Ένοπλες Συρράξεις

Στοιχεία-"φωτιά"! Το Βερολίνο "καίει" το Κίεβο-Γερμανικά ΜΜΕ: Τα στοιχεία δείχνουν Ουκρανούς πίσω από τα σαμποτάζ στους Nord Stream

Οι Γερμανοί ερευνητές και η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες που δείχνουν πιθανά ουκρανικά ίχνη στην υπόθεση δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε την Παρασκευή το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές, το Βερολίνο δεν έχει απάντηση στο ερώτημα εάν η δολιοφθορά διαπράχθηκε από ομάδα που δεν ελέγχεται από τις αρχές του Κιέβου ή από ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται που δείχνουν την εκδοχή των Ουκρανών δραστών. Ένα πιθανό αποδεικτικό στοιχείο είναι ένα e-mail που στάλθηκε για την ενοικίαση του γιοτ "Andromeda". Αυτό το πλοίο ήταν, όπως προκύπτει από την έρευνα, που παρέδωσε τα εκρηκτικά στους αγωγούς. Τα δεδομένα αυτής της επιστολής «οδηγούν στην Ουκρανία», γράφει το περιοδικό, χωρίς να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ειδικοί είναι πλέον απολύτως σίγουροι ότι το γιοτ αυτό χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις. Στο πιλοτήριο βρέθηκαν ίχνη HMX. Το Der Spiegel σημειώνει ότι είναι κατάλληλο για υποβρύχια ανατίναξη και είναι πολύ πιο ελαφρύ από το TNT, επιτρέποντας να μεταφερθεί σε ένα ελαφρύ σκάφος όπως ένα γιοτ.

Η συχνά χρησιμοποιούμενη πρόταση ότι οι δράστες μπορούσαν να παραδώσουν το εκρηκτικό στο σημείο της επίθεσης, λόγω του βάρους του, μόνο σε μεγαλύτερο πλοίο και πιθανώς ένα μικρό υποβρύχιο, δεν ισχύει πλέον, αναφέρει το άρθρο. Το δημοσίευμα υπενθύμισε ότι το HMX είναι διαθέσιμο τόσο στη Δύση όσο και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Το Der Spiegel υπενθυμίζει επίσης πως μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Πολωνία έκανε κράτηση για το γιοτ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή η εταιρεία ανήκει σε Ουκρανούς που δεν κατονομάζονται. Τώρα το περιοδικό διευκρινίζει ότι η έρευνα έχει αντίγραφο των εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν στην κράτηση. Η φωτογραφία πάνω τους «οδηγεί σε έναν ουκρανικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει το δημοσίευμα.

Το υλικό αναφέρει επίσης ότι η BND έλαβε «πολλές πληροφορίες» από τις ειδικές υπηρεσίες των χωρών εταίρων, που υποδηλώνουν πιθανή εμπλοκή συγκεκριμένης ουκρανικής ομάδας σε δολιοφθορές. Τέτοια δεδομένα ελήφθησαν πριν από τις επιθέσεις, μεταξύ άλλων από τη CIA, αλλά η γερμανική πλευρά δεν θεώρησε ένα τέτοιο σενάριο ρεαλιστικό και δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στις πληροφορίες, αναφέρει η δημοσίευση.

Επιπλέον, στις 21 Μαΐου, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ανακριτές από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Γραφείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας βρέθηκαν στα ίχνη του φερόμενου ταξιδιωτικού γραφείου Feeria Lwowa, που βρίσκεται στην Πολωνία, πριν από λίγους μήνες. Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει την ενοικίαση του πλοίου "Andromeda".

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Feeria Lwowa είναι απλώς μια εταιρεία-βιτρίνα, επεσήμανε η Süddeutsche Zeitung. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από δύο Ουκρανούς. Μέχρι το 2020 η εταιρεία δεν εμφανιζόταν με κανέναν τρόπο, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίστηκαν ξαφνικά στον λογαριασμό της 2,8 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία ανήκει επίσημα σε μια 32χρονη γυναίκα από το Κερτς. Το ουκρανικό διαβατήριό της εμφανίζεται στα έγγραφα της πολωνικής εταιρείας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ένας 55χρονος Ουκρανός είναι επίσης διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας. Η γυναίκα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, φαίνεται ως διευθύντρια αρκετών εταιρειών στην Πολωνία και την Ουκρανία. Η εφημερίδα δεν απέκλεισε τα 2,8 εκατ. ευρώ να σχετίζονται με τη ναύλωση του "Andromeda".

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή της υπόθεσης έκρηξης του Nord Stream, η οποία τώρα ελέγχεται από Γερμανούς ερευνητές, το ίχνος οδηγεί και στους πολίτες της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της φερόμενης ομάδας σαμποτέρ που μπορεί να σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση στο Nord Stream χρησιμοποίησαν πλαστά βουλγαρικά και ρουμανικά διαβατήρια. Εικάζεται ότι ένα από αυτά ήταν ένα ρουμανικό έγγραφο που εκδόθηκε στο όνομα του Στεφάν Μάρκου. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, θα μπορούσε να πρόκειται για έναν 26χρονο Ουκρανό, ο οποίος, όπως φαίνεται, είναι μέλος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φέρεται ότι έχει αξιοσημείωτα τατουάζ και αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Η Süddeutsche Zeitung, μαζί με τους εταίρους, κατάφερε να εντοπίσει έναν άλλον Ουκρανό που είναι πιθανό να έχει σχέση με το σαμποτάζ. Αυτός ο άνδρας από την Οδησσό είναι επίσης γνωστός στους ερευνητικούς κύκλους. Υποτίθεται ότι δεν συμμετείχε ενεργά στους βομβαρδισμούς, αλλά έπαιξε βοηθητικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ