Ένοπλες Συρράξεις

Στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας! Αμυντική βοήθεια της ΕΕ σε Μολδαβία-Γεωργία- Ανάχωμα στις επιθετικές βλέψεις του Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με την πιθανότητα επέκτασής του σε γειτονικές χώρες να μην έχει 

Σύμφωνα με άρθρο σε  επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, "κινητοποιήθηκε ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης και το Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα βοήθειας για τη στήριξη του αμυντικού τομέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας", όπου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Το Συμβούλιο ενέκρινε δύο μέτρα βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) προς υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και των Γεωργιανών Αμυντικών Δυνάμεων για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, σταθερότητας και ανθεκτικότητας στον αμυντικό τομέα και των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αυτές τις νέες συνδρομές, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και των Γεωργιανών Αμυντικών Δυνάμεων.

Σε ένα προκλητικό γεωπολιτικό πλαίσιο και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες, συμβάλλουμε στην ενίσχυση των αμυντικών τους τομέων και στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ.

Αυτό είναι το τρίτο πακέτο βοήθειας και για τις δύο χώρες στο πλαίσιο του EPF, υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Με βάση την προηγούμενη υποστήριξη του EPF, τα πιο πρόσφατα μέτρα βοήθειας θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και των Γεωργιανών Αμυντικών Δυνάμεων και θα επιταχύνουν τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα και τη διαλειτουργικότητα της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη προστασία των πολιτών κατά τη διάρκεια κρίσεων  και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Μολδαβίας και της Γεωργίας όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

 Η βοήθεια της ΕΕ στην Δημοκρατία της Μολδαβίας

Το εγκριθέν μέτρο βοήθειας ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο 36 μηνών και θα χρηματοδοτήσει μη φονικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής εκπαίδευσης, όπου ζητηθεί.

Ο εγκεκριμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει εναέρια επιτήρηση, κινητικότητα και μεταφορά, υλικοτεχνική υποστήριξη, διοίκηση και έλεγχο, καθώς και εξοπλισμό κυβερνοάμυνας.

Το μέτρο βοήθειας ζητήθηκε από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας στις 6 Φεβρουαρίου 2023 και συμπληρώνει την βοήθεια των  40 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022 και το μέτρο βοήθειας των 7 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

 Η βοήθεια προς την Γεωργία

Το μέτρο βοήθειας 30 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα θα καλύψει μια περίοδο 36 μηνών και θα χρηματοδοτήσει μη φονικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις μονάδες των Γεωργιανών Αμυντικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής εκπαίδευσης όπου ζητηθεί.

Ο εγκεκριμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει εξοπλισμό μηχανικού, διοίκησης και ελέγχου, ιατρικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εξοπλισμό κυβερνοάμυνας

Η συνδρομή ζητήθηκε από τη Γεωργία στις 8 Φεβρουαρίου 2023 και συμπληρώνει το μέτρο βοήθειας των 20 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και το μέτρο βοήθειας των 12,75 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ιστορικό

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός Ειρήνης ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 για να χρηματοδοτήσει τις δράσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) στους τομείς του στρατού και της άμυνας, με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων, τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης επιτρέπει στην ΕΕ να χρηματοδοτεί δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ικανοτήτων τρίτων χωρών και περιφερειακών και διεθνών οργανισμών σε στρατιωτικά και αμυντικά θέματα.

Άλλοι δικαιούχοι ήταν μεταξύ άλλων η Ουκρανία, η Αφρικανική Ένωση, ο Νίγηρας, η Μοζαμβίκη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μάλι.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια στενή σχέση για την υποστήριξη της ισχυρής, ανεξάρτητης και ευημερούσας Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας, βάσει των αντίστοιχων Συμφωνιών Σύνδεσής τους.

Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, η ΕΕ εντείνει τον διάλογο και τη συνεργασία της με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και προωθεί τη σταδιακή σύγκλιση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ).

Η ΕΕ ως υπερδύναμη ειρήνης και ευημερίας

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ ενεργεί ως μια ήρεμη υπερδύναμη ειρήνης και ευημερίας σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρώντας να βάλλει φραγμό σε αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία του Πούτιν, η οποία δεν αποκλείεται μετά ή παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση σε Μολδαβία και Γεωργία.

Η φιλοσοφία της ΕΕ είναι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών και η αποφυγή χρήσης βίας για την επίλυσή τους, κάτι που Πούτιν και Ερντογάν δεν υιοθετούν, προτάσσοντας επιθετική πολιτική συνεχώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...