Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ολοταχώς για γενικευμένη κλιμάκωση! Με τα "μάτια στραμμένα" στην απελευθέρωση της Κριμαίας η Ουκρανία δημιουργεί Σώμα Πεζοναυτών-Το σχέδιο του Ζελένσκι

Τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία είναι αποδέκτης μιας διαρκώς αυξανόμενης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας την μεγάλη επίθεσή της, με σκοπό την απελευθέρωση των εδαφών της από τους Ρώσους εισβολείς, '' όπως είναι η Κριμαία, η Μαριούπολη, η παραθαλάσσια περιοχή που της ενώνει, η Ζαπορόζιε,η περιοχή του Ντονμπάς και τα λοιπά εδαφικά τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναδιοργάνωση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο πλαίσιο αυτό οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προβαίνουν σε εκπαίδευση των στελεχών της στα Δυτικά οπλικά συστήματα και μέσα που παραλαμβάνουν, καθώς και στην δημιουργία νέων στρατιωτικών Σχηματισμών με βάση αυτά, αλλά και στην αναδιοργάνωση των ήδη υπαρχόντων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες  ο Ουκρανικός στρατός προβαίνει σε πρώτο χρόνο στην δημιουργία 4 Μηχανοκίνητων και 4 Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, εξοπλισμένες με δυτικού τύπου άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αυτοκινούμενα πυροβόλα και ΠΕΠ.

Όπως προαναφέραμε ένας  από τους αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ)  της Ουκρανικής επίθεσης, είναι η ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας από τους Ρώσους, ωστόσο για να έχει αυξημένα ποσοστά επιτυχίας το όλο εγχείρημα, θα πρέπει το Ουκανικό σχέδιο ενεργείας να προβλέπει εκτός από την χερσαία επίθεση και αμφίβια επιχείρηση,η οποία να διενεργηθεί στην πλάτη της αμυντικής τοποθεσίας την οποία έχουν κατασκευάσει οι Ρώσοι ,η οποία περιλαμβάνει σειρά οχυρωματικών έργων, την οποία από μόνη της μια χερσαία Ουκρανική επίθεση στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος είναι δύσκολο κατά την εκτίμησή μας, να διασπάσει. 

Τέλος είναι γνωστό ότι μια αμφίβια επιχείρηση, είναι ειδική επιχείρηση η οποία απαιτεί για την εκτέλεσή της, την ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένης και εξοπλισμένης δύναμης, η οποία εφόσον θα είναι μεγάλης κλίμακας θα χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατος  Σχηματισμούς Πεζοναυτών της.

Η Ουκρανία δημιουργεί Σώμα Πεζοναυτών

Αυτό φαίνεται ότι έχει κατά νου το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς έγκριτου σε αμυντικά θέματα ΜΜΕ, "Η Ουκρανία δημιουργεί σώμα πεζοναυτών, η ρεαλιστική προσέγγιση της Νότιας Κορέας ή η απόλυτη Προσέγγιση των ΗΠΑ", όπου επισημαίνονται τα παρακάτω κύρια σημεία κατά την εκτίμησή μας:

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα δημιουργήσουν το Σώμα των πεζοναυτών εντός της δομής τους, ανακοίνωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, λέγοντας ότι αυτό "θα βελτιώσει  και θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του ουκρανικού ναυτικού", παρέχοντας στους πεζοναύτες σύγχρονα όπλα, οχήματα και δημιουργώντας νέες ταξιαρχίες.

Γενικά όμως, η ίδρυση με το όνομα ([Корпус морської піхоти] του Ουκρανικού Σώματος των Πεζοναυτών, υποδηλώνει μια πολύ ευρύτερη αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ισχύουσα δομή-υπαγωγή 

Επί του παρόντος, οι πεζοναύτες του Ουκρανικού Ναυτικού αναφέρονται στη Διοίκηση Πεζικού Ναυτικού, η οποία, με τη σειρά της, βρίσκεται υπό την άμεση δικαιοδοσία του Διοικητή του Ουκρανικού Ναυτικού, ως ξεχωριστό κλάδο της AFU.

Αυτή είναι μια κλασική δομή για τις χώρες που έχουν τους Πεζοναύτες ως μέρος ενός από τους κύριους κλάδους των ενόπλων δυνάμεών τους. Συνήθως, ένας τέτοιος κύριος κλάδος είναι το Ναυτικό και οι Πεζοναύτες θεωρούνται ελίτ μονάδες του.

Για παράδειγμα, οι πεζοναύτες στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ονομάζονται Commandos.

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα όπου οι πεζοναύτες αποτελούν μέρος των χερσαίων δυνάμεων, όπως στη Σουηδία, όπου οι παράκτιες αμυντικές δυνάμεις μετατράπηκαν σε Σουηδικό Σώμα Αμφιβίων [Amfibiekåren] το 2000.

Ούτως ή άλλως, αυτά τα δύο παραδείγματα δύσκολα εφαρμόζονται στην Ουκρανία, δεδομένης μιας διαφορετικής κατάστασης, παράδοσης και, το πιο σημαντικό, εμπειρίας μάχης και σύγχρονης ιστορίας.

Γι' αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιες άλλες αναφορές που αντικατοπτρίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο που θα  διαδραματίσουν οι Πεζοναύτες.

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ή USMC, είναι ένας από τους πέντε κύριους κλάδους του αμερικανικού στρατού και η μοναδική στον κόσμο αμφίβια μονάδα πεζικού, συνδυασμένων όπλων, με δική της αεροπορία άνω των 400 αεροσκαφών.

Δομικά, ανήκει στο Υπουργείο Ναυτικού, αλλά στην πράξη, είναι ξεχωριστός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων, έχει τον ανεξάρτητο προϋπολογισμό, το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, τα παγκόσμια καθήκοντα του εκστρατευτικού σώματος και την ατομική του κουλτούρα.

Αντικειμενικά μιλώντας, το USMC είναι περισσότερο μια εξαίρεση στους κανόνες που αναπτύχθηκαν εδώ και λίγους αιώνες.

Η περίπτωση της Νότιας Κορέας

Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα της Νότιας Κορέας που διαθέτει επίσης το Σώμα Πεζοναυτών, το ROKMC.

Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το θέατρο επιχειρήσεων, την ισορροπία ισχύος και άλλους παράγοντες, η εμπειρία της Σεούλ μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά στην Ουκρανία.

Δομικά, το σώμα είναι  τμήμα του ναυτικού της Κορέας, ωστόσο ο Διοικητής του ROKMC κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Διοικητή για την Αμυντική Διοίκηση Βορειοδυτικών Νήσων για την προστασία των νησιών κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας.

Επίσης, το Κορεατικό Σώμα Πεζοναυτών περιλαμβάνει μονάδες ταχείας αντίδρασης που πρέπει να είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας εντός 24 ωρών.

Έτσι το κορεατικό Σώμα των Πεζοναυτών (ROKMC) έχει μια ευέλικτη εφαρμογή για παράκτια άμυνα, αποβατικές επιχειρήσεις και εξ ολοκλήρου αποστολές στην ξηρά.

Για τους σκοπούς αυτούς, διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, όπως  δύο  Μεραρχίες πεζοναυτών και δύο Ταξιαρχίες με άρματα μάχης, πυροβολικό, πυραύλους παράκτιας άμυνας και αμφίβια οχήματα.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία λέει ότι πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των  Ταξιαρχιών Πεζοναυτών της, η αναφορά της Νότιας Κορέας μπορεί να είναι χρήσιμη, ως αυτή που είναι πιο κοντά στην ουκρανική πραγματικότητα."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ