Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Έκλεψαν" δυτική τεχνολογία! Αποκάλυψη από το Κίεβο: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την Ουκρανία με «ολοκαίνουριους» πυραύλους

Ο Γιούρι Ιχνάτ (Yurii Ihnat), εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε νεοκατασκευασθέντες πυραύλους γεμάτους με ξένα εξαρτήματα για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν λίγους πύραυλους, αν και συνεχίζουν να τους παράγουν. Τα υπολείμματα που βρέθηκαν κατά τις προηγούμενες επιθέσεις δείχνουν ότι πρόκειται για φρέσκα βλήματα, κατασκευάστηκαν το φθινόπωρο και υπάρχουν χειμερινές επιλογές για ανταλλακτικά. Ο εχθρός συνεχίζει να τα παράγει. Αλλά ο ρυθμός παραγωγής δεν θα είναι υψηλός, αυτό είναι ένα τεχνολογικό όπλο και δεν κατασκευάζεται γρήγορα».

Ο Ιχνάτ πρόσθεσε, «Η σήμανση εκεί είναι σίγουρα ρωσική, το χρώμα είναι ρωσικό, το μέταλλο και όλα τα άλλα σίγουρα δεν είναι ρωσικά». «Ένας πύραυλος κρουζ είναι στην πραγματικότητα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κοστίζει εκατομμύρια δολάρια. Δεκάδες χιλιάδες εξαρτήματα εκεί είναι υψηλής τεχνολογίας. Η Ρωσία σίγουρα δεν μπορεί να τα κάνει, αυτό είναι γεγονός. Δυστυχώς, μπορεί να τα πάρει, υποθέτω. Ίσως έχει κάποιο απόθεμα, αλλά μπορεί να τα περάσουν μέσω τρίτων χωρών, μέσω λαθρεμπορίου», είπε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=bGVj6A8XHT0

Νωρίτερα, σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, αποκαλύφθηκε ότι ένας κινητήρας που τροφοδοτεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 – τα οποία η Ρωσία αγόρασε από το Ιράν – βασίζεται στη γερμανική τεχνολογία που είχε κλαπεί πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η αποκάλυψη σχετικά με την προέλευση του κινητήρα αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN, επικαλούμενο το Conflict Armament Research (CAR). Αυτός ο οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνά στοιχεία όπλων για να αποκαλύψει την πηγή και τα δίκτυα διανομής τους.

Η τελευταία έρευνα αποκαλύπτει ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βιομηχανία όπλων με δυτική τεχνολογία. Η Ρωσία έχει αναπτύξει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Conflict Armament Research διερεύνησε τα μέρη 20 ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών στην Ουκρανία μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2023.

Η CAR φέρεται να ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε στα drones Shahed-136 είχε κατασκευαστεί με αντίστροφη μηχανική από μια ιρανική εταιρεία γνωστή ως Mado, που βρίσκεται στην πόλη Σοκούχιεχ στην επαρχία Κομ. Το σήμα κατατεθέν του Mado βρέθηκε στα καπάκια των μπουζί μέσα στους κινητήρες των drones και στα μοτίβα σειριακού αριθμού μοναδικών για τον Mado. Η CAR βρήκε επίσης τις ακολουθίες σειριακών αριθμών που χρησιμοποιούσε η Mado.

H Mado είναι βασικός παίκτης στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία drone του Ιράν. Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψαν επίσης ότι το ίδιο μοτίβο σειριακού αριθμού υπήρχε στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν από τους συμμάχους Χούτι του Ιράν στην Υεμένη και στις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Άμπου Ντάμπι πέρυσι.

Το 2006, η Τεχεράνη απέκτησε παράνομα κινητήρες drone από τη γερμανική εταιρεία Limbach Flugmotoren. Στη συνέχεια, μετά από τρία χρόνια, ένας Ιρανός μηχανικός ονόματι Yousef Abutalebi αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είχε αναπτύξει έναν κινητήρα κατάλληλο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Η CAR ανέφερε ότι η εταιρεία προσπάθησε να κρύψει τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη των drones Shahed. Μετά από έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι τα εξαρτήματα του drone που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία είχαν αφαιρέσει τους αρχικούς σειριακούς αριθμούς, υποδηλώνοντας μια προσπάθεια απόκρυψης της πηγής τους.

Οι αλλαγές που έγιναν στα εξαρτήματα του drone έχουν καταστήσει δύσκολο για τους ερευνητές να εντοπίσουν τα δίκτυα προμηθειών που είναι υπεύθυνα για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας μεταφοράς κρίσιμων εξαρτημάτων στο Ιράν.

Το Ιράν έχει επίσης προμηθευτεί και αντιγράψει διάφορα δυτικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων μερών πυραύλων τσεχικής κατασκευής. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2020, ο κινητήρας πυραύλων Quds-1 που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στα διυλιστήρια πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2022 ήταν ένα «μη εξουσιοδοτημένο αντίγραφο» του κινητήρα αεριωθουμένων TJ-100 που δημιουργήθηκε από την PBS Velká Bíteš, μια εταιρεία στην Τσεχική Δημοκρατία .

Το CNN ανέφερε ότι τα έσοδα που αποκτήθηκαν από την πώληση εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 στη Ρωσία πιθανότατα θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη βιομηχανία ιρανικών drones. Οι ειδικοί πρότειναν ότι λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της Ρωσίας στην κατάληψη προηγμένων δυτικών όπλων στο πεδίο της μάχης, όπως ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin, και τους διευρυνόμενους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, ενδέχεται να συνεργαστούν για την αναπαραγωγή αυτών των συστημάτων, με το Ιράν να έχει ήδη επιδείξει «επιτεύγματα» σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός από αυτό, είναι επίσης εύλογο ότι η Ρωσία μπορεί να αξιοποιήσει τη συνεργασία της με το Ιράν για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες drone. Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να συνεχίσει να αγοράζει μεγάλο αριθμό drones από το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ