Ένοπλες Συρράξεις

Κίνδυνος για τον στόλο των ΗΠΑ! Νέα “τεχνολογία stealth” για τα υποβρύχια της Κίνας- Πως αποφεύγουν τα σόναρ του αμερικανικού ναυτικού

Στη βάση όλων των υποβρυχίων επιχειρήσεων βρίσκεται η «μυστικότητα». Η γεωγραφία της Κίνας, η οποία περιβάλλεται από ρηχά νερά και απαιτεί να περάσει κανείς από «σημεία πνιγμού» πριν φτάσει στα βαθιά νερά του Ειρηνικού, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να διεξάγουν υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η Κίνα καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχύσει τον υποβρύχιο στόλο της, με επίκεντρο τη μείωση (ή ουσιαστικά την εξάλειψη) της ανιχνευσιμότητας από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και τους περιφερειακούς συμμάχους της, ειδικά στον Ειρηνικό. Για παράδειγμα, το υποβρύχιο Type-039C πιστεύεται ότι είναι εντελώς μη ανιχνεύσιμο και έχει το είδος του περιγράμματος stealth που χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη stealth.

Τα υποβρύχια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρυχίων, παίζουν κρυφτό με τις νεότερες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου εδώ και χρόνια. Η πρόοδος της τεχνολογίας, έδωσε τη θέση της στην ανάπτυξη εργαλείων αιχμής που θα βοηθούσαν τα ναυτικά να εντοπίσουν εχθρικά υποβρύχια.

Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια νέα συσκευή επίστρωσης, που θα μπορούσε να βοηθήσει τα υποβρύχια να αποφύγουν το εξελιγμένο εχθρικό σόναρ μοιάζοντας με νερό.

Η ανάπτυξη της τελευταίας κινεζικής τεχνολογίας, φαίνεται να το ανατρέπει και να ξεφεύγει αλώβητο. Για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων, χρησιμοποιείται ενεργό σόναρ όπου το υποβρύχιο εκπέμπει έναν ηχητικό παλμό και υπολογίζει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στον στόχο και να ανακλαστεί πίσω.

«Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές, η συσκευή σε σχήμα κεραμιδιού που αναπτύχθηκε από αυτούς, μπορεί να αναλύσει τη συχνότητα σόναρ ενός εχθρού και να παράγει αντίθετα ηχητικά κύματα, έτσι ώστε ο χειριστής του σόναρ να μπερδέψει το υποβρύχιο με νερό», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.

Επιπλέον, οι Κινέζοι μηχανικοί μπορούν να κολλήσουν τη συσκευή σε όλο το κύτος ενός υποβρυχίου, για να αντιμετωπίσουν τις δέσμες σόναρ που προέρχονται από διάφορες γωνίες, επειδή μια πλήρης μονάδα έχει μικρότερο από το μισό μέγεθος και πάχος ενός τούβλου.

Στο πλαίσιο των  κινεζικών προσπαθειών για την ανάπτυξη υποβρυχίων και την ενίσχυση του stealth συστατικού αυτών των υποβρυχίων, η νέα κινεζική καινοτομία γίνεται ακόμη πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα.

Η νέα καινοτομία πλακιδίων της Κίνας

Αυτά τα «παθητικά» ηχοαπορροφητικά πλακίδια, τυπικά πάχους μικρότερου από 7 εκατοστά (2,8 ίντσες) και κατασκευασμένα από καουτσούκ ή συνθετικό πολυμερές, είναι πιο αποτελεσματικά έναντι σημάτων σόναρ στην περιοχή υψηλότερης συχνότητας με μήκη κύματος μικρότερα από το πάχος τους.

Το «ενεργό» πλακίδιο που δημιουργήθηκε από την ομάδα του Ινστιτούτου του Πεκίνου, βασίζεται σε μια τεχνολογία γνωστή ως γιγάντιο μαγνητοσυσπαστικό υλικό (GMM), η οποία πήρε το όνομά της από ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε από τον Βρετανό φυσικό Τζέιμς Τζουλ τον 19ο αιώνα.

Να επισημάνουμε ότι,  επιστήμονες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δημιούργησαν το κράμα Terfenol-D τη δεκαετία του 1970, το πρώτο GMM ικανό να μετατρέψει τη μαγνητική δύναμη σε μηχανική ενέργεια και να προκαλέσει παρατηρήσιμες αλλαγές στο σχήμα. Το Terfenol-D χρησιμοποιείται σε σημαντικά εξαρτήματα οδήγησης, για ενεργά σόναρ σε πολλά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ λόγω της υψηλής ισχύος απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς του, σύμφωνα με την έρευνα του Wang επικεφαλή της ομάδας.

Ωστόσο, επειδή η κατασκευή GMM απαιτεί σημαντική ποσότητα ακριβών και βαρέων στοιχείων Σπάνιων Γης, όπως το Terbium και το Dysprosium, των οποίων τα αποθέματα συγκεντρώνονται κυρίως στην Κίνα, η χρήση της τεχνολογίας εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Ο Wang και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι, η τεχνολογία ενεργού σόναρ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, μπορεί να στραφεί εναντίον τους. «Ήταν δύσκολο να στριμώξουμε όλα τα εξαρτήματα σε ένα μικρό χώρο, ενώ παράγουμε ακόμα πολλή ισχύ», αναφέρει. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι, τα προηγούμενα πρωτότυπα ενεργού ακουστικής μυστικότητας, ήταν δεκάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά της Κίνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μηχανικός σχεδιασμός της συσκευής βελτιώθηκε επίσης πολύ από τους ερευνητές, για να την καταστήσει ιδανική για γρήγορη εγκατάσταση, μακροχρόνια χρήση και συντήρηση σε υποβρύχια σε βαθιά ωκεάνια.

Η μέθοδος θα μπορούσε να βρει ευρεία εφαρμογή στην επένδυση ενεργών ακουστικών συστοιχιών σε υποβρύχια μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή ή τη σύνθεση σπάνιων γαιών των τεράστιων μαγνητοσυστολικών στοιχείων του συστήματος.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ