Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θα κάψουν τα πάντα στο Ντονμπάς! Η Ρωσία εντάσσει το αντιαεροπορικό σύστημα Ptitselov στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, την ένταξη νέων οπλικών συστημάτων στις τάξεις των εμπολέμων σε μια προσπάθεια εξάλειψης του πλεονεκτήματος που εμφανίζει ο αντίπαλος σε κάποιον τομέα.

Νέο Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα για αερομεταφερόμενες Δυνάμεις

Με γνώμονα το παραπάνω, "Η Ρωσία ανέπτυξε το αντιαεροπορικό σύστημα Ptitselov SAM με αλεξίπτωτο για αερομεταφερόμενες μονάδες", σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

"Ο ρωσικός γίγαντας όπλων Rostec ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος για τις αερομεταφερόμενες μονάδες του Ρωσικού στρατού .Το νέο σύστημα ονομάζεται Ptitselov και θα ρίπτεται με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος.

Η Rostec ισχυρίζεται ότι αυτό το αντιαεροπορικό συγκρότημα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός αμφίβιου οχήματος επίθεσης BMD-4M.

Η γέννηση και η ανάπτυξη του BMD-4M συνοδεύτηκε από διαφωνίες σχετικά με τις δυνατότητες του εντός του ρωσικού στρατού.

Το 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι το BMD-4M δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού. Αργότερα, ωστόσο, οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις απάντησαν ότι αυτό το μηχάνημα πληρούσε πλήρως τις απαιτήσεις τους.

Το 2016, το BMD-4M τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία με τις ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Το Ptitselov είναι στην πραγματικότητα ένα πρόσθετο σύστημα πάνωστο BMD-4M, δηλαδή αντί για τον τυπικό πύργο, στη θέση του τοποθετείται αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Ptitselov έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση εναέριων στόχων .

Το όχημα τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 450 ίππων, ενώ το σασί είναι θωρακισμένο, ενώ μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση. 

Ptitselov-Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά Δεδομένα

Η πλατφόρμα διαθέτει οπτικο-ηλεκτρονική μονάδα και δύο εκτοξευτές για κοντέινερ με βλήματα, ενώ 12 από αυτά  μπορούν να φιλοξενηθούν στη μονάδα μάχης του συστήματος.

Οι πύραυλοι είναι τύπου 9M340 Sosna-R.

Ο 9M340 Sosna-R είναι ένας πύραυλος 130 χιλιοστών που ζυγίζει στην περιοχή από 30-31 κιλά.

Το επιχειρησιακό βεληνεκές του πυραύλου είναι 10 km, ενώ  μπορεί να πλήξει στόχους σε επιχειρησιακό ύψος κρούσης έως και 5 km. Αυτός ο πύραυλος φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα πτήσης έως και 900 m/s. 

Η μονάδα μάχης ή το ίδιο το αντιαεροπορικό σύστημα Ptitselov ελέγχεται από χειριστή-πυροβολητή. Ο χειριστής-πυροβολητής βρίσκεται μέσα στο όχημα  BMD-4M. Μέσα στην κονσόλα, ο χειριστής-πυροβολητής μπορεί να κατευθύνει το εκτοξευμένο βλήμα, καθώς έχει μια κάμερα στο μπροστινό μέρος που μεταδίδει απευθείας το σήμα βίντεο στον χειριστή-πυροβολητή.

Η μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης και παρακολούθησης μεγάλων αντικειμένων είναι 30 km.

Προορίζεται να λειτουργεί σε αυτόματη και ημιαυτόματη λειτουργία.

Απευθείας στις επιχειρήσεις

Η Rostec έπρεπε να τελειώσει την ανάπτυξη του Ptitselov πέρυσι. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια για πολλά ρωσικά οπλικά έργα. Σε αυτή την ομάδα ανήκει το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα.

Τώρα  σχεδόν 12 μήνες αργότερα, η Rostec ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη, αν και οι δοκιμές του εκκρεμούν.

Λόγω του πολέμου, πολλά αντιαεροπορικά συστήματα ενδέχεται να δοκιμαστούν απευθείας σε πραγματικές συνθήκες μάχης. 

Οι ειδικοί στη Ρωσία λένε ότι η επιλογή του πλαισίου BMD-4M για τον Ptitselov είναι η σωστή απόφαση. Κυρίως όσον αφορά τη μείωση του κόστους συντήρησης, ένα ενιαίο πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει στη διαμόρφωση και τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης επισκευής. Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι, ωστόσο, μένει να φανεί όταν η Μόσχα θα δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι δοκιμές στην Ουκρανία."

Τακτική χρησιμοποίηση του  Ptitselov

Χάρη στο συγκεκριμένο αερομεταφερόμενο αντιαεροπορικό σύστημα, δίνεται η δυνατότητα διενέργειας μεγάλης κλίμακας  Ρωσικών αεροματαφερόμενων επιχειρήσεων στην Ουκρανία σε βάθος, σε σχέση με το ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) των μαχομένων δυνάμεων.

Κοινώς μια αερομεταφερόμενη Ρωσική Μεραρχία, θα έχει επαρκή αντιαεροπορική κάλυψη σε χαμηλά ύψη από Ουκρανικά drone κυρίως και πυραύλους κρούζ δευτερευόντως, προκειμένου να ενεργήσει κατά Στρατηγικών στόχων-εφεδρειών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης η εν λόγω δύναμη δημιουργώντας αεροπρογεφύρωμα,  θα δύναται να ενισχυθεί με νέες δυνάμεις και αντιαεροπορικά μέσα, χάρη στην ομπρέλα προστασίας που θα της παρέχουν τα Ptitselov.

Φυσικά όλα αυτά είναι θεωρητικά και πρέπει να αποδειχθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης και μάλιστα απευθείας χωρίς προηγούμενες δοκιμές του Ptitselov.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία που αυτά αποδίδονται στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι τυχαία κατά την άποψή μας, αφού αναμένεται η εκδήλωση της μεγάλης εαρινής Ουκρανικής επίθεσης.

Συνεπώς η δυνατότητα δημιουργίας ενός ασφαλούς και μεγάλου σε έκταση Ρωσικού αεροπρογεφυρώματος στα πλευρά-νώτα των επιτιθέμενων Ουκρανικών Δυνάμεων, χάρη στο  Ptitselov, θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ πιθανή  μελλοντικά.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ