Ένοπλες Συρράξεις

Ρώσος απόστρατος: Ο Πούτιν θα στραγγαλιστεί ή θα συλληφθεί εάν η Ρωσία χάσει

Ο πρώην Ρώσος διοικητής Ιγκόρ Γκίρκιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα «στραγγαλιστεί» ή θα δικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γκίρκιν, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Ιγκόρ Στρέλκοφ, έκανε τα σχόλια σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι του στο Telegram, το οποίο έχει σχεδόν 800.000 συνδρομητές.

Τα σχόλιά του έγιναν αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΔΠΔ στις 17 Μαρτίου ότι είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Οι ανακριτές του ΔΠΔ στη Χάγη φέρεται να εργάζονταν σε αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Πούτιν για περισσότερο από ένα χρόνο προτού το δικαστήριο εκδώσει το ένταλμα. Κατηγορεί τον Ρώσο ηγέτη ότι «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Την Παρασκευή, ο Αντόν Γκεράστσενκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, μοιράστηκε στο Twitter ένα μεταφρασμένο βίντεο με τα σχόλια του Γκίρκιν σχετικά με το ένταλμα του ΔΠΔ.

Το κλιπ ανοίγει με τον Γκίρκιν να διαβάζει μια ερώτηση από το smartphone του. Η ερώτηση έλεγε: «Πώς αξιολογείτε την πιθανότητα παράδοσης του προέδρου από τον στενό κύκλο του ως αποτέλεσμα του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε;»

«Αν χάσουμε τον πόλεμο και δεν στραγγαλιστεί πριν από τότε, ένας «υπό όρους» Ναβάλνι θα τον στείλει στη Χάγη», είπε ο Γκίρκιν, αναφερόμενος φαινομενικά στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον ακτιβιστή και ηγέτη της αντιπολίτευσης που είναι φυλακισμένος στο Ρωσία.

Ο Γκίρκιν έγινε πολύ γνωστή προσωπικότητα στη Ρωσία για τον εξέχοντα ρόλο του στον στρατό της χώρας και ως αξιωματικός στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), την υπηρεσία διάδοχο της KGB. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και διοικούσε Ρώσους μαχητές στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Από τότε που έφυγε από τον στρατό, ο Γκίρκιν καθιερώθηκε ως δημοφιλής μπλόγκερ στη Ρωσία και συχνά προωθούσε την προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου. Ωστόσο, έκτοτε έχει γίνει ένθερμος επικριτής του Πούτιν και των στρατιωτικών ηγετών της Ρωσίας για το πώς διεξήχθη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκίρκιν δημοσίευσε ένα επικριτικό δοκίμιο στο κανάλι του στο Telegram στο οποίο έγραψε ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας έχουν «επιδείξει κατάφωρη ανικανότητα» στην Ουκρανία και πρέπει να αντικατασταθούν διαφορετικά η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έγραψε για τις πρόσφατες επικρίσεις του Γκίρκιν στην Κυριακάτικη αξιολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία. Η δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι ο Γκίρκιν παραλείπει τον διευθυντή της FSB και της FSB, Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, στις καταδίκες του προς Ρώσους αξιωματούχους.

«Τα σχόλια του Γκίρκιν μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές εντάσεις μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και της FSB, καθώς και εντός της ίδιας της FSB», έγραψε το ISW. «Ο έντονος σχολιασμός του Γκίρκιν συνεχίζει να παρέχει εικόνα για τις αυξανόμενες τριβές στον εσωτερικό κύκλο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ