Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τινάζεται στον αέρα η Ουκρανία- Το Κίεβο αδυνατεί να πληρώσει τους μαχητές του

Η επίτευξη νίκης σε έναν πόλεμο είναι συνισταμένη πολλών κρίσιμων επιμέρους παραγόντων και συνιστωσών, όπως είναι η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο, η υποστήριξη Διοικητικής Μερίμνης με έγκαιρο  και πλήρη ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το ηθικό το οποίο επικρατεί στις τάξεις αυτών.

Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου για την Ουκρανική οικονομία

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται συνεχώς εδώ και έναν χρόνο εναντίον ενός υπέρτερου τόσο αριθμητικά από απόψεως έμψυχου δυναμικού όσο και οπλικών συστημάτων και μέσων εχθρού, όπως η Ρωσία δείχνοντας μεγάλα ψυχικά αποθέματα και σθένος.

Ωστόσο η Ουκρανική οικονομία έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό λόγω των εχθροπραξιών που έχουν ερημώσει την χώρα, με την Ανατολικά του Δνείπερου περιοχή της Ουκρανίας να έχει καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Οι τρύπες στον προϋπολογισμό του Κιέβου και οι περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει τρύπες στον προϋπολογισμό γεγονός που αναγκάζει την Ουκρανία να περικόψει  χρηματικά επιδόματα για στρατιωτικούς και κοινωνικά επιδόματα για τους βετεράνους.

Με άλλα λόγια, η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα όχι μόνο για όπλα, τα οποία λαμβάνει με πίστωση από τη Δύση, αλλά και για μισθούς στρατιωτικού προσωπικού.

Έτσι προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, έχει προταθεί να καταργηθούν τα ισόβια επιδόματα για τους βετεράνους πολέμου και να καταβληθεί αντί αυτών μια «χρηματική αποζημίωση» για δύο έως τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram "Politics of the Country", η πρωτοβουλία υποβλήθηκε από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κοινωνική πολιτική και την προστασία των δικαιωμάτων των βετεράνων, Galina Tretyakova.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ισόβιες παροχές των μαχητών,  χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα του κρατικού προϋπολογισμού», είπε η Tretyakova.

Σύμφωνα με αυτήν, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει  ένα τέτοιο ποσόν και  επομένως το σύστημα πρέπει να «μεταμορφωθεί και να ενημερωθεί».

Αντί για επιδόματα, θα προσφέρουν στους στρατιωτικούς στέγαση, οικονομική στήριξη από το κράτος για την περίοδο προσαρμογής στην πολιτική ζωή, αποκατάσταση, διακοπές, καθώς και  συγκεκριμένη  ύψους κρατική βοήθεια.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας δεν ανταποκρίνεται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της αναφέρθηκε νωρίτερα.

Ο διαχωρισμός στις αμοιβές των μαχητών α' γραμμής από τους υπόλοιπους επίστρατους

Στα τέλη Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι τον Μάρτιο, η πλειοψηφία του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού θα στερούνταν μέρους των πληρωμών του.

Όπως ανέφερε μια ενημερωμένη πηγή του Ρωσικού πρακτορείου  RIA Novosti, η εντολή, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο από τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov, αφορούσε την κατάργηση της πληρωμής πρόσθετης αμοιβής ύψους 30 χιλιάδων εθνικού νομίσματος, δηλαδή περίπου 60 χιλιάδες ρούβλια, που καταβλήθηκαν σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο σε όλες τις κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού .

«Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει για την πλειοψηφία του ουκρανικού στρατού σημαντική  μείωση των μισθών».

Έτσι, οι επιστρατευόμενοι θα λάβουν τα μισά χρήματα, ήτοι  αντί για 40 χιλιάδες εθνικού νομίσματος  μόλις 20,1 χιλιάδες.

Πρόσθετη αμοιβή ύψους 100 χιλιάδων εθνικού νομίσματος ανά μήνα θα  καταβάλλεται μόνο στους Ουκρανούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.

Η μείωση των πληρωμών έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Ουκρανικό στρατό

Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα εγχώρια έσοδα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυπροηγούμενων ετών,  ενώ όλα τα άλλα είναι βοήθεια από τις δυτικές χώρες.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν υπολόγιζε ότι  ο πόλεμος θα διαρκέσει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον το αναγκαίο συνολικό ποσό χρημάτων τώρα για κοινωνικές υποχρεώσεις προς τις οικογένειες των τραυματιών και των νεκρών οι οποίοι  αυξάνονται συνεχώς.

Για συμμετοχή σε εχθροπραξίες, καταβάλλονται έως και 120 χιλιάδες εθνικά νομίσματα ανά μήνα, που είναι περίπου 3 χιλιάδες δολάρια ή 240 χιλιάδες ρούβλια. Εάν πολλαπλασιάσετε αυτά τα χρήματα με 300.000 στρατιωτικούς, θα λάβετε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, πρέπει ακόμα να λάβετε υπόψη τις πληρωμές στους συγγενείς των θυμάτων και ούτω καθεξής. Αυτά είναι μη προσιτά κεφάλαια για την Ουκρανία, σύμφωνα με Ρωσικές πηγές.

Οι αμοιβές-προνόμια των Ρώσων μαχητών

«Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχονται σημαντικά οφέλη για τους βετεράνους πολέμου στη Ρωσία. Αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και τις κοινοτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα. Αυτά είναι προνομιακά κουπόνια και ταξίδια με τρένο, τα οποία προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα. Σε αντάλλαγμα για παροχές, μπορείτε να λάβετε χρηματική αποζημίωση. Τώρα τα οφέλη είναι εγγυημένα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών», σύμφωνα με τον Ρώσο Λοχαγό Vasily Dandykin.

Ωστόσο όχι μόνο οι βετεράνοι της μάχης, αλλά και τα μέλη της οικογένειας που ζουν μαζί τους μπορούν να υπολογίζουν σε αποζημίωση για το κόστος στέγασης και γενικής επισκευής ύψους 50%. Στους ανάπηρους πολέμου καταβάλλεται επιπλέον προνομιακή σύνταξη, παρέχεται στέγαση και παρέχεται έκπτωση 50% για στέγαση, γενική επισκευή και κοινόχρηστα.

Επίσης  σχεδιάζεται από Ρωσία η δημιουργία ενός ειδικού κρατικού ταμείου, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους τρεις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα. Η δομή αυτή θα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών του NMD και βετεράνων της ειδικής επιχείρησης.

Μιλάμε για νομική, κοινωνική, ψυχολογική και ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης, καθώς και για βοήθεια στην απασχόληση και την εκπαίδευση. «Η Ρωσία έχει αρκετά κεφάλαια για να πληρώσει επιδόματα, αν και ο αριθμός των βετεράνων μάχης, φυσικά, έχει αυξηθεί σημαντικά. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Dandykin.

Πως προδιαγράφεται το μέλλον-Ο ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Όσον αφορά την Ουκρανία, εκτιμάται ότι η μείωση των οικονομικών παροχών προς τους μαχητές , βετεράνους, τραυματίες και οικογένειες θυμάτων  θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο στρατιωτικό προσωπικό και το ηθικό του.

Τα παραπάνω με  την σειρά τους θα έχει αρνητική  επίπτωση στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο το έχει αντιληφθεί όχι μόνο ο Ζελένσκι αλλά και οι σύμμαχοί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Συνεπώς, αναμένουμε στη συνέχεια οικονομική ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Ουκρανίας από τους τρεις παραπάνω μεγάλους συμμάχους της, προκειμένου αυτή να διατηρήσει ψηλά το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν κατά του Ρώσου εισβολέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ