Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κόστος-"μαμούθ" για την παραχώρηση F-16 στην Ουκρανία-Η στάση του Ερντογάν σε συνδυασμό με την αγορά 40 μαχητικών από τις ΗΠΑ

Είναι γνωστό ότι προαλείφεται η δημιουργία "Δυτικού Αεροπορικού Συνασπισμού" από  F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία, η οποία θα ήθελε να δημιουργήσει τρεις ή τέσσερις μοίρες αεροσκαφών F-16 για να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά από τις ρωσικές επιθέσεις.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος και ποιός θα το πληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εκτιμώμενο κόστος αποστολής F-16 στην Ουκρανία

Σε αυτό επιχειρεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:

"Το F-16 δεν είναι δωρεάν, η Ευρώπη πρέπει να δώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για 20 ουκρανικά F-16 - ΗΠΑ.

Η αποστολή F-16 στην Ουκρανία θα κοστίσει χρήματα. Αυτό κατέστη σαφές από τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον Στρατηγό Mark Milley, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο στις 25 Μαΐου, αμέσως μετά τη συνάντηση της ομάδας επαφής στην Ουκρανία.

Ο Στρατηγός Milley έκανε έναν γρήγορο υπολογισμό, λέγοντας ότι 10 μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα κόστιζαν σε όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τόνισε ότι μόνο η παροχή 10 μαχητικών αεροσκαφών κοστίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η συντήρηση αυτών των 10 κοστίζει άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Δεδομένου ότι μόνο οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν 90 % της βοήθειας της Ουκρανίας, αναμένεται ότι αυτές οι χώρες θα παράσχουν τη χρηματοδότηση.

Ποιος θα πληρώσει;

Δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στην παροχή F-16 στην Ουκρανία με οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει άδεια μόνο για επανεξαγωγή των F-16 της στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέχουν την εκπαίδευση και την παροχή των αεροσκαφών, καθώς και τον οπλισμό και τη συντήρηση.

Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ  Όστιν απηύθυνε έκκληση όχι μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά σε «κάθε χώρα» που θέλει να υποστηρίξει την Ουκρανία αλλά δεν μπορεί να δωρίσει F-16  ή να εκπαιδεύσει πιλότους, «αλλά μπορεί να παράσχει χρηματική βοήθεια».

Ο κ. Όστιν δεν διευκρίνισε εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. λέγοντας πως «αυτή είναι μια διεθνής προσπάθεια».

Ποιος θα δωρίσει τα  F-16 στην Ουκρανία;

Η απόφαση για το ποιος θα δωρίσει αεροσκάφη θα αφεθεί στους εταίρους, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε δήλωση τους, δηλαδή από Ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Πιθανότατα, αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τις χώρες που έχουν δεσμευτεί να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.

Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν μόνο εικασίες. Το Βέλγιο είναι μια χώρα που μπορεί να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πει εάν θα συμμετάσχει με δωρεά αεροπλάνων.

Η Πολωνία είναι μια από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την προθυμία της να δωρίσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία διαθέτει 12 βαθιά αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 σε απόθεμα. Βρίσκονται εκεί εδώ και ενάμιση χρόνο και επρόκειτο να πουληθούν σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν αυτή την πώληση, κυρίως λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Έτσι, συμπεραίνεται ότι η Νορβηγία θα είναι μια από τις χώρες που θα μπορεί να στείλει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

Η Δανία σκόπευε επίσης να προσφέρει τα γερασμένα F-16 της στην Αργεντινή, αλλά οι συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία με το Μπουένος Άιρες σταδιακά έχουν ψυχρανθεί.

Η Ολλανδία είναι η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορούσε να στείλει F-16 στην Ουκρανία.

Γίνεται λόγος για την Τουρκία, αλλά εκεί φαίνεται ότι το θέμα θα  ξεκαθαρίσει πολύ μετά αυτή την Κυριακή που διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Φήμες λένε ότι εάν ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν κερδίσει άλλη μια θητεία, η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει συνομιλίες για την αποστολή F-16 στην Ουκρανία.

Πόσα F-16 θα πάρει η Ουκρανία;

Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σχετικά με τον αριθμό των F-16 στην Ουκρανία. Ειδικοί και αναλυτές σχολιάζουν ότι μεταξύ 10 και 15 μονάδων είναι η βέλτιστη ποσότητα που μπορεί να πάρει η Ουκρανία. Αλλά αυτό είναι φυσικά στη σφαίρα των εικασιών. Μπορεί η ποσότητα να αυξηθεί στις 20 μονάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα τις ξεπεράσει.

Από αυτή την άποψη, φαίνεται ότι ο αριθμός των F-16 για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το εν λόγω ταμείο χρηματοδότησης για το οποίο μιλούν οι Austin και Milley. Στην τρέχουσα κατάσταση, είναι πιθανώς πιο εύκολο να βρεις μαχητικά για να δωρίσεις παρά να χρηματοδοτήσεις τη συντήρησή τους.

Δεν έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης ή εκείνες εκτός Ευρώπης, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ, την οικονομική δυνατότητα να χορηγήσουν κεφάλαια. Ταυτόχρονα, το θέμα αυτό επηρεάζει βαθιά τις τσέπες των πολιτών σε αυτές τις χώρες και το αν θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια δωρεά παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Η στάση της Τουρκίας

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται  απίθανο η Τουρκία να στείλει μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής, αφού αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να  διαταράξει τις άριστες  Ρωσοτουρκικές σχέσεις, αφού ο Πούτιν θα δυσαρεστηθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία κατά την γνώμη μας για τον Ερντογάν, να δείξει ότι γυρνάει στο Δυτικό στρατόπεδο, απαιτώντας  ανταλλάγματα, οικονομικά και εξοπλιστικά από ΕΕ και ΗΠΑ αντίστοιχα.

Παράλληλα θα ενισχύσει διαπραγματευτικά το τουρκικό αίτημα για αγορά των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ, αφού η Τουρκία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ θα έχει προβεί σε παραχώρηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών της στην Ουκρανία, ενισχύοντάς την, οπότε και θα ζητάει εύλογα την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της με την προαναφερθείσα αγορά.

Τέλος είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν λειτουργεί πάντα στη βάση ανατολίτικου παζαριού σε όλα τα θέματα και επειδή στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος, μένει να δούμε την κατάληξη του όλου εγχειρήματος στην πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν περίπου 235 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30/40/50/50+ στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...