Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φόβοι για πιο θανατηφόρες επιθέσεις- Η Ρωσία φέρεται να κατέρριψε τους ουκρανικούς πυραύλους Grom-2

Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD) ενημέρωσε στις 30 Μαρτίου ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν έναν νέο ουκρανικό επιχειρησιακό-τακτικό πύραυλο, «Grom-2», στον αέρα για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας επιχειρησιακός-τακτικός πύραυλος Grom-2, τρεις ρουκέτες του συστήματος πολλαπλών πυραύλων HIMARS αναχαιτίστηκαν και δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν στις περιοχές των οικισμών Νοβοαντρέεβκα και Ζελένι Γκάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ».

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η ουκρανική εταιρεία σχεδιασμού Yuzhnoye (Dnipro) δημιούργησε το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα γνωστό ως Grom. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013. Ευρέως γνωστό ως «Thunder», το βεληνεκές αυτού του πυραύλου είναι από 50 έως 500 χιλιόμετρα, ανάλογα με την παραλλαγή.

Με την πάροδο των ετών, ο πύραυλος και ολόκληρο το οπλικό σύστημα στο οποίο αποτελεί μέρος ονομάζονται Sapsan, Grom, Grim, Grim-2 και Hrim-2. Το TEL με 10 τροχούς που μπορεί να μεταφέρει δύο πυραύλους τη φορά και άλλα μέρη ολόκληρου του συστήματος φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με μια ευρύτερη πρωτοβουλία γνωστή ως Sapsan. Φαίνεται ότι υπάρχουν εγχώριες και ειδικές για τις εξαγωγές τροποποιήσεις των πυραύλων ή/και των συστημάτων που αναφέρονται στην ονοματολογία Grom/Grim/Grim-2/Hrim-2.

Όλες οι παραλλαγές μεταφράζονται ως Thunder/Thunder-2 στα αγγλικά και φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο τα ρωσικά και τα ουκρανικά έχουν μεταγραφεί στη ρωμαϊκή γραφή διαχρονικά.

Το Grom-2 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς με βεληνεκές περίπου 280 χιλιομέτρων. Το σύστημα πυραύλων είναι τοποθετημένο σε ένα στρατιωτικό φορτηγό 6×6 που χρησιμοποιείται ως κινητή μονάδα TEL (Transporter Erector Launcher). Οι πρώτες φωτογραφίες του συστήματος κυκλοφόρησαν από έναν ουκρανικό στρατιωτικό ιστότοπο το 2018.

Αν και λίγα παραμένουν γνωστά για αυτόν τον ουκρανικό πύραυλο αιχμής, ορισμένες αναφορές ΜΜΕ υποδηλώνουν ότι υποτίθεται ότι θα ανταγωνιστεί τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Iskander.

Ορισμένες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η ανάπτυξη αυτού του πυραύλου έχει χρηματοδοτηθεί από τη Σαουδική Αραβία. Έχει υποστηριχθεί ότι η Σαουδική Αραβία κατέβαλε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια σε κρυφή χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για το έργο Grom-2.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από το Χημικό εργοστάσιο του Pavlograd και το Γραφείο Σχεδιασμού Yuzhnoye φέρεται να άρχισαν να εργάζονται για την ανάπτυξη του συστήματος Grom-2 χρησιμοποιώντας κεφάλαια από άγνωστο ξένο πελάτη, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης το καλοκαίρι του 2016. Σύντομα, δημοσιοποιήθηκε ότι ο μυστηριώδης πελάτης ήταν από τη Σαουδική Αραβία.

Έχοντας πει όλα αυτά, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο πύραυλος αναπτύχθηκε ή εκτοξεύτηκε από τη ρωσική αεράμυνα.

Σύμφωνα με τους EurAsian Times, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vijiander Thakur λέει ότι το Grom-2 (δεν πρέπει να συγχέεται με τη ρωσική βόμβα ολίσθησης Grom-E2) διαθέτει κεφαλή 480 κιλών και βεληνεκές 500 χλμ, επαρκή για να χτυπήσει κρίσιμους στόχους στη Ρωσία.

Εάν η Ουκρανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής για τον πύραυλο εντός ή εκτός της Ουκρανίας, η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει συχνότερες και πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο έδαφός της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...