Taurus KEPD 350
Ένοπλες Συρράξεις

Κόκκινος Συναγερμός στην Ρωσία: Το Κίεβο ζητά τον γερμανικό πύραυλο «Ταύρο»-Μπορεί να πλήξει ακόμη και την Μόσχα! (Εικόνες)

Ρωσικά κρατικά μέσα αναφέρουν πως το Κίεβο επίσημα αιτήθηκε από το Βερολίνο την αποστολή πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus KEPD 350 (Ταύρος), εμβέλειας 500 χιλιομέτρων. Τα όπλα αυτά είναι ικανά να φτάσουν την Μόσχα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη δικές της πηγές.

«Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήδη έχει μιλήσει για αυτό [για την μεταφορά των πυραύλων] με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο στις αρχές του Μαΐου. Ο εκπρόσωπος του καγκελάριου δεν θέλει να σχολιάσει αναφορικά με το ζήτημα, ωστόσο το ομοσπονδιακό υπουργείο άμυνας επιβεβαιώνει πως η Ουκρανία αιτήθηκε πυραύλους Taurus» γράφει η γερμανική δημοσίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές στην Γερμανία, σημειώνει πως οι πύραυλοι μπορούν να τοποθετηθούν στα μαχητικά F-16, τα οποία η Δύση ίσως αποστείλει στο μέλλον στο Κίεβο. Ωστόσο, δεδομένων των χαρακτηριστικών και της εμβέλειας των πυραύλων Taurus, το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πολύ σημαντικό δίλημμα. 

«Δεν πιστεύουν όλοι πως η Ουκρανία θα εκμεταλλευτεί σωστά όπλα όπως το Taurus. Είναι ένας γερμανικός πύραυλος κρουζ που μπορεί να πετάξει 500 χιλιόμετρα μακριά. Έτσι, από τα ουκρανικά σύνορα μπορεί να φτάσει την Μόσχα. Κατ' επέκταση, υπάρχει φόβος πως στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Κίεβο θα προκαλούσε κλιμάκωση του πολέμου» συνέχισε η δημοσίευση.

Την Τρίτη, η πρόταση να αποσταλούν στην Ουκρανία πύραυλοι κρουζ εναέριας εκτόξευσης τύπου Taurus έγινε από τον Ρόντερικ Κιζεβέτερ, μέλος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. 

Taurus KEPD 350

Ποιος Είναι ο «Ταύρος»;

Ο Taurus KEPD 350 είναι λοιπόν ένας σουηδο-γερμανικός πύραυλος κρουζ εναέριας εκτόξευσης, τον οποίο κατασκεύασε η εταιρεία Taurus Systems και χρησιμοποιούν η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Κορέα. Η Taurus Systems GmbH είναι μία εταιρεία που προέκυψε από την συνεργασία της MBDA Deutschland GmbH και την Saab Bofors Dynamics.

Ο πύραυλος ενσωματώνει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth), ενώ το επίσημο βεληνεκές του φτάνει τα 500 χιλιόμετρα. Κινείται χάρις σε έναν στροβιλοανεμιστήρα (turbofan engine), μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 0,95 μαχ και έχει την δυνατότητα να εξοπλίσει τα αεροσκάφη όπως το Panavia Tornado, Eurofighter Typhoon,JAS 39 Gripen, F/A-18 και F-15K.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Ταύρος» έχει μία διπλή εκρηκτική κεφαλή των 500 κιλών, η οποία ονομάζεται MEMPHISTO και μπορεί να χτυπήσει διάφορους στόχους, όπως καταφύγια κλπ. Ο πύραυλος ζυγίζει περίπου 1.400 κιλά και έχει μέγιστη διάμετρο 1 μέτρου. Οι κύριοι στόχοι του όπλου είναι καλά προστατευμένα καταφύγια, υποδομές διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας, διάδρομοι προσαπογειώσεων, λιμάνια και αεροδρόμια, αποθήκες εξοπλισμού και πυρομαχικών, πλοία στην θάλασσα ή σε λιμάνια, γέφυρες ή ολόκληρες περιοχές στο πεδίο της μάχης.

Τέλος, να προσθέσουμε πως ο πύραυλος Taurus εξοπλίστηκε με μηχανισμό αυτοάμυνας και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

GALLERY

Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Taurus KEPD 350
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...