Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Θυσία" η Κριμαία και το Ντονμπάς! Πρώην αξιωματούχος CIA: Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ζελένσκι να αποδεχτεί την ήττα

Οι ΗΠΑ πρέπει να πουν ευθέως στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της CIA, Ρόμπερτ Γκρενιέ. Αυτό έρχεται καθώς ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι του έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις.

«Η στιγμή πλησιάζει γρήγορα όταν ένας ανώτερος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει έναν παρόμοιο σκληρό, ρεαλιστικό διάλογο με τον Ζελένσκι», έγραψε ο ίδιος σε άρθρο του στο The Hill, προσθέτοντας ότι αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ένας σπουδαίος φίλος» του Κιέβου, «η ικανότητά του να εκπληρώνει τις σιωπηρές και ρητές υποσχέσεις του για υποστήριξη στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί» είναι πιθανό να περιοριστεί στο εγγύς μέλλον».

«Ο Ζελένσκι πρέπει να ωθηθεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, που πιθανόν να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις για την Κριμαία και το Ντονμπάς», είπε ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, η ουκρανική σύγκρουση δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου η πλήρης άμυνα κάθε ίντσας ουκρανικού εδάφους δεν βρίσκεται στη λίστα των ζωτικών συμφερόντων της Δύσης. «Τώρα είναι η ώρα για τη διοίκηση να εμπλακεί σε κάποια σκληρή κριτική σκέψη, ακολουθούμενη από σκληρές συζητήσεις στο Κίεβο, στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ και ναι, στη Μόσχα», έγραψε ο Γκρενιέ.

Προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να κάνει την Ουκρανία ένα απόρθητο φρούριο για να αποτρέψει τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά ότι η Δύση δεν χρειάζεται ολόκληρη τη χώρα για αυτόν τον σκοπό.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι περιοχές Χερσώνας, Ζαπορίζια, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και η χερσόνησος της Κριμαίας, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας. Κάποια στιγμή στο μέλλον, αναμένεται ότι αυτές οι περιοχές θα καταληφθούν πλήρως από τη Ρωσία και αυτό θα είναι μια πικρή πραγματικότητα για το Κίεβο και τη Δύση να αποδεχτούν.

Από την πλευρά του, ο αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Σκοτ Ρίτερ είπε πρόσφατα ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχανε τελικά το Μπαχμούτ (Αρτεμόβσκ για τους Ρώσους), το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ήττα της χώρας και στην πτώση του Ζελένσκι. Υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι έχει ακόμα την ευκαιρία να αποφύγει περαιτέρω καταστροφή εάν αποφασίσει να ακολουθήσει το σχέδιο που προτείνει η Κίνα. Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι εάν ο Ζελένσκι ακολουθούσε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, η Ουκρανία θα επιβίωνε ως έθνος, ο στρατός της θα διατηρούνταν επαρκής και θα κρατούσε την πόρτα ανοιχτή για ένταξη στην ΕΕ.

Γνωστή για δεκαετίες ως Αρτεμόβσκ, η πόλη του Μπαχμούτ έχει γίνει σκηνή αιματηρών μαχών τους τελευταίους μήνες, λόγω της σημασίας της για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Ντονμπάς. Εάν η πόλη καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, μεγάλες εκτάσεις του Ντονμπάς θα είναι ευάλωτες για κατάληψη από το ρωσικό στρατό και τους μισθοφόρους της Wagner.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να χτίζει διεθνή υποστήριξη για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να απαιτήσει από την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει, προσθέτοντας ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «αισθανθεί λίγο αίμα – μυρίσει ότι είμαστε αδύναμοι – θα σπρώξει, θα σπρώξει, θα σπρώξει».

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης ότι ανησυχεί ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον, γι' αυτό και απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί το Κίεβο. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ. Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αλλά όλο αυτό το έτος, περισσότερο από ένα χρόνο, δεν είχα», είπε.

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης με δυσαρέσκεια ότι «η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη» εάν ο ουκρανικός στρατός ηττηθεί στο Μπαχμούτ. «Η κοινωνία μας θα με ωθήσει να συμβιβαστώ μαζί τους».

Αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει επί της Ρωσίας, ο Ζελένσκι προετοιμάζει το έδαφος για να ομαλοποιήσει σιγά-σιγά την ιδέα ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός, ένας συμβιβασμός που θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι δημοφιλής για τους Ουκρανούς, ειδικά μετά από την ατέρμονη προπαγάνδα του Κιέβου περί ολοκληρωτικής νίκης της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία η Ρωσία εκτιμάται από έγκριτους αναλυτές πως θα επικρατήσει τελικά, αλλά μια ρεαλιστική νοοτροπία από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο μπορεί να αποφύγει πολλή περιττή αιματοχυσία. Αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες φωνές που ζητούν αποδοχή των όρων της Ρωσίας, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ενδείξεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα ανακαλέσει την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Όσο αυτή η ροή δυτικής υποστήριξης δεν τελειώνει, ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά θα εξακολουθεί να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιέζουν για μια ταχεία ολοκλήρωση του πολέμου, καθώς προτιμούν να επικεντρωθούν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό, ειδικά καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έρχονται στο προσκήνιο το επόμενο έτος.

Αν και η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, ο Μπάιντεν συνεχίζει να στέλνει τυφλά δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, κάτι που δεν μπορεί να συντηρηθεί καθώς οι εκλογές πλησιάζουν όλο και πιο κοντά και η κριτική γίνεται σκληρότερη. Ο Ζελένσκι ίσως αισθάνεται ότι όχι μόνο οι δικοί του άνθρωποι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, αλλά και οι Δυτικοί, που αισθάνονται τον έμμεσο αντίκτυπό του, γι' αυτό τώρα έχει δώσει τόσο μεγάλη σημασία στο Μπαχμούτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...