Ένοπλες Συρράξεις

Σημείο καμπής στο Μπαχμούτ-Στο κέντρο της πόλης οι τελικές μάχες-Υποστηρίζεται από αερομεταφερόμενες δυνάμεις η Wagner (Βίντεο)

Ρωσικές και ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ισχυρίστηκαν ομόφωνα ένα σημείο καμπής της ρωσικής επίθεσης στην πόλη Μπαχμούτ που οι Ρώσοι ακόμα αποκαλούν Αρτεμόβσκ, το όνομα της πόλης το 1924-2016, έγινε Μπαχμούτ όταν το καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε την ιδεολογική αποκομμουνιστοποίηση της χώρας).

Οι μάχες μετατοπίζονται στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή της αγοράς της πόλης που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα 500 μέτρα από το κτίριο της διοίκησης της πόλης.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι η Wagner μετέφερε εφεδρεία και εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στο κέντρο του Μπαχμούτ από τρεις κατευθύνσεις. Επιβεβαίωσαν επίσης τις μάχες στην περιοχή της αγοράς της πόλης, όπου φέρεται να αναπτύχθηκαν 7 επιπλέον ομάδες επίθεσης της Wagner. Σύμφωνα με αναφορές της Ουκρανίας, σφοδρές μάχες διεξάγονται επίσης κατά μήκος των οδών Μπαζάρναγια και Ιντέπεντενς στα νότια της κεντρικής αγοράς στη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα.

Στη νότια συνοικία Σομπάτσεβκα, η κύρια γραμμή του μετώπου βρίσκεται κατά μήκος της οδού Μαριούπολ. Οι Ρώσοι μισθοφόροι διέσχισαν τον δρόμο. Εκκαθαρίζουν την περιοχή του Σχολείου Νο. 5 και τώρα μάχονται κοντά στο σταθμό των λεωφορείων. Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επίθεση για να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, μονάδες της Wagner πλησιάζουν από τη βόρεια κατεύθυνση. Οι μαχητές της Wagner πήραν τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής στις βόρειες συνοικίες της πόλης. Το εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων Artemovsky (AZOM) τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο. Πηγές της Wagner δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις αναφορές αναφέρουν φιλορωσικά ΜΜΕ. Πιθανότατα υπάρχει το τελικό στάδιο της επιχείρησης καθαρισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις.

Από τη βορειοανατολική κατεύθυνση, οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Μπαχμούτκα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ουκρανικό στρατό στη νοτιοδυτική συνοικία Μπαχμούτ, όπου μαχητές της Wagner πλησιάζουν την οδό Κορσουνκόχο. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο κοντά στο στάδιο Avangard και πλησίασαν το μνημείο του αεροσκάφους Mig-17, το οποίο καταστράφηκε από την AFU. Ο έλεγχος της περιοχής θα κόψει τον δρόμο από την πόλη.

Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο δυτικό τμήμα της πόλης, σε περίπτωση ρωσικής προέλασης από τη νοτιοδυτική κατεύθυνση, μια μεγάλη ουκρανική ομάδα μπορεί να περικυκλωθεί. Ο μόνος δρόμος έξω από το Μπαχμούτ βρίσκεται υπό σφοδρά πυρά πυροβολικού. Η επικοινωνία με την ουκρανική ομάδα στην πόλη γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού.

Στα περίχωρα του Μπαχμούτ, οι πρώτες γραμμές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν ξανά τον αυτοκινητόδρομο Κονσταντινόβκα-Τσάσοβ Γιαρ-Μπαχμούτ νότια του Ιβανόφσκοε (Κράσνι). Στα βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, συνεχίζονται σκληρές μάχες κοντά στο Ορέχοβο-Βασιλόβκα και τον Μπογκντανόβκα. Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ρωσική προέλαση δυτικά του Ζαλιζνιάσκοε. Την ίδια στιγμή, η AFU φέρεται να απώθησε τις δυνάμεις Wagner μακριά από ένα από τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου E40 Μπαχμούτ-Σλαβιάνσκ.

Οι μάχες συνεχίζονται στα δυτικά προάστια του Μπαχμούτ και στο Χρόμοβο. Στην περιοχή του Μπαχμούτ, η Wagner υποστηρίζεται από ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα και άλλες απροσδιόριστες μονάδες του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Χάνοντας τις θέσεις της στην πόλη, η ουκρανική πλευρά δεν σταματά να εκμεταλλεύεται το αφήγημα «Μπαχμούτ-φρούριο».

Οι συνεχιζόμενοι δημόσιοι ισχυρισμοί για τυχόν ακριβείς ημερομηνίες της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Μπαχμούτ δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οι στρατιωτικοί διοικητές δεν δηλώνουν ποτέ τα σχέδιά τους εάν επιθυμούν να επιτύχουν τον στόχο τους.

Εν τω μεταξύ, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επίσης δεν υποστήριξαν τους αισιόδοξους ισχυρισμούς των Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Sunday Times ανέφεραν ότι «η Ουκρανία χάνει από 100 έως 200 στρατιώτες την ημέρα».

Τέτοιες απώλειες φέρεται να αναγκάσουν την Ουκρανία να εγκαταλείψει το Μπαχμούτ και να υποχωρήσει στις δυτικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η AFU είχε προετοιμάσει μια μεγάλη ομάδα περίπου 200.000 στρατιωτών που ήταν οπλισμένοι με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη ουκρανική επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή του Μπαχμούτ, συμπεριλαμβανομένων των Κονσταντινόβκα, Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ, Τσάσοβ Γιαρ, Σεβέρσκ και Ντρουζκίβκα. Ο επικεφαλής της Wagner δεν αποκλείει τις προσπάθειες της AFU να εκτοπίσει την πόλη και κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να συντονίσει τις προσπάθειές τους για να μην επιτρέψει καμία αντεπίθεση στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ