Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έπεται μακελειό! 10 ταξιαρχίες συγκέντρωσαν οι Ουκρανοί με δυτικό εξοπλισμό για αντεπίθεση στο Μπαχμούτ (Βίντεο)

Η Ουκρανία το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται  αποδέκτης μιας πρωτοφανούς στρατιωτικής βοήθειας από την Δύση, με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό σε άρματα, ΤΟΜΠ,ΤΟΜΑ,ΠΕΠ και λοιπών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζουν ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία-Πολωνία και Μ.Βρετανία, με τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας να ακολουθούν από κοντά.

Ο σχηματισμός 10 νέων Ουκρανικών Ταξιαρχιών

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί ,στον επικείμενο Σχηματισμό 10 νέων  ΟυκρανικώνΤαξιαρχιών, που θα δημιουργηθούν με αμιγώς σύγχρονο Δυτικό εξοπλισμό  που προαναφέραμε, που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση μεγάλης κλίμακας επιθετικής ενέργειας κατά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά γινόταν πολύ λόγος ότι η επίθεση θα εκδηλωνόταν στην κατεύθυνση Χερσώνας-Κριμαίας με αντικειμενικό σκοπό την απελευθέρωση της τελευταίας, με την προϋπόθεση ωστόσο της προγενέστερης επικράτησης της Ρωσίας στο Μπαχμούτ, κάτι το οποίο δεν συνέβη, μετά την απόφαση του Ζελένσκι να αμυνθούν μέχρις εσχάτων εκεί οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα η Μόσχα επιχειρεί με  προπαγανδιστικά μέσα για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ουκρανών στις αποφάσεις της διοίκησης για την άμυνα της πόλης του Μπαχμούτ, που έχει γίνει ένα νέο Στάλιγκραντ.

Η Ρωσική προπαγάνδα για το Μπαχμούτ

Ο Πούτιν στην προσπάθειά του αυτή επιχειρεί, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της Ουκρανικής κοινωνίας και του στρατού στις αποφάσεις της διοίκησης του Μπαχμούτ, να αποθαρρυνθεί και να αποδυναμωθεί  ψυχολογικά ο Ουκρανικός στρατός και 
να οδηγήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας  σε λανθασμένες ενέργειες.

Οι Ρώσοι διαδίδουν τρία μηνύματα για το σκοπό αυτό, ότι η απόφαση να κρατηθεί ο Μπαχμούτ είναι καθαρά πολιτική,
ότι δεν έχει νόημα να κρατάς την πόλη καθώς είναι σχεδόν περικυκλωμένη και ότι ο ηρωισμός των Ουκρανών στρατιωτών είναι υπερβολικός και απόρροια της Ουκρανική προπαγάνδας.

Ωστόσο η Ρωσία επιχειρεί να υποσκάψει την συμμαχία μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, επιχειρώντας να δυσφημίσει το πολεμικό υλικό που της αποστέλλεται και δή τα Βρετανικά άρματα Challenger-2, ως ξεπερασμένα, χωρίς αναβάθμιση εδώ και 20 χρόνιατο και  οποία θα καταστραφούν εύκολα από τα Ρωσικά άρματα, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ που επισημαίνει:

Γερμανία-Μ. Βρετανία παρέδωσαν άρματα  Leopard 2 A6 και Challenger-2

Η γερμανική δημοσίευση Der Spiegel ανέφερε στις 27 Μαρτίου ότι το Βερολίνο είχε παραδώσει «πολύ σύγχρονα» άρματα μάχης Leopard 2 Main (MBT) στο Κίεβο. Αργότερα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχαν παραδοθεί συνολικά 18 άρματα μάχης Leopard 2 A6.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε: «Τα τανκς μας έφτασαν στα χέρια των Ουκρανών φίλων μας όπως υποσχέθηκαν και στην ώρα τους». Το Βερολίνο ανακοίνωσε την απόφασή του να οπλίσει την Ουκρανία με Leopard 2 MBT αιχμής στις 25 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, ενέκρινε επίσης τη μεταφορά διαφορετικών παραλλαγών αρμάτων μάχης Leopard από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που τα χειρίζονταν.

Αν και αυτή είναι η πρώτη παράδοση Leopard 2 MBT στη Γερμανία, αυτές οι πολεμικές μηχανές από το απόθεμα της Πολωνίας άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου μήνα. Η πρώτη δόση των αρμάτων μάχης παραδόθηκε στο Κίεβο την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 που παραδόθηκαν στην Ουκρανία συνοδεύονται από τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger-2 αυτή τη φορά.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Facebook: «Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα πίστευε ότι η υποστήριξη των εταίρων μας θα ήταν τόσο ισχυρή», αναφερόμενος  εκτός από τα παραπάνω άρματα και στην παράδοση  γερμανικών ΤΟΜΑ Marder, αμερικανικά τεθωρακισμένα οχημάτων Cougar και ΤΟΜΑ Stryker.

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφορές σε τοπικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στη Γερμανία είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη χρήση του γερμανικού Leopard 2 και ήταν έτοιμα να χειριστούν αυτά τα άρματα μάχης. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι τα εκπαιδευμένα πληρώματα και τα άρματα μάχης τους, θα βρίσκονται στην Ουκρανία τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), τα στελέχη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επέστρεψαν στην πατρίδα τους αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους σε άρματα μάχης Challenger 2. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες να χειριστούν και τα δύο άρματα μάχης αιχμής τύπου ΝΑΤΟ μόλις ο Στρατός τα εντάξει στο δυναμικό του και τα οργανώσει ανάλογα.

Τι μπορούν να κάνουν τα Challenger 2 Tanks στην Ουκρανία;

Η παράδοση των αρμάτων μάχης Challenger 2 έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική καθώς διαθέτει ισχυρό πυροβόλο και είναι βαριά θωρακισμένο. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπληρωθεί η παράδοσή τους με 20 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού Bulldog και 30 αυτοκινούμενα πυροβόλα πυροβόλα AS-90.

Η παραπάνω αρματική βοήθεια, οδήγησε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξουν ότι ετοιμάζουν "θερμή υποδοχή"  σε αυτά.

Το Challenger 2 είναι ένα MBT τρίτης γενιάς, ίδιας γενιάς με τα ρωσικά άρματα μάχης T-80 και T-90.

Η θωράκιση του Challenger 2, μερικές φορές γνωστή ως πανοπλία Chobham ή Dorchester, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σύνθεσή του είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, αλλά όντας περίπου δύο φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι, μπορεί να αντέξει ένα άμεσο χτύπημα από ένα ρωσικό άρμα T-72.

 

 

Επιπλέον, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν κιτ εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA) και πρόσθετη θωράκιση ράβδων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης για να προσθέσουν περισσότερη προστασία στο τανκ Challenger-2.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το βασικό κυρίαρχο σημείο  του τανκ Challenger 2 είναι το πυροβόλο όπλο Royal Ordnance L30 120 mm. Αυτό το όπλο μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία ως μέρος του πακέτου Challenger-2.

Η υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, βαρόνη Γκόλντι, δήλωσε στη Βουλή των Λόρδων: «Παράλληλα με την παραχώρηση μιας μοίρας βασικών αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, θα παρέχουμε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων  διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τέτοια βλήματα γύροι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση σύγχρονων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η παράδοση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα θεωρηθεί πυρηνική κλιμάκωση.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χτυπήσουν αγγλικό τανκ σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων μόνο με ATGM. Ωστόσο, το μέτωπο του πύργου και το πάνω μετωπικό τμήμα είναι ισχυρά και δεν επηρεάζονται από όλα τα ρωσικά πυρομαχικά.

Σε μικρότερες αποστάσεις, το φτερωτό υποδιαμετρήματος "Lead-2" θα μπορούσε να βλάψει αποτελεσματικά το Challenger 2. Οι μονάδες αρμάτων πρώτης γραμμής του ρωσικού στρατού διαθέτουν τα τελευταία 3BM60 Lead-2 τεθωρακισμένα βλήματα 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει τελικά στην Ουκρανία επιπλέον Challenger 2.

Εκτίμησή μας  είναι ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας "πολύ θερμός"  και αιματηρός μήνας, αφού αναμένουμε στην ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ να διεξαχθεί η μεγαλύτερη αρματομαχία από ενάρξεως  του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ