Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τα παιδιά του πολέμου: Επιτακτική ανάγκη βοήθειας καθώς ο ουκρανικός πόλεμος βυθίζει σχεδόν τις μισές οικογένειες σε «ακραία» φτώχεια

Δύο στις πέντε οικογένειες στην Ουκρανία έχουν ακραία ανάγκη βιοπορισμού και βασικών ειδών, ανέφερε η Save the Children, καθώς η χώρα βιώνει τώρα πρωτοφανή ποσοστά εκτοπισμού, πληθωρισμού και ανεργίας ένα χρόνο μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη των αναγκών σε ολόκληρη την Ουκρανία, περισσότερο από το 40% των νοικοκυριών ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες σε τρόφιμα, νερό και βασικές προμήθειες. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 60% στα ανατολικά και νότια, περιοχές που πλήττονται από σφοδρές μάχες.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτίμησε έναν πληθωρισμό 25% τον περασμένο μήνα, με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατά το ήμισυ στις ανατολικές περιοχές. Τον Σεπτέμβριο, ένας στους πέντε καταναλωτές στην Ουκρανία ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αγοράσει προϊόντα διαθέσιμα στα καταστήματά του, αναφέρει το ReliefWeb, μια διαδικτυακή υπηρεσία ενημέρωσης του ΟΗΕ.

Η Άννα και τα τρία της παιδιά μόλις και μετά βίας αντέχουν τα έξοδα του νοικοκυριού στο νέο τους σπίτι στη δυτική Ουκρανία. Έχοντας εκτοπιστεί από τη γενέτειρά τους στο Ντονμπάς τον Σεπτέμβριο, δεν είχαν οικονομίες και αρχικά αναγκάστηκαν να μοιραστούν ένα διαμέρισμα με άλλους. Δεν μπορούσαν επίσης να πληρώσουν ανεξάρτητα για ενοίκιο, φαγητό και ρούχα. Η οικογένεια έχει λάβει τώρα χρηματική βοήθεια από τη Save the Children για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες.

«Μπόρεσα να παρέχω στα παιδιά ό,τι χρειάζονταν. Θα μπορούσα να τους αγοράσω φρούτα και κρέας. Γιατί κι εγώ ως μητέρα θέλω να τα έχουν όλα», είπε η Άννα. Ο 17χρονος γιος της Μαξίμ αφηγείται: «Αγοράσαμε παπούτσια για τον χειμώνα, αγοράσαμε φαγητό και αγοράσαμε τα πάντα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η οικογένεια της Άννας θέλει να επιστρέψει στο σπίτι, «…αλλά καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να πάω εκεί, όσο κι αν θέλω… ότι πρέπει να αντέξω. […] πόσο καιρό μπορούμε να ζήσουμε εδώ εξαρτάται από τα κεφάλαια που έχουμε», κατέληξε η Άννα.

5,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους στην Ουκρανία και η ανάγκη για οικονομική βοήθεια μεταξύ των εκτοπισμένων οικογενειών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος άνεργος, καθώς πολλοί γονείς αγωνίζονται να βρουν βιώσιμη εργασία στον προσωρινό τόπο διαμονής τους. Μερικοί από αυτούς επιλέγουν να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πατρίδες τους για να βρουν δουλειά.

Αυτό ισχύει για την οικογένεια του Αντόν. Τον περασμένο Μάρτιο, το 12χρονο αγόρι και οι γονείς του έφυγαν από το Χάρκοβο για τη δυτική Ουκρανία αφού οι συνεχείς βομβαρδισμοί έκαναν τη ζωή αφόρητη. Λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας του Άντον αναγκάστηκε να επιστρέψει. «[…] ο σύζυγός μου κλήθηκε να επιστρέψει στη δουλειά. [Αυτός] δεν επέστρεψε σπίτι γιατί το σπίτι μας καταστράφηκε», είπε η Όλχα, η μητέρα του Αντόν. «[Τα παιδιά μου] ανησυχούν, ρωτούν συνεχώς πότε θα ζήσει ο μπαμπάς μαζί μας και πότε θα είμαστε όλοι μαζί. Δεν περνάει μέρα που να μην το σκέφτονται».

Η Σόνια Κχους, Διευθύντρια της Save the Children στην Ουκρανία, δήλωσε:

«Η κλίμακα της ανάγκης για οικογένειες στην Ουκρανία είναι τεράστια και συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ο πόλεμος βυθίζει ολοένα και περισσότερα παιδιά και γονείς στη φτώχεια κάθε μέρα. Οι άνθρωποι χάνουν πηγές εισοδήματος καθώς οι μισθοί σε όλη τη χώρα παύουν και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι κλειστές. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για τις εκτοπισμένες οικογένειες που είχαν ήδη χάσει σχεδόν τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα της επιβίωσης, παλεύοντας να ζήσουν μια άλλη μέρα.

«Τώρα, τα παιδιά και οι οικογένειες στην Ουκρανία χρειάζονται την ανθρωπιστική υποστήριξη και ο κόσμος πρέπει να δεσμευτεί για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης αυτής της γενιάς, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους, αλλά έχουν επίσης ένα μέλλον να προσβλέπουν. Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά η παρούσα ανάπτυξη και το μέλλον τους παρεμποδίζονται σοβαρά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες».

Η Save the Children κάνει έκκληση για πλήρη, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στις οικογένειες που εμπλέκονται στην κρίση, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, ιδιαίτερα σε εκείνες που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες εχθροπραξίες. Οι δωρητές της Ουκρανίας θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν την έγκαιρη ανάκαμψη όπου είναι δυνατόν.

 

*Τα ονόματα των οικογενειών έχουν αλλάξει για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ