliya, ο Χαλέβι είπε ότι οι δυνατότητες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν «είναι καλές… Πρέπει να τις ενισχύσουμε περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία εκστρατεία κατά του Ιράν».

Είπε ότι ένας πιθανός πόλεμος εναντίον του Ιράν δεν θα διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια μάχη σε μια ενιαία αρένα. «Δεδομένου ενός παιχνιδιού εναντίον πέντε παικτών, η δύναμη της δύναμής μας θα είναι μεγαλύτερη».

Το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να προετοιμάσουν στρατιωτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εάν χρειαστεί, αλλά προτιμά να εξαντλήσει πρώτα τη διπλωματική οδό.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά την επιστροφή του Ιράν σε μια πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ο Ισραηλινός Στρατός ενέτεινε τις προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια για να προετοιμάσει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Άρματα της Φωτιάς» πέρυσι, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εναέριους ελιγμούς πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας το χτύπημα των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...