Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Βρέχει" ρωσικούς πυραύλους! Εφιάλτης για την Ουκρανία τα στρατηγικά πλήγματα στο Ντονμπάς- "Φορτσάρουν" οι Ρώσοι

Το τέλος Απριλίου σηματοδοτήθηκε από την επανέναρξη των μαζικών επιδρομών των ρωσικών δυνάμεων βαθιά στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 29 Απριλίου, τουλάχιστον δέκα ουκρανικά drones στόχευσαν το έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας. Ένα από αυτά χτύπησε τη δεξαμενή καυσίμων στη Σεβαστούπολη. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να καταστρέψουν τα ρωσικά αποθέματα καυσίμων είναι ένα σημαντικό βήμα την παραμονή των επιθετικών επιχειρήσεων.

Τα ρωσικά αντίποινα δεν έμειναν πολύ πίσω. Τη νύχτα της 1ης Μαΐου, μαζική επίθεση έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία.

Εκρήξεις προέκυψαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Κιέβου, Ντνιπροπετρόφσκ, Σούμι, Χάρκοβο και Ιβάνο-Φρανκίβσκ. Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Κραματόρσκ, η οποία είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την ουκρανική πλευρά, στην επίθεση φέρεται να συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό πύραυλοι κρουζ, καθώς και αρκετές δεκάδες drones καμικάζι. Ωστόσο, το Κίεβο δεν βιάζεται να αποκαλύψει τις ζημιές.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν διακόπηκε στις στοχευμένες ουκρανικές περιοχές, γεγονός που τονίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου αναγκάστηκε να απευθύνει επειγόντως έκκληση στους Ουκρανούς τα μεσάνυχτα με αίτημα να μην δημοσιεύσουν βίντεο από τις εκρήξεις και να μην αποκαλύψουν το έργο της ουκρανικής αεράμυνας.

Ωστόσο, μερικά από τα χτυπήματα ήταν τόσο δυνατά που οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να τα κρύψουν. Ισχυρό χτύπημα έπληξε την πόλη Πάβλογκραντ στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε μια βιομηχανική εγκατάσταση.

Υποτίθεται ότι στόχος ήταν το χημικό εργοστάσιο του Πάβλογκραντ, το οποίο ήταν ένα από τα κύρια εργοστάσια στην ΕΣΣΔ για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων στερεού καυσίμου.

Μετά τον παροπλισμό, οι πύραυλοι θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί σε αυτό το εργοστάσιο. Ωστόσο, από τις αρχές του 2022, υπήρχαν περίπου 30 τεμάχια καυσίμου από τα πρώτα στάδια των πυραύλων, έως και 900 τόνους συνολικά. Τα υπολείμματα αυτού του μη επεξεργασμένου καυσίμου θα μπορούσαν να έχουν εκραγεί λόγω της νυχτερινής επίθεσης.

Στόχος για ρωσικά χτυπήματα θα μπορούσαν επίσης να είναι τα εργαστήρια του εργοστασίου, όπου παράγεται καύσιμο για τους νέους ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με το όνομα «Grοm». Αν ναι, τότε το πρόγραμμα της Ουκρανίας σταμάτησε.

Στο Πάβλογκραντ, υπάρχουν επίσης δύο στρατηγικά σημαντικοί σιδηροδρομικοί κόμβοι από όπου στρατιωτικά κλιμάκια με εξοπλισμό και πυρομαχικά μεταφέρονται στις πρώτες γραμμές.

Κρίνοντας από τα πλάνα από το σημείο, εκτιμήθηκε ότι δύο τμήματα ουκρανικών συστημάτων S-300 και τα εφεδρικά πυρομαχικά τους θα μπορούσαν να είχαν καταστραφεί στη νυχτερινή επίθεση. Αν ναι, η ουκρανική αεράμυνα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά.

Την παραμονή της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξήγγειλε το Κίεβο, η ένταση των ρωσικών χτυπημάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ