Storm Shadow
Ένοπλες Συρράξεις

Έκτακτη επίσκεψη Βρετανών στις ΗΠΑ: Θέλουν να μεταφέρουν πυραύλους βεληνεκούς 300 χλμ στην Ουκρανία! (Εικόνες)

Ο υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, έφτασε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την κυβέρνηση και το αμερικανικό κογκρέσο ώστε να συμφωνήσουν στην συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας την νίκη επί της Ρωσίας. Αυτή η είδηση έγινε γνωστή από την υπηρεσία τύπου του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κλέβερλι αναφέρεται πως θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και σημαντικούς Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς στο κογκρέσο. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σκοπεύει να τονίσει την σημασία ενός συνεχούς, ενωμένου και διεθνούς μετώπου, ώστε να διασφαλιστεί η νίκη στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, η The Washington Post αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται έτοιμο να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Η εν λόγω αμερικανική σελίδα κατέληξε στο εν λόγω συμπέρασμα βασιζόμενη στην ανάλυση της ανακοίνωσης αγοράς όπλων από το Διεθνές Κεφάλαιο για την Υποστήριξη της Ουκρανίας (IFU), το οποίο χρηματοδοτούν χώρες της βόρειας Ευρώπης και στο οποίο το Λονδίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Σε μία σημείωση, το βρετανικό υπουργείο άμυνας ζήτησε την «έκφραση ενδιαφέροντος» (expres of interest) σχετικά με την παροχή επιθετικών όπλων με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα. Η σημείωση αιτούνταν οι απαντήσεις να ληφθούν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Με απλά λόγια, το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από κατασκευαστές όπλων να αποστείλουν τις προσφορές τους για σχετικά όπλα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως θα είναι πύραυλοι με εμβέλεια μέχρι και 300 χιλιόμετρα, δηλαδή όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Πιθανολογείται πως σκέφτονται κυρίως τους πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι εκτοξεύονται από αέρος. Αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να τοποθετηθούν στα παλιά σοβιετικής παραγωγής μαχητικά των Ουκρανών και να φτάσουν την ρωσική επικράτεια. Ένας από τους Βρετανούς επίσημους δήλωσε πως η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη.

Οι Πύραυλοι «Σκιές Καταιγίδας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Storm Shadow (Σκιά Καταιγίδας) είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, εναέριας εκτόξευσης και χαμηλής παρατηρησιμότητας, τον οποίο αναπτύσσει από το 1994 η Matra και η British Aerospace και από πολύ πρόσφατα και η MBDA της Γαλλίας.

Η Storm Shadow είναι η ονομασία που του έδωσαν οι Βρετανοί, αφού στην Γαλλία αποκαλείται SCALP-EG. Ο πύραυλος βασίστηκε στον γαλλικής ανάπτυξης πύραυλο κρουζ Apache, ο οποίος σχεδιάστηκε για να καταστρέφει διαδρόμους προσαπογειώσεων εχθρικών αεροδρομίων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Apache που μεταφέρει υποπυρομαχικά, ο Storm Shadow διαθέτει εκρηκτική κεφαλή.

Η κανονική έκδοση αναφέρεται πως επιδεικνύει εμβέλεια 560 χιλιομέτρων και η έκδοση εξαγωγής 250 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 χλμ/ώρα (μαχ 0,8-0,95) και το υψόμετρο τα 30 με 40 μέτρα.

GALLERY

Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Storm Shadow
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ