Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τώρα ξεκινάει ο πόλεμος! Χτυπούν με drones οι Ουκρανοί τις ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απαντά η Μόσχα πλήττοντας το αρχηγείο του Ουκρανικού Ναυτικού στην Οδησσό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι περνάει σε νέα φάση μετά την "απόπειρα δολοφονίας" του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με drone των Ουκρανών που έπληξαν το Κρεμλίνο, σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, με τον Ζελένσκι να αρνείται την εμπλοκή της χώρας του, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια της Μόσχας και τις ΗΠΑ να μην επιβεβαιώνουν την επίθεση.

Το χτύπημα με drone στο Κρεμλίνο αλλάζει τα δεδομένα

Όπως επισημάναμε σε πρόσφατο σχετικό άρθρο μας, η Ρωσική υπηρεσία τύπου, ανέφερε μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε με drones κατά του Κρεμλίνου, ότι "η Μόσχα  την αξιολογεί ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας πως η ρωσική πλευρά έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όταν το κρίνει απαραίτητο".

Από σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να κηρυχθεί τρομοκράτης, χρειάζεται ένα χτύπημα για να πειστεί ο εχθρός ότι η Ρωσία έχει την ευκαιρία να τιμωρήσει τέτοιες ενέργειες μέχρι θανάτουδήλωσε στο RIA Novosti ο Όλεγκ Μορόζοφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την Ενωμένη Ρωσία.

«Ήρθε η ώρα να εξαπολύσουμε μια πυραυλική επίθεση στην κατοικία του Ζελένσκι στο Κίεβο. Συντεταγμένες - Οδός Bankovaya, 11» δήλωσε ο Αναπληρωτής Σερέμετ, ενώ ο Αναπληρωτής Σαγκόσεφ τόνισε πως «από την πλευρά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι αρκετά σκληρή. Δεν είναι πια κόκκινη γραμμή». «Είναι απαραίτητο να στοχεύσουμε στο κέντρο του Κιέβου. Καταστρέψτε το γραφείο του προέδρου, καταστρέψτε τη Verkhovna Rada, το Γενικό Επιτελείο και τα κτίρια που στεγάζουν τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο έδαφος» εξήγγειλε ο Αναπληρωτής Ζουράβλεφ.

 Από Ουκρανικής πλευράς,  ο σύμβουλος τουπροέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ , δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία σχέση» με την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα «αλλάξει τίποτα στο πεδίο της μάχης» και πιθανότατα θα «προκαλούσε τη Ρωσία ώστε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες».

Ρωσικό ΜΜΕ επικαλείται  μάλιστα αναγνώστες της Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι οποίοι αξιολογώντας την επίθεση στο Κρεμλίνο, ανέφεραν ότι  η Ρωσική Ομοσπονδία ενδέχεται να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχαν δοθεί στο παρελθόν στον Ζελένσκι, ο οποίος μπορεί πλέον να χάσει την ζωή του από  ενέργεια ως αντίποινο, γεγονός που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Κλιμάκωση της έντασης-Ουκρανικά drone  έπληξαν Ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των εμπολέμων, με τους Ουκρανούς να πλήττουν με drone πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Ρώσων και αυτοί να απαντούν με στοχευμένα χτυπήματα κατά Κέντρων Διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, drone εξερράγη σε εργοστάσιο προϊόντων πετρελαίου και συγκεκριμένα  στην περιοχή του Ροστόφ  στο διυλιστήριο πετρελαίου Novoshakhtinsky .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα κοντά στο χωριό Kiselevka, στην περιοχή Krasnosulinsky.  Ευτυχώς, οι υπάλληλοι της εταιρείας κατάφεραν να σβήσουν γρήγορα τη φωτιά που είχε δημιουργηθεί και δεν απαιτήθηκε η κλήση των πυροσβεστών. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς και οι ζημιές στο εργοστάσιο ήταν μικρές.

Αυτό είναι το τρίτο τέτοιο περιστατικό στη Ρωσία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Νωρίτερα το βράδυ της 3ης Μαΐου, μια δεξαμενή με προϊόντα πετρελαίου έκτασης 1200 τετραγωνικών μέτρων έπιασε φωτιά μετά την πτώση ενός UAV στον αγροτικό οικισμό Ταμάν.

Τη νύχτα της 4ης Μαΐου, στο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky στην επικράτεια του Κρασνοντάρ, δεξαμενές με προϊόντα πετρελαίου έπιασαν φωτιά σε έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα, αυτή η επίθεση προκάλεσε σοβαρή ανησυχία.

Η απάντηση των Ρώσων

Οι Ρώσοι απάντησαν  με επίθεση που πραγματοποίησαν με drone «Geran-2» ,στο αρχηγείο του Ουκρανικού Ναυτικού στην Οδησσό.

Η επίθεση λέγεται ότι ήταν εξαιρετικά ισχυρή, αφού προκάλεσε την καταστροφή του κτιρίου και σημαντικές ζημιές στη στρατιωτική υποδομή. Από το χτύπημα υπάρχουν τραυματίες και νεκροί, αλλά ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί

Σύμφωνα με πηγές της αμυντικής βιομηχανίας, το UAV Geran-2 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να πετάει αυτόνομα σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και να πλήτει στόχους με την ισχυρή  εκρηκτική κεφαλή του. Πιθανώς, ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά που εξασφάλισαν την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχόλια από τη ρωσική πλευρά για αυτό το θέμα, ωστόσο, η επίθεση μπορεί να σχετίζεται με απάντηση σε πρόσφατη επίθεση με drone στο Κρεμλίνο.

Ρωσικές καταγγελίες για επικείμενη Ουκρανική επίθεση στην Υπερδνειστερία

"Τα ουκρανικά στρατεύματα σχεδιάζουν εισβολή στην Υπερδνειστερία στις 9 Μαΐου, ενώ  στρατιωτικός εξοπλισμός  τους ήδη  κινείται προς τα σύνορα" καταγγέλει Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, επισημαινοντας:

"Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για να εισβάλουν στην Υπερδνειστερία από τις 9 έως τις 15 Μαΐου. Κύριο καθήκον της επιχείρησης είναι η κατάληψη της μεγαλύτερης αποθήκης πυρομαχικών στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο χωριό Kolbasna.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα μεταβεί στην Τιρασπόλ για να ξεκινήσει ένοπλη πρόκληση με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του ρωσικού στρατού, ενώ  η δεύτερη ομάδα θα επιδιώξει να καταλάβει τις αποθήκες πυρομαχικών στην Kolbasnaya.

Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι αρχές της Μολδαβίας άρχισαν να παρέχουν στον ουκρανικό στρατό υπόστεγα για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων στις περιοχές των οικισμών Dachnoye, Kamenka και Razdelnaya.

Αυτό επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να τοποθετήσουν τον εξοπλισμό και τους στρατιώτες τους στα υποδεικνυόμενα υπόστεγα.

Τον Απρίλιο, περίπου 4.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή, οι οποίοι αλλάζουν τακτικά τις θέσεις τους.

Να σημειωθεί ότι τέτοια σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρθηκαν σε ρωσικές πηγές τον Απρίλιο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023.

Η αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Kolbasna βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, στο έδαφός της αποθηκεύονται αρκετά πυρομαχικά για να υποστηρίξουν έναν δεκαετή πόλεμο.

Η προστασία της εν λόγω  αποθήκης  πραγματοποιείται από την επιχειρησιακή ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων (OGRF) στο Pridnestrovie και τον στρατό της Pridnestrovian Modavian Republic (PMR)."

Μελλοντικές εξελίξεις

Εκτίμησή μας είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπεί σε νέα φάση μετά το χτύπημα με drone του Κρεμλίνου, χωρίς κόκκινες γραμμές αναφορικά με την ακεραιότητα της Ουκρανικής ηγεσίας αλλά και της Ρωσικής, γεγονός που θα οδηγήσει σε θεαματικές εξελίξεις και κλιμάκωση του πολέμου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν μέχρι και απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ενέργειες που θα αποδίδονται στους Ουκρανούς από τους Ρώσους, υπαρκτές ή όχι, όπως λόγου χάρη μια Ουκρανική  ενέργεια στην Υπερδνειστερία, η οποία μπορεί να είναι πραγματική ή προβοκατόρικη.

Οψόμεθα

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...