Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στα "ραντάρ" η Κριμαία! Αναλυτικός χάρτης αποκαλύπτει όλες τις ρωσικές θέσεις- Ετοιμάζονται οι Ουκρανοί (Εικόνα)

Ουκρανοί δημοσιογράφοι δημοσίευσαν έναν λεπτομερή διαδραστικό χάρτη που αποκαλύπτει περισσότερες από 200 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Ο χάρτης -που δημιουργήθηκε από δημοσιογράφους στο Krym.realii, της ουκρανικής υπηρεσίας Radio Liberty- δείχνει τις τοποθεσίες 223 στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο. Αυτά περιλαμβάνουν πεδία εκπαίδευσης, σταθμούς καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών, τοποθεσίες ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας και τις τοποθεσίες των αρχηγείων. Περισσότερες λεπτομέρειες στον χάρτη δείχνουν μονάδες διαφόρων στρατιωτικών κλάδων, αεροδρόμια και βάσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η δημοσίευσή του έρχεται μέρες αφότου ο Αντρίι Γιούσοφ (Andriy Yusov), εκπρόσωπος της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, προέτρεψε τους κατοίκους της Κριμαίας να μείνουν μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο, ενόψει μιας επικείμενης αντεπίθεσης του Κιέβου για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2022 να ανατρέψει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη αντεπίθεση από την Ουκρανία, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην αφήγηση σχετικά με το πώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της προσαρτημένης επικράτειάς της.

Ένα κίτρινο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής ισχύει σε περιοχές της Κριμαίας από τις 11 Απριλίου 2022, εβδομάδες μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για εκρήξεις στη χερσόνησο γίνονται όλο και συχνότερες.

Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης του Οκτωβρίου 2022 στη γέφυρα Κερτς που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία και της πυρκαγιάς σε μια αποθήκη πετρελαίου στη Σεβαστούπολη στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Γιούσοφ είπε στις 29 Απριλίου, λίγο μετά την πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου της Σεβαστούπολης, ότι «συνιστάται σε όλους τους κατοίκους της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας να μην βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τον στρατό του επιτιθέμενου στο εγγύς μέλλον».

Ο δημιουργός του χάρτη, Ιγκόρ Τοκάρ (Igor Tokar), τόνισε τη σημασία του Radio Liberty, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενημερώνοντας το κοινό του για «το επίπεδο στρατιωτικοποίησης της χερσονήσου της Κριμαίας».

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Κριμαία για τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτά τα μέρη. Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι ζουν κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Τοκάρ. «Και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, αυτά τα μέρη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για άλλους», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι είναι βέβαιος ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα βρίσκονται στην Κριμαία σε μόλις πέντε μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ