Ένοπλες Συρράξεις

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Είναι γεγονός ότι η Τουρκική πολεμική αεροπορία "γερνάει" μέρα με τη μέρα και η ψαλίδα με την Ελληνική Αεροπορία η οποία ανανεώνει  τον στόλο των μαχητικών  αεροσκαφών της,  αναβαθμίζοντας τα F-16 της σε Viper και αποκτώντας τα υπερσύγχρονα  Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη  RAFALE 4+ ,διαρκώς διευρύνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωρίζοντας  οι Τούρκοι ότι η διασφάλιση αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο, είναι καταλυτική για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των νησιών μας  και μπροστά στην  συνεχιζόμενη άρνηση των ΗΠΑ για πώληση 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ αναβάθμισης ισάριθμων F-16 της πολεμικής της αεροπορίας, η Άγκυρα προβαίνει σε εξ ιδίων μέσων και τρόπων αναβαθμίσεις των παρωχημένων μαχητικών της F-16 Block 30.

Σε μια αποκάλυψη, η Τουρκία δεν θα επιτρέπεται να εξοπλίζει τα μελλοντικά  αποκτηθέντα  F-16 , με τουρκικά πυρομαχικά που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια. Πρόκειται για την ενδεχόμενη απόκτηση 40 μαχητικών F-16 Block 70. Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις οπλισμού στην Τουρκική Αεροπορία BLOCK-30,  BLOCK- 40 και  BLOCK-50 μπορούν να χρησιμοποιούν τουρκικά πυρομαχικά.

Η είδηση ​​έρχεται μετά από δήλωση του προέδρου της αμυντικής βιομηχανίας κ. Ισμαήλ Ντεμίρ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους έκανε την εξής δήλωση: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εγχώρια πυρομαχικά  στο F-16 Block 70, που θα αγοράσουμε από το εξωτερικό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας πυρομαχικά  στα μπλοκ 30, 40 και 50».

Εάν ισχύει, αυτός ο όρος από την Ουάσιγκτον, δεν θα αλλάξει την κατάσταση με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Η συνθήκη μοιάζει περισσότερο με ένα σύνολο προϋποθέσεων που η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι, πληροί προκειμένου να λάβει τις τελευταίες τροποποιήσεις των F-16.

Ο  Ντεμίρ δεν είπε στη δήλωσή του εάν η Άγκυρα συμφώνησε σε έναν τέτοιο όρο. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι πραγματικότητα, αν θέλει νέα F-16, προφανώς θα πρέπει να  συμμορφωθεί σε όρους που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Η δήλωση του  Ντεμίρ αποκαλύπτει άλλη μια πληροφορία ότι, η Τουρκία έχει  σημειώσει σοβαρή πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών αεροσκαφών με τη δική της εγχώρια τεχνολογία. Πάρτε για παράδειγμα το ραντάρ των γερασμένων τουρκικών F-16. Επί του παρόντος, το αρχικό ραντάρ δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στον σύγχρονο πόλεμο.

Τα απαρχαιωμένα τουρκικά ραντάρ F-16 Block 30, θα λάβουν ραντάρ MURAD AESA. Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Aselsan.

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια σοβαρή διακυβερνητική και εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας όχι μόνο έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter (JSF), αλλά επηρέασε επίσης την προμήθεια και τη συντήρηση των ήδη κατεχόμενων αμερικανικών όπλων.

Γι' αυτό η Άγκυρα ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ονομάζεται Özgür. Το πρόγραμμα αυτό, διαφημίστηκε έντονα από την Άγκυρα. Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πόρων, τα τουρκικά F-16 θα λάβουν νέο υπολογιστή αποστολής, νέο λογισμικό πτήσης, νέο υπολογιστή ελέγχου πτήσης, νέο ψηφιακό πιλοτήριο, νέο ραντάρ AESA, καθώς και νέο οπλισμό.

Ο MGB είναι ένας υπολογιστής  που θα ενσωματωθεί στο F-16 Block 30. Αλλά μόνο τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα τον αποκτήσουν.

Η Tουρκία θα αναβαθμίσει όχι μόνο τον υπολογιστή της αποστολής αλλά και το σύστημα «φίλου-εχθρού». Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το ιθαγενές σύστημα «φίλου-εχθρού» είναι το αντίστοιχο των KY58 και KY100 του ΝΑΤΟ. Το τουρκικό ονομάζεται IFF Mod 5/S και όπως τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παρέχει κρυπτογραφημένη επικοινωνία και σύνδεση.

Το τρίτο κρίσιμο εξάρτημα που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και θα αντικατασταθεί είναι το ραντάρ. Τα απαρχαιωμένα τουρκικά ραντάρ F-16 Block 30 θα λάβουν ραντάρ MURAD AESA. Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Aselsan.

Συνολικά 79 μαχητικά F-16 Block 30 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος Ozgur.

Ωστόσο, ο στόλος των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα πουλήσει 40 νέα F-16 Block 70/72.

Ακόμη και στην ποιό ανεπιθύμητη για εμάς εξέλιξη, της πώλησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με την αναβάθμιση των 83 F-16 της σε VIPER, την  προσθήκη των RAFALE,  και μιας μοίρας  τουλάχιστον F-35 να κυριαρχεί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ